Klinik Psikolog Serkan Elçi’den YKS Adaylarına Tavsiyeler...

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzmanı Klinik Psikolog Serkan Elçi, üniversite sınavına hazırlanan YKS aday öğrencilerine YKS sürecini olumlu yönde değerlendirmeleri için önemli tavsiyelerde bulundu.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavının Koronavirüs nedeniyle sürekli değişen tarihi sınava hazırlanan aday öğrencilerin motivasyonunu da etkiledi. Klinik Psikolog Serkan Elçi, 26 – 27 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek YKS için adaylara doğru nefes alma konusunda önerilerde bulunuyor.
Nefes egzersizlerinin yararları nelerdir?
Doğduğumuzda nefesimiz en doğal haliyle doğru olarak alınır. Bebekler nefes alırken, ağlarken, çığlık atarken çok doğru bir şekilde seslerini kullanırlar. Dikkat ettiyseniz bebeklerin ağlamaları çok yüksek güçte olmasına rağmen seslerinde kısılma olmaz. Çünkü doğru yerden nefes almakta ve seslerini doğru yerde tutmaktadırlar. Ancak yaş ilerlediğinde durum çoğunlukla değişmektedir. Farkında bile olmadan çocukluğumuzda doğru şekilde kullandığımız nefes alış bölgemizi değiştirip göğüs yani akciğerden alınan nefes haline getirmişizdir.Akciğerlere aldığımız göğüs nefesini, diyafram adalesine doğru göndermek gerekir.Göğüs nefesi aldığımızda göğüs kafesimiz şişer ve omuzlarda yukarı doğru kalkar. Nasıl nefes aldığınızı bu açıdan incelemeniz önemlidir. Diyafram kaburga kemiklerinin hemen altında midenin hemen üzerinde arkada sırtımıza kadar uzanan ince bölgedir. Biz nefesimizi alırken göğsün değil bu bölgelerin şişmesi gerekmektedir. Bu bölgeye alınan nefesle akciğerlere alınan nefesin farkı, diyafram nefesinin uzun süreli tutulabilme özelliği olmasıdır. İnsan vücudunu bir pet şişe gibi düşünmek gerekirse, suyun önce dibe doğru dolması gibi nefesi önce aşağıda diyafram bölgesine alıp sonra suyu ağır ağır boşaltır gibi nefesi de azar azar vermeyi öğrenmek gerekir.
