1 Konu 1 Konuk Etkinliği Online Gerçekleşti!
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 27’nci oturumu online olarak gerçekleştirildi. Programın konuğu Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Özşahin oldu.
27’nsi düzenlenen online programda Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Özşahin “İş Güvenliği Profesyonellerinin Covid-19 Salgınında Sorumlulukları, Eğitim ve Tedbirlerde Yapmaları Gerekenler” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
“Etkili iletişim sayesinde maske taktırdık”
Dr. Öğr. Üyesi Özşahin, ilk olarak Covid-19 salgınıyla virüsün karakteri, etkileri, tedavi hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetleri ve iletişim alanındaki çalışmalarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Özşahin, “Sigara içmeyi bıraktıramadığımız, emniyet kemeri taktıramadığımız topluma etkili iletişim sayesinde maske taktırdık” dedi.“Riski kademelendirmeliyiz”
İş Sağlığı ve Güvenliğinde en birinci görevin rehberlik olduğunu belirten Özşahin, “İşverene rehberlik yapmamız gerekiyor. Bu rehberliği yaparken mevcut salgınla ilgili sıfır risksiz bir ortam sağlamak mümkün değil. Bir işletme etkileşim içerisinde çalıştığı müddetçe işletmeyi sıfır risk içerisinde çalıştırmak mümkün değildir. Dolayısıyla riski minimalize etmeyi hedeflememiz lazım. Riski kademelendirmeliyiz. İş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin her risk için bunu yaparsak zararı bu şekilde olur onun yerine şunu yapalım zararı bu olur diyerek daha alternatif çözümler sunması lazımdır.” ifadelerini kullandı.“Alınacak önlemler somut bir kanıta dayandırılmalı”
İSG profesyonellerinin Covid-19 salgınına karşı alınacak önlemleri işverene somut bir kanıta dayandırarak sunması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Özşahin, “Bu konuda şu anda elimizde en sağlam doküman kamu otoritesinin sunduğu bir takım kararlar ve rehberlerdir. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hemen baştan bir rehber oluşturuldu ve bunu yayınladı. Tecrübe kazandıkça da ince ayarlar yaptı, bazı hataları düzeltti ve güncelledi. Dolayısıyla İSG profesyoneli Çalışma Bakanlığının, Sağlık Bakanlığının yayınladığı dokümanları ve kamunun aldığı kararları referans alarak işverene önerilerini sunmalı. Böylece çatışma daha aza iner.” dedi.“Toplu hareketleri zorlaştıracak bireylere özel yaklaşım gerekir”
Dr. Öğr. Üyesi Özşahin salgının insanla yayıldığını, etkili aşı ve ilaç olmadığı için de tek çözümün sağlıklı insan davranışı olduğunu vurguladı. Özşahin, “Her zaman toplumda farklı insan grupları vardır. Bir grup bilinçli, terbiyeli çalışanlardır ve bunları yönetmede sıkıntı yoktur. Ama mutlaka umursamaz, biraz psikopatlığa varan grupta her zaman toplumda küçükte olsa olur. Bir diğer önemli grupta daha titiz, daha duygusal çalışanlardır. Onlar paniğe kapılmaya daha meyillidir. Dolayısıyla çalışma yönetimi içerisinde çalışanların arasında bu grupları hızlıca analiz edip toplu hareketleri zorlaştıracak bireyler varsa onlar için özel bir destek özel bir yaklaşım gerekir.” şeklinde konuştu.Online söyleşi soru cevap bölümünün ardında sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)