Türkiye, uzaktan eğitim için hangi programları kullanıyor?
Türkiye’de ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde okullar koronavirüs nedeniyle kapatıldı. Öğrenciler Nisan ayı sonuna kadar uzaktan eğitim ile eğitime devam edecek. Koronavirüs nedeniyle Türkiye’de bir dizi önlem alındı. Bunlardan biri de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların ve Yükseköğretim Kurumuna bağlı üniversitelerin online eğitime geçmesi oldu.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk gerçekleştirdikleri Bilim Kurulu toplantısının ardından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine Nisan sonuna kadar online eğitim ile ders verileceği açıklanmıştı. Benzer bir açıklama da YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’tan geldi. Saraç, üniversitelerde bahar dönemi eğitiminin yüz yüze yapılmayacağını açıkladı. YÖK Başkanı Saraç, eğitimlerinin aksamaması ve 2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılı takviminin sekteye uğramaması için ‘dijital ve uzaktan eğitim’ uygulamasına geçilebileceğini açıklamıştı.
Türkiye’de öğrenim gören öğrenciler koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yüz yüze eğitim yapamayacak. Birçok öğrenci uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim nasıl verilecek? Uzaktan eğitim için hangi kanallar kullanılacak? Sorularına yanıt arıyor. İlkokul, ortaokul lise ve üniversitelerin video eğitim, uzaktan eğitim için kullandığı uygulamalar ile ilgili bilgileri sizin için derledik…
MEB’in kullandığı uzaktan eğitim platformları neler?
Milli Eğitime Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı EBA, yani eğitim bilişim ağı, uzaktan eğitim platformunu kullanıyor. Öğrenciler, bilgisayar ve cep telefonları ile internet üzerinden öğrenci şifrelerini girerek EBA’yı kullanabiliyor. Şifresi olmayanların veya ulaşamayanlara da cep telefonlarına şifre gönderiliyor.
TRT EBA TV nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı TRT EBA TV’yi virüs tedbirleri dolayısıyla uzaktan eğitim amacıyla açtı. Sınıflara göre; Milli Eğitim Bakanlığının müfredatını takip eden ders anlatım videoları yayınlayan bir televizyon kanalı. İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farklı kanaldan yayın yapıyor.
MEB, EBA'da 'canlı sınıf' eğitimine hazırlanıyor…
Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim sürecinde öğretmen ile öğrenci arasındaki etkileşimli ders olanağını artırmak amacıyla mesafeyi ortadan kaldırıyor. Öğretmenler ve öğrenciler canlı sınıf uygulamasında bir araya geliyor. Öğretmenler canlı sınıf uygulamasıyla evlerinde görev alacaklar. Televizyon dersleriyle eş güdümlü olarak öğretmenler, kendi öğrencilerine EBA üzerinden ödevlendirme yapıp, soru-cevap-test etkinliklerini yönlendirip, çalışma gönderebilecekler.
Uzaktan eğitimde üniversiteler hangi platformları kullanıyor?
Birçok üniversite 2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılı takvimi gereğince uzaktan eğitim platformu kullanıyor. Üniversiteler farklı programlar aracılığıyla uzaktan eğitim yapıyor. Bu programlardan bazılar LMS (Learning Management System) ve ZOOM’dur.
LMS nedir?
LMS, (Öğrenme yönetim sistemleri) web üzerinden servis sunan bilgisayar yazlımı olan LMS, uzaktan eğitim sisteminin yönetimini, dokümantasyon ve raporlaştırma işlemlerini, eğitimci-öğrenci, öğrenci-öğrenci iletişimini, kurs içeriğinin yayınlanması ve uzaktan ölçme değerlendirme işlevlerini gibi birçok işleme olanak sağlıyor. Öğrenciler LMS sistemine öğrenci numaraları ve şifreleri ile giriş yapabiliyor.
ZOOM'a giriş nasıl yapılır?
Zoom, bulut bilişim kullanarak özel yazılımlarıyla uzaktan konuşmalı ve görsel konferans hizmetleri sunuyor. Zoom, video konferansı, çevrimiçi toplantılar, sohbet ve mobil işbirliğine olanak tanıyor.
Öğrenciler ZOOM’a giriş yapabilmeleri için öncelikle programı web sitesinden indirmesi gerek. İndirilen programa mail adresleri ve şifreleri ile kayıt yaptırıp giriş yapabilirler.
Derleyen: Meryem Özkan
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)