Klinik Psikolog Serkan Elçi’den YKS Adaylarına Tavsiyeler...
NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzmanı Klinik Psikolog Serkan Elçi, üniversite sınavına hazırlanan YKS aday öğrencilerine YKS sürecini olumlu yönde değerlendirmeleri için önemli tavsiyelerde bulundu.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavının Koronavirüs nedeniyle sürekli değişen tarihi sınava hazırlanan aday öğrencilerin motivasyonunu da etkiledi. Klinik Psikolog Serkan Elçi, 26 – 27 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek YKS için adaylara doğru nefes alma konusunda önerilerde bulunuyor.
Nefes egzersizlerinin yararları nelerdir?
Doğduğumuzda nefesimiz en doğal haliyle doğru olarak alınır. Bebekler nefes alırken, ağlarken, çığlık atarken çok doğru bir şekilde seslerini kullanırlar. Dikkat ettiyseniz bebeklerin ağlamaları çok yüksek güçte olmasına rağmen seslerinde kısılma olmaz. Çünkü doğru yerden nefes almakta ve seslerini doğru yerde tutmaktadırlar. Ancak yaş ilerlediğinde durum çoğunlukla değişmektedir. Farkında bile olmadan çocukluğumuzda doğru şekilde kullandığımız nefes alış bölgemizi değiştirip göğüs yani akciğerden alınan nefes haline getirmişizdir.Akciğerlere aldığımız göğüs nefesini, diyafram adalesine doğru göndermek gerekir.Göğüs nefesi aldığımızda göğüs kafesimiz şişer ve omuzlarda yukarı doğru kalkar. Nasıl nefes aldığınızı bu açıdan incelemeniz önemlidir. Diyafram kaburga kemiklerinin hemen altında midenin hemen üzerinde arkada sırtımıza kadar uzanan ince bölgedir. Biz nefesimizi alırken göğsün değil bu bölgelerin şişmesi gerekmektedir. Bu bölgeye alınan nefesle akciğerlere alınan nefesin farkı, diyafram nefesinin uzun süreli tutulabilme özelliği olmasıdır. İnsan vücudunu bir pet şişe gibi düşünmek gerekirse, suyun önce dibe doğru dolması gibi nefesi önce aşağıda diyafram bölgesine alıp sonra suyu ağır ağır boşaltır gibi nefesi de azar azar vermeyi öğrenmek gerekir.
Nefes egzersizleri nasıl yapılır?
Diyafram nefesi almak için dik bir konumda durun. Önce nefesinizi tamamen boşaltın sonra burnunuzdan nefes alın. Karın bölgenizin ve diyaframınızın şiştiğini göreceksiniz. Bu bölgeyi arkaya doğru (sırtınıza doğru da) genişleterek nefes alıp verin ve geliştirmeye çalışın. Şimdi hafif bir kuvvetle nefesinizi sanki hava kaçıran bir balon gibi ''ssss'' sesiyle kesiksiz olarak vermeye başlayın. Nefes verişinizde dalgalanma olmasın.(Arada kuvvetli sonra yeniden hafifleyerek değil). Nefesiniz bitene kadar sürdürün. Bu bölgedeki kaslarınızı hissetmeye başlayın.Gün içerisinde tekrarlarla bu basit başlangıç egzersizlerini çalışabilirsiniz. Egzersizler sırasında oksijeni fazla alıp verdiğiniz için baş dönmesi olabilir. Mutlaka ara verip, dinlenerek çalışın (10 dakikalık aralar olabilir). Kendinizi egzersizler sırasında hiçbir şekilde zorlamayın.Nefes egzersizlerini kimlere öneriyorsunuz?
Her yaş grubu, herkesin yapabileceği bir egzersizdir. Tüm psikolojik rahatsızlıklarda rahatlama sağladığı bilinmektedir. Bunların yanında performans geliştirme adına sporcuların, sahne ve ses sanatçılarının kullandığı bu egzersizleri stresi kontrol altında tutmak için öğrencilere veya önemli bir sunum öncesinde olan çalışanlara da önerilmektedir.Nefes egzersizleri ne zaman yapılmalı?
Yoğun stres ve kaygının hissedilmesini beklemeden yapıyor olmak da fayda vardır. Kaygı ve stres bir anda yükselen duygular değildir. Artışa geçmeden önce egzersize başlanmalıdır. Bu da sınav salonuna girmeden önceki sürece veya bir performans sergilenecekse hemen öncesine tekabül edebilir, kişiden kişiye göre farklılık da gösterebilir.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)