Türkiyenin ilk Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Üsküdar Üniversitesinde kuruldu
Ülkemizde önemli bir boşluğu kapatacak Türkiyenin ilk Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) davranış bilimleri ve sağlık alanında ilk ve tek tematik üniversite Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Tek ve sadece batı kaynaklı kabul edilebilir bilgi üretimine alternatif sunacak bilgi sistemleri oluşumuna katkı sağlanması hedeflenen merkezin başkanlığını Merve Kavakçı İslam yürütecek.
Sömürgeciliğin bıraktığı mirası sorunsallaştıran bir dizi felsefi ve edebi teoriyi içine alan Postkolonyal Teori, artık Üsküdar Üniversitesi bünyesinde kurulan Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) sayesinde Türkiyede daha çok tanınacak.
Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER), sosyal bilimler ve fen bilimlerine ait geniş bir alanda uluslararası ilişkilerden antropolojiye, sosyolojiden din ve dil bilimlerine kadar bir dizi disiplin alanında inceleme ve araştırma yapılmasına imkân sağlayacak.
Eleştirel ve Alternatif bilgi üretimi amaçlanıyor
Aralarında klasik uluslararası ilişkiler teorileri Oryantalizm, Feminizm, Marksizm ve Modernizasyon teorileri gibi farklı düşünce sistemlerinin bulunduğu kuramlar topluluğunu postkolonyal pencereden değerlendirmeyi amaçlayan araştırma merkezinde tek ve sadece batı kaynaklı kabul edilebilir bilgi üretimine alternatif sunacak bilgi sistemleri oluşumuna katkı sağlanması hedefleniyor.
Merkez, akademik ve sosyal olmak üzere iki farklı kanalda çalışmalar yürütecek. Farklı bilim dallarında Postkolonyal Teori ile ilgili bilgi üretimine imkân hazırlamak üzere teorik ve uygulamalı alanlarda araştırma yapmanın amaçlandığı merkezde, akademi ve akademi dışı dünyadan Postkolonyal Teori üzerine çalışan kişiler tarafından verilecek bilgilendirme programlarına destek verilmesi hedefleniyor.
Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezinde, öğrenci ve öğretim üyelerini bir araya getiren workshop ve münazaralar düzenlenecek. Postkolonyal Teori üzerine yapılmış çalışmaların toplandığı bir Bilgi Bankasının da oluşturulacağı merkezde Postkolonyalizm üzerine çalışan kişi/kurum/grupları içeren bir iletişim ağının oluşturulması da planlanıyor.
Topluma açık çalışmalar yürütülecek
Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin çalışmaları sadece akademik çevreyle sınırlı kalmayacak. Akademi dünyasının dışında toplumun geniş kesimine açık çalışmalar yapılması da amaçlanıyor. Sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları ve benzeri örgütlerin katkılarından yararlanarak toplumun farklı katmanlarına farkındalık oluşturmak üzere eğitim programları düzenlenecek.
Yeni Türkiyeye katkı
Türkiyenin demokratikleşme sürecine destek olmanın ve sürdürülebilir gelişmişlik alanındaki çalışmalara da katkı sağlanmasının hedeflendiği merkezde Yeni Türkiye kavramının içinin doğru şekilde doldurulmasına, demokrasi, gelişmişlik ve zenginlik gibi kavramların geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi de amaçlanıyor.
Merkez, Türkiyede çok önemli bir boşluğu kapatacak
Merkezin başkanlığını yürütecek olan Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Merve Kavakçı İslam, merkezin Türkiyede önemli bir açığı kapatacağını belirterek Postkolonyalizm üzerine çalışan herhangi bir başka akademik organizasyonun, bir eğitim kurumunun olmaması da merkezimiz tarafından ne kadar önemli bir boşluğun doldurulabileceğini gösteriyor.
Postkolonyalizm, Türkiyeyi, içine girdiği yeni dönemi, Yeni Türkiye kavramını çok yakından ilgilendiriyor. Konu, ülkemizin bulunduğu bölgeyi, Doğu Batı ilişkilerini, geçmişi, bugünü ve geleceği ilgilendiriyor. Konu, insanlık tarihini, bu tarihin nasıl yazıldığını, tarihi yazanların hangi perspektiften ve ne amaçla bu bilgiyi ürettiklerini ilgilendiriyor. Konu, Kuzey ve Güney ilişkilerini, marksizmi, komünizmi, kapitalizmi ve küreselleşmeyi, dünya siyasi ve ekonomik sistemini yakından ilgilendiriyor diye konuştu.
Bilgi için: www.uskudar.edu.tr