Denizci Sağlığı ve iş fırsatları…



Denizci Sağlığı programı, üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitimi veren Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunuyor. Denizci Sağlığı programından mezun olan öğrencilere “Denizci Sağlığı Teknikeri” unvanı veriliyor. Öğrenciler, eğitim – öğretim süresince programda uzmanlaşabileceği dersler görüyor. Denizci Sağlığı Programı, gemide bulunan personel ve yolcuların yaşayabileceği kaza ve yaralanmalar sonucunda kişilere tıbbi hizmet veren sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlıyor.

Denizci Sağlığı programı nedir?

Türkiye, üç tarafı denizlerle kaplı olması ve içinde bulundurduğu boğazlarıyla hem bölgesel hem de küresel anlamda son derece önemli ticaret yollarını bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle Denizcilik Sağlığı programı günümüzde oldukça revaçta olan meslek grupları arasında yer alıyor.  Denizci Sağlığı programı, gemilerde olabilecek olağanüstü durumlara, teknik konulara ve temel denizcilik hususlarına hâkim olan personel ihtiyacını karşılamak ve gemilerde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına karşı tıbbi hizmetin verilmesini sağlayan donanımlı, Denizci Sağlığı Teknikerleri yetiştirmeyi hedefliyor.


Denizci Sağlığı programında hangi dersler veriliyor?

Öğrencilere Denizci Sağlığı programında Temel Anatomi ve Fizyoloji, Genel Kimya, Genel Matematik, Tıbbi Terminoloji, Temel Farmakoloji, Gemi Adamı Temel Bilgi, Hastalıklar Bilgisi, Acil Hasta Bakımı, Genel Mikrobiyoloji, Denizde Güvenlik, Bulaşıcı Hastalıklar, Gemi Seyri, Deniz Hukuku, Denizde Arama Kurtarma, Deniz Meteorolojisi gibi teorik ağırlıklı dersler veriliyor.Üsküdar ÜniversitesiSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Denizci Sağlığı programında öğrenciler, alanında uzman isimlerden aldıkları teorik dersleri zorunlu yaz stajı sayesinde uygulama imkânı da elde ediyor.  



Denizci Sağlığı mezunları nerelerde çalışabilir?

Denizci Sağlığı programından mezun olan öğrenciler; gemi, denizcilik hizmeti veren kamu ve özel sektör kuruluşlarda, seyahat sağlığı merkezlerde ve turizm sektörünün yanı sıra sağlık personeli olarak kamu ve özel sektördeki hastanelerde görev alabilir.
Ayrıca 2 yıllık Denizci Sağlığı programı kazanan öğrenciler, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans bölümlerine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabilirler.

Denizci Sağlığı programının özel koşulu var mı?

Denizci Sağlığı programında herhangi bir özel koşul aranmıyor. Adayların, Temel Yeterlilik Testi’nde 150 barajını geçmeleri gerekiyor.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)