Felsefe Okulunda ‘Sokrates ve Covid-19’ Tartışıldı!

Prof. Dr. İbrahim Özdemir

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ve 6 hafta sürecek olan Felsefe, Psikoloji, Tarih Okulu etkinliğinin ikinci haftasında Felsefe Okulu etkinliği Zoom ve Youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı. Felsefe Okulu etkinliğinin 2’nci haftasında Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir “Sokrates ve Covid-19” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“İnsan, dünyanın her yerinde erdemli ve faziletli bir hayat arıyor”

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, insanlar tarafından dünyanın her yerinde erdemli ve faziletli bir hayat aradığını belirtti. Özdemir, “Sokrates kendisine sorgulama, hakikati arama, erdemli ve faziletli yaşama, arama duygusunu tanrı tarafından verildiğini söylemiştir. Bu durum; insanlar tarafından dünyanın her yerinde erdemli ve faziletli bir hayat aramak insanın tabiatından geliyor, yeter ki insanlar bu durumu sorgulasın. Sokrates, insanlar ile diğer canlıların ortak yönlerinden uzaklaştırmaya çalışarak aklını kullanmaya ve sorgulamaya yönlendiriyor” açıklamalarında bulundu.

"Koronavirüs sürecinde insanlar hayatı sorgulamaya başladı"

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, koronavirüs sürecinde insanların hayatı sorgulamaya başladığını belirtti. Özdemir, "Salgın döneminde Sokrates' i hatırlamamızın sebebi, Sokrates'in 'Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez' mottosudur. Covid-19`un yarattığı bu zor zamanlar da hayatımızı, önceliklerimizi, dostluklarımızı, her şeyimizi sorgulamak büyük önem taşıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok fazla bilgi kirliliği mevcut, bu yüzden bilgelik karşısında, bildiklerimizi paylaşmak karşısında, sorduğu sorular karşısında, bizden hiçbir şey beklemeyen, sadece hayatımızı sorgulamayı, anlamlı, erdemli ve faziletli bir hayat yaşamak için sorgulamayı öneren Sokrates'in değerini daha iyi anlıyoruz" şeklinde konuştu.

“Zamanı anlamlandırmak elimizde”

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, ölümden önceki zamanı iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Özdemir, “Ölümden kurtuluş yok, ne zaman geleceğini de bilmiyoruz, öyleyse ölümden korkmak yerine ölüm gerçeğini bir veri olarak kabul edip ölümden önceki zamanı en iyi şekilde geçirmek, değerlendirmek, anlamlandırmak ve zenginleştirmek elimizde bir seçenek olarak duruyor. Sokrates etrafında dostları arasında veda ediyor” ifadelerini kullandı.Prof. Dr. İbrahim Özdemir, yayının sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)