Tarih Okulu’nda ‘Bilimsel Devrim’ Konuşuldu

Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin Felsefe Okulu, Psikoloji Okulu, Tarih Okulu etkinlikleri sürüyor.  Herkese açık olarak zoom üzerinden sürdürülen etkinliğin 4’üncü haftasında Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir “Merak Şüphe ve Cesaret: Bilimsel devrimin Hikâyesi” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Bilim, Miras Yolu ile Aktarılır”

Bilimsel devrimin Avrupa’da başladığını ifade eden Aydemir, bilimin miras yolu ile aktarıldığını söyledi. Aydemir, “İnsanın toplam tecrübesini aktardığı dönem yazı ile başladı. Bu süreçte Mezopotamya medeniyetleri tecrübelerini Anadolu ve Yunan Medeniyetlerine aktardılar. Sonra Roma yolu ile İslam medeniyetine aktarıldı. İslam medeniyetinde toplanan bilgi ise İstanbul’un fethi ile Avrupa’ya aktarıldı” şeklinde konuştu.

Bilimsel Devrim Nedir?

Bilimsel devrimin tanımını yapan Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir “Görsel cisimlerin hareketlerini açıklamaya yönelik bir odaklanma ve yetenek yoğunlaşmasıdır” ifadelerini kullandı.

Rönesans ve reform hareketlerinden de bahseden Aydemir “Rönesans ve reform hareketlerinin görsel cisimleri açıklamaya yönelik olduğunu görüyoruz. Bilimsel merakı canlı tutmak son derece önemli. Bilimsel merakın canlı olması okunan okuldan, yaşanılan hayata kadar birçok olgudan zevk almak için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“Bilimsel Devrim İnsanların Coğrafya Bilgisini Genişletti”

Bilimsel devrimin coğrafyayla doğrudan ilişkisi olduğunu belirten Aydemir “Amerika’nın Avrupalılarca keşfinden sonra insanlar yeni denizler, yeni rüzgârlar, yeni nehirlerden haberdar oldular ve bu da muazzam bir coğrafya bilgisini yanında getirdi. İnsanlar yeni yerler keşfettikçe yeni bilgilere ulaştılar bu da insanları daha fazla alet kullanmaya itti. Bu durum da insanların kendilerine verilen ‘verili’ bilgilerden şüphe duymalarına neden oldu. Bunun yanı sıra insanlar yeni bilgileri keşfetme ve bunları diğer insanlara anlatma cesareti buldu.” Şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Felsefe, Psikoloji, Tarih Okulu etkinliğinin 4’üncü haftasında Psikoloji Okulu Programına İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burcu Güler konuk oldu. Güler, “Pozitif Psikoloji Bakış Açısından Çalışan Mutluluğu” konusuna ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)