Felsefe Okulunda “Yunan Felsefesi ve Kendini Bilmek” Konuşuldu

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Osmanoğlu

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Felsefe, PsikolojiTarih Okulu etkinliğinin 6’ncı haftasında Felsefe Okulu etkinliği yapıldı. Felsefe Okulu etkinliğinin 5’inci haftasında Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Osmanoğlu “Yunan Felsefesi ve Kendini Bilmek” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kendini bil çağrısına kulak vermeliyiz

Zoom ve youtube üzerinden canlı gerçekleştirilen programda Dr. Öğr. Üyesi Ömer Osmanoğlu, Yunan Felsefesi ve kendini bilmek konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Osmanoğlu: “Heraklitos der ki kendini bilmek, akıllı olmak tüm insanların işidir. Bu sözden daha sonraki filozoflar da etkilenirler. Özellikle Antik Yunan filozofları bu sözün üzerinde durmuşlardır” dedi.

Kendimizle ilgilenmek ne demek?

Kendimizle ilgilenmenin önemine vurgu yapan Osmanoğlu “Kendinle ilgilemenin ilk yolu kendini bilmektir. Eğer ben kendimi bilirsem kendimi daha iyi kılabilirim. Hepimiz kendimizi bildiğimizi zannediyoruz aslında kendimizle ilgilenmediğimizi fark edemiyoruz” şeklinde konuştu.

Kendini bilmek felsefenin en eski çağrılarından biridir…

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Osmanoğlu mutlu olmaktan bahsederken “Sokrates bir diyaloğunda zengin olarak mutsuzluktan kurtulamayız, mutsuzluktan kurtulmamız için ancak ve ancak bilge olmamız gerekir. Bir şehirde elde edilmesi gereken yegâne amaç iktidar değil erdemdir.” Dedi.

Osmanoğlu “Kendini bilmek biraz da haddini bilmek demektir aslında. Eski metinlerde bununla ilgili yorumlar da görmek mümkün. Biz sinirlendiğimizde haddini bil deriz biz bunu biraz sert bir konsepte kullanıyoruz ama aslında sınırlarını bilmek demektir.” Şeklinde konuştu.

Programın sonunda Dr. Öğr. Üyesi Ömer Osmanoğlu sorulara da yanıt verdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)