Üsküdar Üniversitesi uzaktan eğitim kapsamında neler sunuyor?
Üsküdar Üniversitesi ön lisans, lisans ve yüksek lisansta öğrenim gören öğrenciler için uzaktan eğitimde birçok olanak sağlıyor. Uyguladığı birden farklı uzaktan eğitim – online eğitim imkanı ile öğrencilerine nitelikli eğitim sunan Üsküdar Üniversitesi, eğitim alanında yine farkını ortaya koydu.
Öğrencilere canlı ders imkânı…
Üsküdar Üniversite öğrencileri LMS arayüzü ile uzaktan eğitime devam ediyor. Sanal sınıf uygulaması olan LMS’de öğrenciler ve akademisyenler bir araya geliyor. Akademisyenler, öğrencilere ders notu, dokuman, paylaşabiliyor, öğrenciler ile öğretim üyeleri canlı olarak ders yapıyor.
Öğrencilere birden fazla uzaktan eğitim olanağı sunuluyor…
Öğrenciler uzaktan eğitim için LMS programının yanı sıra Zoom programı ile de destekleniyor. Öğrenciler, Zoom üzerinden de canlı ders yapıyor. Derse katılamayan öğrenciler ise Üsküdar Üniversitesi Yazılım Planlama Birimi tarafından geliştirilen STIX ile ders videosuna ulaşıp videoyu izleyebiliyor. Üsküdarlı öğrenciler STIX’den duyuru, dokuman veya ödev paylaşabiliyor.
ÜÜ TV’den 6 gün Canlı Yayın…
YÖK’ün bahar dönemine yönelik kararı doğrultusunda öğrencilerinin eğitimlerinin aksamaması için uzaktan eğitime başlamasıyla Üsküdar Üniversitesi tüm fakültelerin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun ve enstitülerin derslerini hazırlanan program çerçevesinde haftanın 6 günü ÜÜ TV’den de canlı olarak yayınlıyor. ÜÜTV1 ve ÜÜTV2 yayınlarına https://tv.uskudar.edu.tr/ linkinden ulaşılabiliyor.
Uzaktan Eğitime dair merak edilenleri Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel yanıtladı
Uzaktan eğitim ile ilgili yaşanan bu gelişmeler karşısında Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel ile uzaktan eğitiminin dünü bugünü ve geleceğini konuştuk. Türkiye’de uzaktan eğitim süreci ile ilgili paylaşımlarda bulunana Ergüzel, uzaktan eğitiminin ne olduğu, hayatımızda ne gibi etkiler ortaya çıkardığını anlattı.
“Uzaktan eğitim öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişimi yaygınlaştıracak”
Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, uzaktan eğitimin hayatımıza nasıl girdiği ile ilgili bilgi verdi. Ergüzel, “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişme hızı ile birlikte, bilgiye ulaşım ve bilgi alma ihtiyacının kısa zamanda karşılanması, yer ve zaman sınırlılıklarını ortadan kaldırarak farklı eğitim uygulamalarının görsel ve etkin biçimde kullanılması Uzaktan Eğitim’i tekrar gündemimize getirdi. Günümüzde, teknolojik gelişmeler paralelinde materyali hazırlama, paylaşma ve etkin eşzamanlı ders ortamı gerçekliğinin sağlanması uzaktan eğitimin bundan sonraki yıllarda da bilgi talep eden ve sunan arasındaki iletişimi yaygınlaştıracak ve yakınlaştıracak” dedi.
“Uzaktan eğitimde doğru ölçme ve değerlendirme sistemi kullanılmalı”
Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, uzaktan eğitim sürecinin tümünde en önemli konulardan birinin içerik yönetimi olduğuna değindi. Ergüzel, “Uzaktan eğitim ortamlarının etkili olabilmesi için öğretim tasarımcılarının, öğretim tasarımının altında yatan kuramsal temellere hâkim ve kuram ile uygulama arasında ilişki kurabilme becerisine sahip olmaları, içerik yönetiminde eğitim materyallerinin paylaşılma şekli, paylaşılma oranları doğru ölçme ve değerlendirme sisteminin kullanılması öğrenme ve öğretme etkinliklerini destekleyen içeriklerle beslenmesi önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
“Uzaktan eğitim tek yönlü ve standart eğitim yaklaşımından uzaklaşıyor”
Yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı kolaylıklar sayesinde öğrenme ve öğretim uygulamalarını değişeceğini belirten Ergüzel, öğrenen ve öğreten tarafın yöntem ve yönetim güncellemelerini beraberinde getireceğini ifade etti. Ergüzel, “Yeni çalışmalar, uzaktan eğitimin tümünün tek yönlü ve standart bir eğitim yaklaşımından çıkıp, yapay zekâ destekli karar sistemleri ile öğrenmeye uygun içerik hazırlayan ve sunan algoritmalar ile beceri temelli öğrenmeyi destekliyor, buna uygun ölçme değerlendirme süreçlerinin gelişmesine katkıda bulunuyor” dedi.
“Yeni uzaktan eğitim modellerini deneyimliyor olacağız”
Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, uzaktan eğitimin yakın geleceği ile ilgili öngörüde bulundu. Ergüzel, “Yakın gelecekte, farklı akademik düzeydeki öğrenciler için doğru öğrenme adımları tasarlayan ve öğrenmeyi öğreten algoritmalar ile uzaktan eğitimin mevcut yerel ve eğitmen tabanlı dinamizminin kullanıcı ve akıllı sistem bazlı bir dinamizme dönüşümünü kullanıcı olarak deneyimliyor olacağız” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)