Üsküdarda Yetenek Yönetimi Zirvesi gerçekleştirildi
İnsan Kaynakları Yönetimi'nde yeni bir vizyon olan Yetenek Yönetimi Kavramı Üsküdar Üniversitesi'nde ele alındı.
Peki ya yetenek?
Üsküdar Üniversitesi-Harvard Extension School işbirliği ile "Yetenek Yönetimi Zirvesi" gerçekleştirdi. İnsan Kaynakları Yönetimi'nde yeni bir vizyon olan Yetenek Yönetimi Kavramı Üsküdar Üniversitesi'nde ele alındı.
Teknolojinin ve dijital yaşamın hayata girmesiyle birlikte insan gücü ve yeteneği daha da önem kazandı. Dijital dünyanın nimetlerinden daha fazla yararlanmak için bu teknolojiyi yöneten insanoğlunun beyninin yapacakları ve düşünceleri bir adım daha öne çıkarak yetenek bireyler her alanda sıyrılmaya başladı. "Yetenek yönetimi" artık tüm dünyanın önemsediği bir kavram. İş hayatındaki başarının sırrı yeteneği doğru yönetmekten geçiyor. İletişim kanallarının doğru kullanımı ise verimli ve hedef odaklı performansı sağlıyor.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi'nde Amerika'da 35 yıldır yetenek yönetimine ilişkin çalışmalar yürüten Harvard Üniversitesi Extension School - Yetenek Yönetimi Program Direktörü ve Harvard Management Company Kıdemli Başkan Yardımcısı Mike Dean, Pensilvanya Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve "Talent on Demand" kitabının yazarı Prof. Dr. Peter Capelli, M-GEN Yönetim Danışmanlığı Şirketi Kurucusu Ufuk Tarhan, Yeni İK Danışmanlık Şirket Başkanı Prof. Dr. Türker Baş, GE Türkiye İK Direktörü Belgin Ertam, Tav Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Direktörü/Peryön Genel Başkan Yardımcısı Yiğit Oğuz Duman, HP Türkiye İK Direktörü İdil Ün Tınaz, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı'nın konuşmacı olarak yer aldığı "İletişim Odaklı Yetenek Yönetimi Zirvesi" gerçekleştirildi.İnsanlar şirketi değil yöneticileri terk ederler
Yetenek yönetiminin süreçlerinden bahseden Harvard'lı konuşmacı Mike Dean, yetenek yönetimindeki ilk adımın yetenekli biriyle evlenmek olduğunu ifade etti. Dean her kurumun İK politikalarını sorgulamasının, Başta İK olmak üzere tüm departmanların yetenek havuzunu geliştirmek için çalışmalar yapmasının önemini hatırlattı. Dean dinleyicilere şu tavsiyelerde bulundu; insanlar şirketleri değil kişileri terk eder. Eşit teknolojik imkânlara sahip iki şirketi karşılaştırdığınızda en iyi yeteneğe sahip şirketler kazanırlar. Yetenek havuzunuzu geliştirmelisiniz. Eğer bir kurumda yöneticisiyseniz, yetenek yönetiminden de sorumlusunuz. Bu sadece HR fonksiyonu değildir. Danışmanlarınız, 3.partileriniz, yüklenicileriniz, gibi organizasyonun tüm kaynakları bu bilinçle seçilmek zorunda.
Her kurumun İK departmanının kendisine sorması gereken sorular var.
İş stratejinizle yetenek yönetimi stratejiniz uyumlu mu?
Yönetim bunun önemini anlıyor mu?
İşe alım ve işe devamlılıktan öte, çalışanın işe angaje olmasını sağlamak için ne yapabiliriz?
Yeteneği kalıcı kılacak bir kurum kültürünüz var mı?"
Dean yetenek yönetimi prensiplerini de şöyle sıraladı;
"İş stratejinizle entegre ve uyumlu olmalı,
Liderler lider geliştirmekle sorumludurlar.
İnsan kaynakları yönetimi bilgi işidir. "
48 kriterde değerlendirilen INSEAD 2013 Global Yetenek Yönetimi Endeksine göre Türkiye'nin 103 ülke arasından 67. sırada olduğuna dikkat çeken Dean. Türkiye hakkında çok iyimser olduğunu ifade etti. "Burada fırsat var" diyen Dean, çalışan açısından en önemli konunun: "çalıştığım şirket benim gelişimim için yatırım yapacak mı? "sorusu olduğunu vurguladı.
Dijitalleşemiyorsanız yok olursunuz M-GEN Yönetim Danışmanlığı Şirketi Kurucusu Ufuk Tarhan konuşmasında, anormal bir değişimin arifesinde olduğumuzu, 3-5 yıl içinde birçok sistemin değişeceğini ve insanların bu durumdan etkilenerek duygu durum bozuklukları yaşayacağını belirterek; mutluluğumuz için yeni ufuklara, yeni yetenek gelişimlerine ihtiyacımız olduğunun altını çizdi.
"Gelecek sürdürebilirsek gelecek" diyen Tarhan, şunları söyledi; "Teknolojiyi bile içselleştirmek bir zorunluluk artık. Teknoloji ile özdeşleşemeyen anne geleceğinde çocuğuna okuma yazma bilmeyen anneye benzeyecek. Her dönemde yetenekli bir insan olmak için muhakkak gelecek aklı geliştirmek lazım. İnsanların geçmişle gelecek arasında hibrid bir bağ kurması gerekiyor. Bu olmazsa uygun adımlar atılmayabilir. Bir yandan bugünün kural ve çerçeveleriyle ilerleyin bir yandan da hazırlık yapın. Dijital devrim içine girmiş bulunmaktayız. Eğer dijitalleşemiyorsanız yok olursunuz. Eş zamanlı olarak robot devrimi geliyor, hemen hemen her iş kısa süre sonra robotlara devredilecek. Otodidaktik yöntemle kendimizi geliştirmeliyiz."
Konferanslar sonrası Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, HP, General Electric, Türkiye ve TAV yetkilileri kendi şirketlerinin İK politikaları kapsamında yetenek yönetimi uygulamaları hakkında şunları söyledi.
HP Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü İdil Ün Tınaz ; "Yetenek yönetimi HP'de çok önem veriyoruz. Çalışanlarımız çok genç, onlara eğlenebilecekleri aynı zamanda eğitimlerle kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar yaratıyoruz. Çalışanlarımızla uzun süreli ilişkiler kurmayı tercih ediyoruz. Şirket içi çalışan sirkülasyonunu minumum düzeyde tutuyoruz."
Tav Havalimanları İş Destek Başkan Yardımcısı Yiğit Oğuz Duman "TAV olarak çalışan sayımız yüksek. Karmaşık ve kombine bir yapımız var. Bu nedenle şirket bünyemizde yetenek yönetimi çok çok önemli. Çalışanlarımız ve onların network'ünü çok önemsiyoruz. Bu nedenle çalışanlarımızı kaybetmemeye çalışıyoruz. Bu anlamda özellikle liderlik programlarına önem veriyoruz."
GE Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Belgin Ertam; "Biz 150 yıllık köklü bir şirketiz. Çalışanlarımızın eleştirileri bizler için çok önemli Çalışanlarımıza kurulduğumuz günden bu yana şeffaf bir yönetim yaklaşımı yürütüyoruz Bizler çalışanlarımıza onlardan neler beklediğimizi net olarak sunmaya çalışıyoruz. Başarılı olmak ve sürdürülebilirlik için beklentileri açık bir şekilde sunmanın önemli olduğunu düşünüyoruz."