Beslenme ve Diyetetik mezunları ne iş yapar?



Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Beslenme ve Diyetetik bölümü son yıllarda aday öğrencilerin oldukça ilgi gösterdiği bir bölüm. Adaylarca en çok tercih edilen bölümlerden Beslenme ve Diyetetik alanını öğrenciler, sayısal puan türü ile tercih edebiliyor.

Beslenme ve Diyetetik nedir?

Beslenme ve diyetetik bölümü, besin maddelerinin insan sağlığına etkisini ve besinleri nasıl tüketmemiz gerektiğini araştıran bir bilim dalıdır. İnsan sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Beslenme yöntemlerini, kişiye en uygun beslenme ve diyet programlarını inceler. Son zamanlarda yetersiz ve dengesiz beslenmenin oluşturduğu sağlık sorunları ile birlikte; obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet gibi pek çok hastalık artış gösterdi. Bu nedenle oluşan hastalıkların önlenmesi veya mevcut durumun düzenlenmesi için diyetisyenlik mesleği önem kazanan bir bölüm. Bu bölümden mezun olanlara ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kimler tercih etmeli?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, insan sağlığı için değiştirilemez bir parça olan beslenmenin doğru planlanıp uygulanabilmesi esaslarına dayanmakta. Mesleği icra edecek bireylerin anlatma ve ikna edebilme kabiliyetlerinin yüksek olması gerek. İyi bir diyetisyen olabilmek için; ikna edebilme kabiliyetinin yanı sıra kişinin kendini sürekli güncellemesi ve geliştirmesi gerek.

Beslenme ve Diyetetik

Beslenme ve Diyetetik bölümünde alınan dersler nelerdir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde temel bilimler ve mesleğe özgü dersler ile birlikte deneysel ve beceri gerektiren konuların laboratuvar uygulamaları yer alıyor. Beslenme İlkeleri, Temel Kimya, Temel Psikoloji, Anatomi, gibi öğrencilere bilimsel temelleri verecek konuların yanında özellikle Beslenme Biyokimyası, Beslenme Ekolojisi, Besin ve Besin Öğesi Etkileşimi, Besin İşleme Yöntemleri, Kanser Hastalarının Beslenmesi gibi mesleğe yönelik dersler bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Beslenme ve Diyetetik Bölümü de öğrencilerine, mesleğe özgü derslerin yanı sıra teorik eğitimi uygulayabilecekleri laboratuvar imkânı da sağlıyor.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunlarının iş yelpazesi oldukça geniş. Mezunlar, kamu ve özel hastaneler, üniversiteler gibi sağlık kuruluşlarında, halk sağlığı merkezleri, besin sanayi, toplu beslenme sistemleri, yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları gibi yerlerde iş bulabiliyor. Araştırma ve akademik kariyer alanlarında besin ve beslenme konularının büyük bir orana ulaşması nedeniyle bu alanda da avantajlar bulunuyor. Bölüm mezunları yemek üretim tesislerinde yönetici olarak da kariyer imkânına da sahip.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi Esra Pektaş, bölümü ile ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)