Üsküdar Üniversitesinden Atabay İlaç ve Kimya’ya üst düzey ziyaret…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56951

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve beraberindeki heyet, Atabay İlaç ve Kimya Sanayi’nin Gebze Dilovası’nda bulunan Atabay Sentez Ar-Ge, Biyoteknoloji Ar-Ge ve ilaç üretim tesislerini ziyaret etti. Tarhan ve beraberindekiler Üniversite Sanayi iş birliği ve muhtemel ikili anlaşmalar ile ilgili görüş alışverişinde de bulundu.  

Prof. Dr. Nevzat Tarhan önderliğinde Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel ve SHMYO Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay Atabay İlaç ve Kimya Sanayi’nde gezi ve incelemelerde bulundu. 

Ziyarette bulunan Tarhan ve beraberinkilere, fabrika müdürü Şahin Gürsel, üretim müdürü Adil Kaya eşlik etti. 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Gürsel, ilaç API (active pharmaceutical ingredient), beşerî, zirai ve veteriner ilaç üretimleri, biyoteknolojik ilaçların üretimi üzerine Atabay İlaç ve Kimya Sanayi’de kurulduğu 1939 yılından itibaren yürütülen çalışmaları aktardı. 

Sonraki döneme ilişkin imzalanması planlanan MoU (Memorandum of Understanding) çerçevesinde, öncelikle GMP standartlarında üretim, Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB), Bilim İnsanı Destek Programları (BİDEB) çağrılarına başvuru, öğrenci staj ve istihdam imkanları başlıkları öncelikli olarak ele alındı. 

Fabrika üretim tesislerini ziyaret eden Prof. Tarhan, Türkiye’deki tek yerli üretimi olan parasetamol üretim alanını gezerek üretim süreci ile ilgili bilgi aldı. 

Üsküdar Üniversitesi bünyesinde Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya Mühendisliği bölümleriyle iş birliğini ve muhtemel proje çalışmalarını yürütmek üzere Üsküdar Üniversitesi AR-GE ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü (ARGEYEP) ile Atabay İlaç ve Kimya Sanayi’nin OTC (over-the-counter / reçetesiz) ilaç üretimi yapılarak in vivo ve in vitro çalışmalar sonrasında üniversitemizde kurulması planlanan Faz 1 merkezinde yürütülecek çalışmalarla katkı sağlanması hedefleniyor.  
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)