COVID-19 Uluslararası Öğrenci İyilik Halini Araştırıyoruz!

Doç. Dr. Asil Özdoğru


Üsküdar Üniversitesi, COVID-19 salgınının yükseköğretimdeki öğrenci nüfusu üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla dünya çapında yapılan “COVID-19 Uluslararası Öğrenci İyilik Hali Çalışması” araştırmasına katıldı. Araştırmanın koordinatörü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji İngilizce Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asil Özdoğru çalışmaya dair açıklamalarda bulundu.

20’den fazla ülke araştırmaya katıldı

“COVID-19 Uluslararası Öğrenci İyilik Hali Çalışması” araştırmasına Belçika’dan Antwerp Üniversitesi öncülüğünde, ABD, İngiltere, İsrail, Kanada, Rusya ve birçok Avrupa ülkesi ile birlikte toplam 20’den fazla ülkeden bir çok üniversite katıldı. Araştırmaya Türkiye’den aralarında Üsküdar Üniversitesi’nin de bulunduğu 12 üniversite katıldı.

Türkiye’de 16 bin 473 kişiden veri toplandı

3 Mayıs’ta başlayıp farklı ülkelerde halen devam eden COVID-19 Uluslararası Öğrenci İyilik Hali Çalışmasında şu ana kadar 117 bin 670 öğrenciden veri toplandı. Türkiye’de veri toplama işlemi ise 11 - 29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti ve 16 bin 473 öğrenciye ulaşıldı.“COVID-19 birçok ülkede öğretim yöntemlerinde hızlı değişikliklere neden oldu”

Doç. Dr. Asil Özdoğru, araştırmanın gerçekleştirilme amacı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Özdoğru, “Üniversite öğrencileri, hem sosyal mesafe ve evde kalma gibi genel ulusal önlemlerle hem de üniversite düzeyindeki önlemlerle karşı karşıya oldukları için COVID-19 salgınından farklı bir şekilde etkileniyorlar. COVID-19 salgını birçok ülkede öğretim yöntemlerinde hızlı değişikliklere neden oldu.

Yükseköğretimde pratikler değişti

Dersler artık yüz yüze öğretilmiyor, çoğunlukla çevrimiçi olarak düzenleniyor. Öğretim elemanları ve öğrenciler arasındaki toplantılar da çoğunlukla çevrimiçi olarak gerçekleşiyor ve sosyal mesafeyi sağlamak için stajların iptali ve yüz yüze görüşme yasağı gibi çeşitli önlemler alınıyor. Birçok öğrenci sosyal izolasyon kısıtlamaları nedeniyle ailelerin yanına taşındı ya da şu anda öğrenci evlerinde kalmış durumda. Bunlara ek olarak öğrenciler bazı belirsizlik dönemlerinden geçtiler çünkü üniversitelerin önlemleri adım adım ortaya çıktı ve uygulandı” şeklinde konuştu.

“COVID – 19 etkisi üniversiteler ve ülkeler arasında karşılaştırmalı olarak incelenecek”

Doç. Dr. Asil Özdoğru, veri toplamaya 3 Mayıs’ta başlanan farklı ülkelerde hala devam eden COVID-19 Uluslararası Öğrenci İyilik Hali Çalışması ile ilgili bilgi verdi. Özdoğru, “Çalışma, koronavirüs salgınının üniversite öğrencilerinin yaşam koşulları, iş yükü, stres kaynakları, stres düzeyleri, iyi oluşları ve sağlık davranışları üzerindeki etkilerini üniversiteler arasında ve ülkeler arasında karşılaştırmalı olarak inceleyecek” dedi.

Çok sayıda Avrupa ülkesinin katıldığı araştırmaya Türkiye’den Üsküdar Üniversitesi de katıldı. Üsküdar Üniversitesinin yanı sıra araştırmada; Ankara Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de yer alıyor. Araştırma sonuçları ilerleyen dönemde açıklanacak.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)