Gazetecilere ve senaristlere önemli uyarı!

Gazetecilere ve senaristlere önemli uyarı!Gazetecilere ve senaristlere önemli uyarı!

10 Eylül 'dünya intiharı önleme günü' nedeniyle Üsküdar Üniversitesi Şiddet ve suçla mücadele uygulama ve araştırma merkezi müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy medya mensuplarına ve senaristlere seslendi.

Gazetecilere ve senaristlere önemli uyarı

Üsküdar Üniversitesi rektör danışmanı ve ŞİDAM müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy dizi ve filmlerde yer alan intihar sahnelerine dikkat çekti.

Atasoy intihar sahnelerinin ayrıntılarıyla yayınlanmasının doğru olmadığını ifade ederek "Medya, gerek intiharın nedenlerini anlamada gerekse önlemede önemli bir yere sahiptir. Dikkatsizce kaleme alınan intihar haberleri, intihar davranışını uyarıp, tetikleyebilir. İntiharla ilgili bir öykü, roman, film, hatta TV dizisi sahnesi, öğretici ve özendirici olabilir". dedi.

"1774 yılında ünlü Alman edebiyatçı Goethe, kahramanın kendisini vurarak intihar ettiği Genç Werther’in Acıları’nı yayınladı. Mektup-roman’ın raflarda yer alışının hemen ardından Avrupa’daki intihar sayısı birden yükselmeye başladı. O kadar ki, birçok ülke romanı yasaklamak zorunda kaldı" şeklinde konuşan Atasoy taklit intiharlara vurgu yaptı.

Hayali intihar sahnelerine dikkat!

Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy dünya intiharı önleme günü nedeniyle yayınladığı mesajında şu sözlere yer verdi.

"İlk kez 1970’lerde Profesör Dennis Phillips’in tanımladığı Werther Etkisi, bir başka deyişle “taklit intiharlar” defalarca kanıtlanmıştır. Örneğin 13 gün Fenerbahçe’nin de kalesini koruyan Alman milli takım kalecisi Robert Enke’nin 2009 sonlarında ciddi bir rahatsızlığın oluşturduğu depresyon sırasında kendisini trenin önüne atarak intiharını izleyen bir ay boyunca, aynı yöntemle hayatına son verenlerin sayısı, önceki aya göre iki kat artmıştı. Kanada’daki İntihar ve Ötenazi Araştırmaları merkezinin 2011’de yayınladığı bir araştırmaya göre dizilerde yer alan hayali intihar sahneleri, en az gerçek olaylara ilişkin haberler kadar intihara yöneltiyor.

Yöntemleri ayrıntılarıyla vermeyin.

İntiharı özendirici haberlerin etkisi, intihar yöntemlerinin ayrıntılı verilmesi, “hayatta istediği her şeye sahipti”, “ölüm bile onları ayıramadı”, “derslerinin kötülüğü intihara sürükledi”, gibi kriterleri kapsadığında artar.

Başlıkta intihar kelimesini kullanmayın!

Haber, ilk sayfadan yayınlanmamalı, başlıkta intihar sözcüğü kullanılmamalı, ölenin fotoğrafı basılmamalı, davranışını cesurca ve onaylar biçimde aktarmamalıdır. Haber, alternatif yardım yolları göstermeli, intiharla sonuçlanmayan başa çıkılmış bir krizden söz etmeli, genel olarak intihar davranışı hakkında bilgilendirmeli, biri intihar niyetinden bahsettiğinde ne yapılması gerektiği hakkında bilgi vermelidir".