Alzheimer hastaları için bir araya gelindi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56963

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Kadıköy Belediyesi Alzheimer Merkezinde “Demansla Mücadele Alzheimer için Harekete Geçme Zamanı” temalı etkinlik düzenlendi. Hasta ve yakınlarına yönelik düzenlenen anlamlı etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (SOBE) Öğr. Gör. Dr. İdil Arasan Doğan katıldı. Her 3 saniyede bir dünyanın herhangi bir yerindeki kişilerin demans tanısı aldığından bahseden Doğan, demans tanılı bireylerin 2050 yılında 139 milyon civarında olmasının beklendiğine dikkat çekti.  

Her yıl 21 Eylül günü Alzheimer üzerine farkındalık oluşturmak amacıyla küresel çapta etkinlikler düzenleniyor. 

Demansla mücadele alzheimer için harekete geçme zamanı!

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Kadıköy Belediyesi Alzheimer Merkezinde düzenlenen etkinliğin bu yıl ki teması “Demansla Mücadele Alzheimer için Harekete Geçme Zamanı” olarak belirlendi.

3 saniyede bir, dünyanın herhangi bir yerinde kişiler demans tanısı alıyor…

Demans tanılı bireylerin 2050 yılında 139 milyon civarında olmasının beklendiğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (SOBE) Öğr. Gör. Dr. İdil Arasan Doğan; “Bu tema özellikle her geçen gün artan tanı oranına sahip Alzheimer için, hastalığı yaşayan bireyler, aile-bakım verenleri ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması bakımından acil harekete geçilmesi gerektiği noktasında yoğunlaştığını ifade etmektedir. 2024 Dünya Alzheimer raporunda belirtildiği üzere her üç saniyede bir, dünyanın herhangi bir yerinde kişiler demans tanısı almakta ve demans tanılı bireylerin 2050 yılında 139 milyon civarında olması beklenmektedir. Zaman içinde günlük yaşam aktivitelerinde bir diğer kişiye bağımlı hale getiren hastalıkta özellikle bakım bir sorun olarak ön plana çıkmaktadır. Raporda bu konuya ilişkin ise hasta yakınları gönüllü olmasalar da artan bakım maliyetleri sebebiyle hastalarına kendi evlerinde bakmak zorunda kaldıklarını ifade etmektedir. Bu süreç bakım verenin psikolojik sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Ciddi bir toplum ruh sağlığı problemine dönüşen demans için üniversite, dernekler ve belediye iş birlikleri hem hastaya yönelik aktiviteler hem de bakım verene yönelik bilgilendirici ve psikolojik destek sağlayan uygulamalar açısından umut vaad etmektedir.” şeklinde konuştu.

Mor renkli balonlar gökyüzüne bırakıldı

Hastaların oldukça mutlu olduğu etkinlikte hasta yakınları ve katılımcılar beraberinde söylenen şarkı eşliğinde dans edildi. 
Etkinlik mor renkli uçan balonların gökyüzüne bırakılmasıyla son buldu.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)