Herkesin merak ettiği soru: Okullar ne zaman açılıyor?
Dünyada ve Türkiye’de görünen koronavirüs birçok alanda insanların yaşam tarzını değiştirdi. İnsanların alışkanlıklarını değişmesine neden olan koronavirüs, eğitimde de bir dizi değişiklik getirdi. Türkiye, koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok önlem aldı. Koronavirüs salgının yaşandığı günlerde Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitime geçti. Yükseköğretim Kurumu ise üniversitelerde çeşitli imkânlar ile online eğitim ile eğitime devam ettiğini duyurdu.
Uzaktan eğitim ile eğitime devam eden öğrenci ve öğretmenler okullar ne zaman açılacak? Sorusunun yanıtını merak ediyor. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen YÖK kanunu sayesinde merak edilen soruya açıklık getirildi. Konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, açıklama yaptı. Veli, öğrenci ve öğretmenlerin merak ettiği Okullar ne zaman açılacak? Yaz tatilinde okullar açılacak mı? gibi birçok sorunun cevabına haberimizde ulaşabilirsiniz.
Okullar yazın açılacak mı?
YÖK Kanunu TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre; eğitim - öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması durumunda, uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamaz ise eğitim yaz tatilinde yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitimin faaliyetlerinin yaz tatilinde devam edip etmeyeceği konusuna ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, ''TBMM’de kabul edilen “Telafi eğitimi düzenlemesi” kısmi ve hızlandırılmış bir “telafi” sürecini tanımlamaktadır. Dönemin bütün bir şekilde tekrarı veya yaz tatilinin ortadan kalkması söz konusu bile değildir. Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz.'' ifadelerini kullandı. Bakan Selçuk, okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitiminin yapılmayacağı, yazın 2 ay okulların açık olacağı söylentilerinin doğru olmadığını belirtti.
Telafi eğitimi ne zaman başlayacak?
Bakan Selçuk, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin telafi eğitimleri ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Selçuk, "Telafi eğitimi okullarda görmediğimiz müfredatı kapsayacak. Yoksa özel bir müfredat hazırlamak ya da müfredatı değiştirmek gibi bir derdimiz yok. Bu tamamen, önümüzdeki günlerde virüs seyrine bağlı olarak değişecek. Telafi eğitimi şu andaki durumun devam etmesi ya da etmemesine bağlı olarak değişir. Diyelim ki 30 Nisan'dan sonra okullar açıldı, o zaman telafi eğitimin süresi ve içeriği değişir. Mesela, diyelim ki açılmadı, ona göre değişir" diye cevap verdi. Selçuk, telafi eğitimlerini mayıs-haziran ile eylül-ekim için daha ağırlıklı olarak düşündüklerini bildirdi.Sınavlar ne zaman yapılacak?
Öğrenci ve öğretmenler koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim sürecinde sınavların nasıl yapılacağını merak ediyor. Bakan Selçuk, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin sınavları ile ilgili bilgi verdi. Selçuk, "Mevcut durum devam ettiğinde, ilk dönemde yapılan yazılı sınavları baz olarak alacağız ve bu şekilde değerlendirmiş olacağız" dedi.Okulların açılma tarihi
MEB tarafından yapılan açıklamaya göre uzaktan eğitim 30 Nisan'a kadar uzatılmıştı. Bakan Selçuk, 30 Nisan'dan sonra okulların açılıp, açılmayacağı Bilim Kurulunun koronavirüs ile ilgili yaptığı öngörülerden sonra belli olacağını belirtti. Selçuk, ''Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim için yoğun bir çalışmamız var. Temmuz ve Ağustos için bir planlama yok" dedi.Selçuk, "Bizim için mayıs, haziran ayları çok önemli. Bilim Kurulu'nun tavsiyelerine bağlı olarak dünyadaki ve Türkiye'deki duruma bakarak mayıs, haziran aylarını değerlendirmek bizim açımızdan çok kritik. Diyelim ki bu tür bir durum söz konusu olmadı. O zaman bizim için temmuz ve ağustos ayları, daha çok tatil olarak değerlendirmek istediğimiz aylar. O nedenle ağırlıklı olarak mayıs, haziran aylarını çok önemsiyoruz. Bu senaryo gerçekleşmezse eylül ve ekim ayları bizim açımızdan çok kritik. Hem mayıs, haziran önemli hem de eylül, ekim önemli. Bunların hepsi için gün gün, hafta hafta planlarımız hazır. Bu belirsizliğin sürmesini istemiyoruz. Bir an önce netleşmesi için çaba gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu süreçler yeniden masaya yatırılacak ve çok kısa bir zamanda kamuoyu ile bunu paylaşma imkanımız olacak."
Üniversiteler ne zaman açılacak?
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Kanunu ile ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Saraç, “Yükseköğretimimiz için “yeni ve yenilikçi açılımlar” getiren yasal düzenlemeler Meclisimizde kabul edildi. Yükseköğretimimizi daimi tekâmül esasında tedrici bir şekilde yeniden yapılandırma çalışmalarımızın önemli bir adımı daha tamamlanmış oldu” dedi.Üniversitelerde sınavlar online mı olacak?
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan yeni kararla, Kovid-19 nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin talep etmeleri halinde 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilmesine; tez savunma ve yeterlik sınavlarının ise denetlenebilir olma ve kayıt altına alınmak şartıyla video konferans gibi dijital imkanlar ile yapılabilmesine olanak sağladı.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)