Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri Ne İş Yapar?

Kütüphane

Ortopedik Protez ve Ortez programı, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren geniş iş olanaklarına sahip bir program. Ortopedik Protez ve Ortez programından mezun olan öğrencilere “Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri” unvanı veriliyor.

Ortopedik Protez ve Ortez programı nedir?

Ortopedik Protez ve Ortez programında; el, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bireyin fiziksel özrünü değerlendirip olmayan organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan yapay organların ya da vücutta desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken kısımlara uygulanan yardımcı cihazların bağlantı parçalarını belirleyerek bağlantılarını ve ayarını yapacak teknikerler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Ortopedik Protez ve Ortez programını kimler tercih etmeli?

Programı tercih etmek isteyen adayların öncelikle bu alana yönelik ilgisinin olması gerekiyor. Ayrıca el becerisinin yüksek olması, grup çalışmasına yatkın, dikkatli, özverili, adaptasyonu yüksek, yenilikçi, bilgisini sürekli güncelleyen, öğrenme ilkesini benimsemiş, yeniliklere açık, yaratıcı kişiler olması gerekiyor.

Ortopedik Protez ve Ortez

Ortopedik Protez ve Ortez programında alınan dersler nelerdir?

Teorik ve uygulamalı birçok dersin öğrencilere sunulduğu Ortopedik Protez ve Ortez programında öğrencilere, Temel Anatomi ve Fizyoloji, Kinezyoloji Biomekanik, Malzeme Bilgisi, Mesleki Teknoloji, Desen ve Modelaj, Proteze Giriş, Orteze Giriş, İlkyardım, Ortez Analizi ve Değerlendirmesi, Protez Analizi ve Değerlendirmesi, Meslek Etiği, Sağlık Kurumlarında İletişim, Biyomedikal Teknoloji, Protez Ortezde Klinik Hastalıklar, Protez ve Ortez dersleri veriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ortopedik Protez ve Ortez programı okuyan öğrenciler son teknoloji laboratuvarlarda, son teknoloji cihazlarla donatılan Protez-Ortez Atölyesi sayesinde edindikleri teorik bilgileri uygulama imkânı buluyor. Müfredatta bulunan zorunlu staj uygulaması ile de öğrenciler, edindikleri teorik bilgi ve uygulamaları sektörel alanda da uygulayarak deneyim kazanıyor böylelikle sektöre hazır hale geliyor.

Ortopedik Protez ve Ortez programının çalışma alanları nerelerdir?

Ortopedik Protez ve Ortez programından mezun olan öğrenciler, Protez-Ortez atölyesi bulunan devlet ve özel hastanelerde veya kendilerine ait özel atölyelerde çalışabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi

Ortopedik Protez ve Ortez DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?

Programdan mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortez-Protez bölümüne geçiş yapabiliyor.

Ortopedik Protez ve Ortez programının özel koşulu var mı?

Ortopedik Protez ve Ortez programında özel koşul bulunmuyor. Adayların, TYT’de yeterli puanı alması gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez - Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akalay, Ortopedik Protez ve Ortez programı ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez - Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akalay, Protez-Ortez Atölyesi ile ilgili bilgi veriyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)