Yaşlı sağlığında uyku kalitesi oldukça önemli!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Yaşlı Bakımı Programı Öğr. Gör. Büşra Kul, Fatih Belediyesi tarafından 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında düzenlenen seminere katıldı. “Yaşlılıkta Sağlığı Koruma” başlıklı seminerde katılımcılarla bir araya gelen Kul, yaşa bağlı sağlık sorunları, düzenli fiziksel aktivitenin önemini, psikolojik iyi oluş ve sosyal katılımın yaşlı bireyler üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldı.
Fatih Belediyesi Yadigar Kahve’de düzenlenen seminerde aynı zamanda Öğr. Gör. Gamze Uğur ve Arş. Gör. Kimya Kılıçaslan da yer aldı.
Fiziksel aktiviteler yaşam kalitesini artırıyor!
Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Kul, fiziksel aktivitenin sağlıkta kritik rol oynadığını belirtti. Öğr. Gör. Büşra Kul; “Yaşlılık dönemi bireylerin sağlık durumlarının korunması, geliştirilmesi ve günlük yaşantılarının mümkün olduğunca bağımsız sürdürülmesi için kritik bir süreçtir. Bu dönemde düzenli ve doğru biçimde yapılan fiziksel aktivite ve egzersizler hem bedensel hem zihinsel sağlığın korunmasına önemli katkılar sunar. Yaşlılara yönelik fiziksel aktivite ve egzersiz programları; kronik hastalık riskini azaltırken aynı zamanda yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefler.” dedi.
Öğr. Gör. Büşra Kul bu bağlamda yaşlı sağlığına katkı sağlayacak şekilde zihinsel gerilemeyi azaltacak aerobik egzersizleri, düşme riskini azaltacak esneklik ve denge egzersizleri, zihinsel sağlık için ev işleri ve bahçecilik gibi farklı egzersiz türleri önerdi.
Sağlıklı yaşlanma sadece fiziksel sağlık değil…
Sunumda ayrıca sağlıklı yaşlanmada fiziksel sağlığın yanında zihinsel ve sosyal sağlığın da önemli olduğu vurgulandı. Aynı zamanda farklı aktivitelerle aktif bir yaşamın mümkün olduğu ve böylece yaşam kalitesinin artabileceği de belirtildi.
Yaşlı sağlığında uyku kalitesi oldukça önemli!
Yaşlı bireylerin her gün aynı saatte yatıp kalkması, gündüz uykularından kaçınması ve yatmadan önce ağır yemeklerden uzak durmasının sağlıklı uyku düzeni açısından önemli olduğundan bahseden Kul; “Uyku, bedensel ve zihinsel yenilenmenin en önemli süreçlerinden biridir. Yaşlı bireylerde görülen uykusuzluk, insomnia, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu gibi problemler hem psikolojik hem de bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle uyku hijyeni, uyku ortamının düzenlenmesi ve uyku saatlerinin planlanması oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.
Düşmeler doğru önlemlerle azaltılabilir
Son olarak yaşlılarda düşme olaylarının önlenebileceğine dikkat çeken Kul; “Düşmeler yaşlı bireylerin yaşam kalitesini düşüren, fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkiler bırakan ciddi olaylardır. Ancak alınacak basit çevresel önlemler ve uygun egzersiz programlarıyla büyük oranda önlenebilirler. Evin ışıklandırmasından tutun, kaymaz paspaslara ve baston kullanımına kadar birçok konuda bilinçli hareket edilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
Seminer fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)