2020 LGS Kılavuzu Güncellendi!

LGS


Sınav nasıl yapılacak?

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk katıldığı televizyon programında Lise Geçiş Sınavı (LGS) ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Ziya Selçuk, 2020 LGS Kılavuzu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Selçuk 2020 LGS Kılavuzunun güncellendiğini belirtti. Selçuk, liseye geçecek öğrencilerin merakla beklediği LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Sorusunu da yanıtladı.


LGS örnek soruları yayımlandı!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Lise Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında 20 Haziran'da yapılacak merkezi sınava yönelik mayıs ayı örnek sorularını yayımlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından “LGS kapsamındaki merkezi sınava yönelik MEB tarafından hazırlanan mayıs ayı ilk örnek soru kitapçığı yayımlandı” dedi.


LGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Bakan Ziya Selçuk, LGS’ye hazırlanan ve daha sınava girmeden LGS puan hesaplaması yapan öğrencilerin merakla beklediği LGS sonuçlarının 16 Temmuz'da açıklanacağını belirtti. Öğrenciler, geçen yıl 2019 LGS sonuçları sayfasına MEB’in sorgulama ekranından öğrenmişlerdi. Bu sene 16 Temmuz'da açıklanacak 2020 LGS tercih sonuçlarına yine MEB’in sorgulama sayfası 2020 LGS tercih sonuçları sayfasından ulaşabilecekler.


LGS


LGS’de öğrencilere maske dağıtılacak!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında LGS için önlemler alınacağını belirten Selçuk, okullarda dezenfekte çalışmalarının yapılacağını belirtti. Bakan Selçuk, 2020 LGS’de öğrencilere maske dağıtılacağını ifade etti.


Selçuk, "Dünya ülkelerini takip ederek edindiğimiz bazı deneyimler var. Kendi deneyimlerimiz var. Bilim Kurulu'nun bazı önerileri olacak. Bu hafta onunla ilgili çalışıyoruz. Bütün bunları toparladığımızda öğrencilerimiz için sosyal mesafe kuralları, maske tedbiri alıyoruz. Sınav iki oturum olduğundan her bir oturum için ayrı ayrı maske vereceğiz çocuklara. Çünkü o arada dışarı çıkıp dışarda maskeyi kullanma ve tekrar içeri girme gibi bir durum söz konusu olmayacak. O yüzden de iki ayrı maske temini konusunda karar aldık.


Sınıfların oturma planı çıkarılacak

Sınıfın metrekaresine göre o sınıfa kaç öğrenci girebilir, bununla ilgili hem bilimsel literatüre dayalı birtakım veriler var hem bizim kendi deneyimlerimiz var hem de Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri olacak. Bütün bunları değerlendirip sınıftaki oturma planı konusunda hazırladığımız farklı senaryoları hayata geçireceğiz. Buna göre, hangi ilde, hangi ilçede, hangi okulda, hangi sınıfta kaç öğrenci olabilir hesaplamalarımız tamamlandı. Herhangi bir problem yok, sınavı çok rahatlıkla sağlık kurallarını dikkate alarak yapabiliriz” dedi.


Okullar dezenfekte edilecek

Bakan Ziya Selçuk, koronavirüs tedbirleri kapsamında okulların dezenfekte edileceğini ayrıca sınıflarda temizlik malzemelerinin olacağını ifade etti. Selçuk,  "Okulların dezenfekte işlemleri bütün Türkiye'de yapılmış olacak. Sınıflarda temizlikle ilgili malzemelerimiz olacak. Her okula çocuklarımızın girişi çıkışı ile ilgili bir düzenleme planladık. Bu düzenlemenin nasıl, hangi aralıkla olacağı, hangi öğretmenimizin ne tür görevleri olacağı, rehber öğretmenlerimizin, psikolojik danışmanlarımızın ne tür çalışmalar yapacağı, velilerle olan kısımlar, bütün bunları planladık" dedi.


LGS


Okullar ne zaman açılıyor?

Öğrencilerin merakla beklediği okullar ne zaman açılıyor? Sorusunu yanıtlayan Selçuk, okulların açılma tarihine ilişkin bilgi verdi. Selçuk, "Koşullar, 'Riske girmeyelim, biraz daha şartları sıkı tutalım' şeklinde gelişirse, haziranda okullar açılmayabilir, dolayısıyla eylüle kayabilir." ifadelerini kullandı. Okulların kademeli açılmasının ihtimallerden biri olduğunu anlatan Selçuk, koşulların seyrine göre tüm öğrencilere yönelik de bir çalışmanın düşünülebileceğini aktardı ve bu konuda dünyadaki uygulamalardan örnekler verdi.


Sınıf tekrarına veliler karar verecek!

Bakan Selçuk, sınıf geçme sistemi ile ilgili daha önce belirttiği öğrencilerin birinci dönem notlarının geçerli olacağını yineledi. Selçuk,  Yılda 3 kez sorumluluk sınavları var, bu sınavlara girip sorumlu olarak bir üst sınıfa geçtiği derslerin sınavını geçmek durumunda. Geçtiğinde o sınıfı tam olarak geçmiş sayılacak" dedi. Selçuk, bir öğrencinin devamsızlıktan kalması halinde onun sorumlu geçmesinin söz konusu olmayacağını da söyledi. Bakan Selçuk, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıf öğrencisi velilerinin "yaşı daha küçük" gibi nedenlerle sınıf tekrarı yapmasını istediğinde de gereken tedbirin alınacağını anlattı.


Telafi eğitimlerinde son durum!

Prof. Dr. Ziya Selçuk, telafi eğitimlerinin televizyon ve EBA ile yapıldığına dikkat çekerek yüz yüze telafi eğitimlerinin nasıl yapılacağını açıkladı. Selçuk, "Ölçme değerlendirme yöntemleriyle telafi eğitimi için gereken süre ortaya çıkacak. Gerekirse bizim destekleme yetiştirme kurslarımız var. Bu kursların cumartesi değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Telafi eğitimi ile ilgili hiçbir endişesi olmasın velilerimizin, çocuklarımızın. Biz mevcut durumlarına bakacağız, ne kadar eksiği kalmış değerlendireceğiz, o eksiği de yüz yüze telafi ile tamamlayacağız" dedi.



20 Haziran'daki sınav için sayısal ve sözel alandaki örnek sorulara linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.meb.gov.tr/sinavla-ogrenci-alacak-ortaogretim-kurumlarina-iliskin-merkez-sinava-yonelik-mayis-ayi-ornek-sorulari-yayimlandi/haber/20853/tr


Güncellenen 2020 LGS Kılavuzu için tıklayınız.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)