Tarih Okulunda 'Geçmişte Meydana Gelen Salgınlar' Konuşuldu


Tarih Okulu

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ve 6 hafta sürecek olan  Felsefe, Psikoloji, Tarih Okulu etkinliğinin 2’nci haftasında Tarih Okulu etkinliği Zoom ve Youtube`da canlı olarak yayınlandı. Tarih Okulu etkinliğinin 2’nci haftasında Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı ve Doç. Dr. Arda Odabaşı “Tarih Boyunca Salgınlar ve Etkileri” konusunu ele aldı.

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı: “Salgınların taş devri ve neolitik çağ dönemlerine kadar uzanmakta”

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, tarihte meydana gelen veba salgınları ile tüm dünyayı etkisi altına diğer pandemik vakaların ne gibi sonuçları ortaya çıkardığından bahsetti. Odabaşı: “Salgınların başlangıcına bakıldığında Taş devri ve Neolitik Çağ dönemlerine kadar uzandığı görülmektedir. Arkeoloji biliminin yardımıyla edinilen bilgilere göre eski dönem hastalıklarında günümüzdeki ya da Orta Çağ’daki salgınların yarattığı etkiler görülmez. Neolitik çağdan itibaren zoonotik enfeksiyonları insanları olumsuz etkilemiştir” dedi.  

“İlk salgın ‘veba’ olarak görüldü”

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, tarihteki salgın hastalıkların etkileri tüm dünyada insanları olumsuz olarak etkilediğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu.  “Yazılı tarihe bakıldığında ilk salgın Sümerliler de görülmektedir. Gılgamış Destanın'da yazılı olan ilk salgın ‘veba’ olarak görülmüştür. 14. Yüzyıl'da ortaya çıkan veba, Mısır’dan Anadolu`ya yayılmıştır. Savaş ve ticaret, salgınların ortaya çıkması ve yayılmasında temel olgulardır” Dedi.

“Büyük salgınların büyük etkisi olur”

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, tarihte birçok önemli şahsiyetin vebadan hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Dünya çapında büyük kayıplara sebep olan veba, 1331-1353 yılları arasında gerçekleşerek dünya nüfusunun dörtte birini etkilemiştir. Vebadan dolayı kıtlık ve sefalet körüklenmiştir. Büyük vebanın büyük sonuçları olmuştur. 16'ncı yüzyıldan 19'uncu yüzyıla kadar vebanın etkilerini, 19'uncu yüzyıl da kolera almıştır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Arda Odabaşı: “Geçmişte ve günümüzde pandemi etkisi”

Doç. Dr. Arda Odabaşı, 20'nci yüzyılda büyük kayıplara neden olan İspanyol gribine değindi. Odabaşı, “Değişik salgınlar sürmeye devam ediyor. İspanyol gribi günümüzdeki pandemi Covid-19 ile benzer özelliklere sahiptir. 1918 yılında Amerika Kansas`ta ortaya çıkan İspanyol gribi, İspanya`da basın tarafından çokça dile getirildiği için İspanyol gribi adını almıştır. Dalgalar halinde meydana gelen salgının birinci dalgası 1918 yılı başlarında ortaya çıkmış, 1918 yaz mevsimine kadar sürmüştür. İkinci dalga, 1918 Eylül-Ekim aylarında ortaya çıkmıştır. Üçüncü dalga ise 1920 yıllarının başlarına kadar sürmüştür. İspanyol gribinde alınan önlemler ile günümüzdeki Covid-19 önlemleri birbirine benzerlik göstermektedir” dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)