2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularının 08-23 Mart 2023 tarihleri arasında alınacağını açıkladı.
ÖSYM YKS kılavuzunu yayınlamasının ardından aday öğrenciler YKS başvuru formunun nasıl doldurması gerektiğini merak etmeye başladı. Peki, adaylar başvuru formunu nasıl doldurmalı? Adayların dikkat etmesi gereken noktalar neler?
YKS Aday başvuru formu nasıl doldurulur?
Aday öğrencilerin YKS başvuru formuna ulaşabilmesi için öncelikle ÖSYM’nin web sitesinde yer alan YKS Aday Başvuru Formunu indirmesi gerekiyor. Formda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak doldurulması, kimlikle ilgili bilgi alanlarına, kimlik belgesindeki bilgileri kısaltma yapmadan ve değiştirmeden yazılması gerekiyor. İşte “5 bölümden oluşan YKS Başvuru Formu nasıl doldurulmalı?” Detaylar haberimizde…
Bölüm: Kimlik Bilgileri
YKS Başvuru Formunun birinci bölümünde aday öğrencinin kimlik bilgilerini girmesi gerek. Formun birinci bölümünde istenen bilgiler;
1. T.C. KİMLİK NUMARASI
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.
T.C. Kimlik Numarası edinmiş olup uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti olan çift uyruklu adaylar ile doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri) bu alana T.C. Kimlik Numaralarını yazacaklardır.
- T.C. Kimlik Numarası bulunmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu veya uyruğu olmayan adaylar bu alana, T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) almış oldukları “9” ile başlayan, 11 rakamdan oluşan Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarasını (yabancı kimlik numarası) yazacaklardır. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS’ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılacaktır. MERNİS’te Y.U. Numarası bulunmayan adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak onaylayacak ve böylece bir “Belge Kodu” edinecektir. Adaylar, bu formun bir dökümü ve geçerli kimlik belgeleriyle birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücreti karşılığı Y.U. numaralarını edinecektir. Daha önce bu şekilde Y.U. Numarası edinen adaylar, T.C. Kimlik Numarası alanında bu Y.U. numaralarını kullanacaklardır. Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylardan MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri “Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alacaklardır.
2. AD
3. SOYAD
4. BABA ADI
5. ANNE ADI
6. DOĞUM TARİHİ
7. CİNSİYET
8. DOĞUM YERİ
9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE
10. UYRUĞU:
T.C. uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
- Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “Mavi Kartlı” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
- Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular, “Bulgaristan'dan göç” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular, “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. KKTC uyruklu adaylardan uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini; T.C. hariç uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular ise “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. KKTC uyruklu adaylar ilgili alana KKTC Kimlik Numaralarını da yazacaklardır.
- Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir (Sadece bu seçeneği işaretleyen yabancı uyruklu adayların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumları tarafından yapılmaktadır.).
- Türk soylu yabancıların Türkiye'de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunanlar “2527 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunanlar” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
Birden fazla uyruğu olan adaylar, Başvuru Merkezine giderken Aday Başvuru Formunun bu alanında birden çok seçeneği işaretleyebileceklerdir ancak diğer uyruk bilgilerinin sisteme işlenebilmesi için değişikliğe esas belgelerini dilekçe ekinde Merkezimize göndermelidir. Uyruk bilgileri T.C. vatandaşı, Mavi Kartlı, 9 ile başlayan KKTC ve/veya Yabancı Uyruklu adaylar için sistem tarafından otomatik olarak işaretli gelir, aday veya başvuru merkezi görevlisi tarafından değiştirilemez. Adaylar, uyruk bilgilerindeki değişiklik taleplerini doğrudan ÖSYM'ye iletmelidirler.
2. Bölüm: İletişim Bilgileri
YKS Başvuru Formunun ikinci bölümünde aday öğrencinin iletişim bilgilerini girmesi gerekiyor. Formun ikinci bölümünde istenen bilgiler;
11. YAZIŞMA ADRESİ
KKTC dahil Türkiye dışında ikamet eden adaylar, bu alana ülke adı dahil tüm adres bilgilerini yazacak. Adres ili ve adres ilçesi bilgi alanlarını boş bırakılacak.
12. TELEFON NO
13. E-POSTA ADRESİ
11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız. Çünkü ÖSYM, sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgileri kullanacak.
3. Bölüm: Eğitim Bilgileri
YKS Başvuru Formunun üçüncü bölümünde aday öğrencinin eğitim bilgilerini girmesi gerekiyor. Formun üçüncü bölümünde istenen bilgiler;
14. OKUL ADI VE KODU
15. OKUL TÜRÜ VE KODU
16. ALAN ADI VE KODU
17. DAL ADI VE NO
18. OKUL NUMARASI
19. İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ
Bu alana, ilgili ortaöğretim kurumuna kayıt olunan tarih yazılacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo-3A ve Tablo-3B1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.
20. MEZUNİYET TARİHİ
21. NOT SİSTEMİ
22. DİPLOMA NOTU/PUANI
14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarına, 2022-2023 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak; mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacaklardır. Mezun durumda olan adaylar ise bu alanların tümünü dolduracaklardır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul sisteminde veya ÖSYM arşivinde ortaöğretim (lise) eğitim bilgisi bulunan adayların, bu bilgileri başvuru ekranına yansıtılmış olacağından bu durumdaki adaylar, formun 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarını boş bırakabileceklerdir.
Okul türü, alan/dal bilgileri Tablo 6 ve Tablo 7’de yer almaktadır. Bu bilgilerden hiçbirini bulamayan adaylar ilgili bilgi alanlarına “Diğer” yazacaklardır. Ancak, “Diğer” yazan adaylar, belirli tür, alan/dallara tanınan ayrıcalıklardan yararlanamazlar.
MEB e-okulda eğitim bilgisi olmayan adaylardan 2007 ve sonrasında bir ortaöğretim kurumundan mezun olanların (KKTC okulları dâhil) mezuniyet belgelerinde diploma notlarının 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak yazılı olması ve notları 100’lük sisteme dönüştürülmüş olarak başvurularını yapmaları gerekmektedir.
KKTC ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören/mezun olan adaylar, kendi okullarından okul kodunu öğrenebileceklerdir. Yurt dışı okullarda öğrenim gören/mezun olan adaylar okul kodu olarak “910012” kodunu kullanacaklardır. Ortaöğrenimi yurt dışı olan adayların bu kılavuzdaki YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖREN (TRANSKRİPTLİ) ADAYLAR (KKTC HARİÇ) başlığı altında verilen bilgileri dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
4. Bölüm: Sınava İlişkin Bilgiler
YKS Başvuru Formunun dördüncü bölümünde aday öğrencinin sınava ilişkin bilgiler kısmını doldurması gerekiyor. Formun ikinci bölümünde istenen bilgiler;
23. ÖĞRENİM DURUMU VE KODU
Bu alana, aşağıda yer alan seçeneklerden uygun olan koduyla birlikte yazılacak. Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde veya geç başvuru günlerinde, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir. Bu süre bittikten sonra değişiklik yapılamayacaktır.
2022-2023 ÖĞRETİM YILINDA BİR ORTAÖĞRETİM KURUMUNDAN MEZUN OLABİLECEK DURUMDA OLANLAR | KODU |
Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım. | 1 |
Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında beklemeliyim. | 2 |
MEZUN DURUMDA OLANLAR | KODU |
Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmedim. | 4 |
Bir yükseköğretim programına ÖSYM'ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım. | 5 |
Bir yükseköğretim programına kayıtlıyım. | 6 |
Bir yükseköğretim programını bitirdim. | 7 |
Yükseköğretimden kaydım silindi. | 8 |
24. SINAV MERKEZLERİ:
Sınav merkezlerinin adları ve kodları Liste1’de(https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/YKS/kilavuz_10032023.pdf SAYFA 11) yer almaktadır. Adres ili veya okulunun bulunduğu il Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa olan adaylar hariç “Sınav Merkezi Tercihleri” alanlarına, adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak Merkezimizce belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilecektir. Adres ili veya okulunun bulunduğu il Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Elazığ, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa olan adaylar, bu alanlara istedikleri il/ilçe sınav merkezinin adını ve kodunu yazabileceklerdir.
Adaylar, sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde veya geç başvuru günlerinde, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir. Bu süre bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamayacaktır. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme talepleri ile ilgili olarak Merkezimizce işlem yapılmayacaktır.
ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı sınav merkezlerine ek sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adaylar, kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atanır. Bu tür durumlarda adayın sınava gireceği sınav merkezini belirleme yetkisi ÖSYM’ye aittir. Adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra hiçbir surette aday talebine göre değişiklik yapılmaz ancak ÖSYM, gerekli olduğu hâllerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezinde de sınava alabilir. Başvuran aday sayısının 1.000’in altında olduğu sınav merkezlerinde sınav yapılıp yapılmayacağına ÖSYM Başkanlığı tarafından başvurular tamamlandıktan sonra karar verilir. Açık lise öğrencisi/mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okul sisteminden alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacaktır.
İstanbul’da sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul’daki sınav binalarının kapasitesinden fazla olacağı öngörüsü ile İstanbul’da sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirilmiştir. İstanbul’da sınava girmek isteyen adayların şu kurallara uymaları gerekir:
İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul’daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebileceklerdir.
İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul’daki bölgelerden yapabileceklerdir.
İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul dışı olan adaylar, İstanbul’da sınava girme tercihi yapamayacaklardır. ÖSYM, adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden adres bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutar ve adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı adresinin bulunduğu sınav merkezine atayabilir. Yanlış beyanda bulunan adaylar, ÖSYM tarafından belirlenecek sınav merkezlerine atanabileceklerdir.
Lefkoşa sınav merkezini en az bir uyruğu KKTC olanlar, ortaöğretimi KKTC olanlar, KKTC’de görevli T.C. kamu personeli (eş ve çocukları dâhil) tercih edebileceklerdir. KKTC’de görevli T.C. kamu personeli (eş ve çocukları dâhil) resmi görevli olduğunu gösterir belgeleri ile Lefkoşa Sınav Koordinatörlüğünden Lefkoşa sınav merkezini tercih edebileceklerdir.
25. TYT SOSYAL BİLİMLER TESTİ İLE AYT SOSYAL BİLİMLER-2 TESTİNDE DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU
Adaylar bu alanda, aşağıdaki seçeneklerden kendi öğrenimlerine uygun olanı kodu ile birlikte yazacaklardır. Bu bilgiler; MEB e-okul sisteminden de kontrol edilerek sistemdeki bilgiler doğrultusunda işlem yapılabilecektir.
1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.
Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları dâhil), bu seçeneği ve (1) kodunu yazacaklardır. Bu seçeneği yazan adaylar, sınavda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.
2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.
Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredatla alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği ve (2) kodunu yazacaklardır. Bu seçeneği yazan adaylar, sınavda ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.
Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde veya geç başvuru günlerinde, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir.
26. Sınava Gireceği Yabancı Dil
YDT’ye girmek isteyen adaylar, bu alanda sınava gireceği yabancı dili işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, bu alanı boş bırakacaklardır.
YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunmaktadır. YDT’de adaya sadece başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
YDT sınav ücretini yatıran adaylar, başvuru süresi içinde (geç başvuru günleri dâhil) ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri giriş yaparak seçmiş oldukları yabancı dili değiştirebileceklerdir. Bu süre tamamlandıktan sonra yabancı dil bilgisinde değişiklik/düzeltme yapılamayacaktır. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerine ilişkin dilekçelere Merkezimizce işlem yapılmayacaktır.
27. ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİM BULUNMAKTADIR. VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ŞEHİT EŞ VE ÇOCUKLARI İLE GAZİ VE GAZİ EŞ VE ÇOCUKLARI İÇİN AYRILACAK BURSLU KONTENJANLARDAN FAYDALANMAK İSTİYORUM.
Şehit eş ve çocukları ile gazi ve gazi eş ve çocukları adaylar için vakıf yükseköğretim kurumlarında burslu öğrenci kontenjanı yer alacaktır.
Vakıf yükseköğretim kurumlarında şehit eş ve çocukları ile gazi ve gazi eş ve çocuklar için ayrılan burslu öğrenci kontenjanına; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi ile 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 23/4/1981 tarihli ve 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 28/2/1982 tarihli ve 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenlerin eş ve çocukları; 3713 sayılı Kanun ve 2330 sayılı Kanun kapsamındaki maluller ile eş ve çocuklarından; 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani 10 Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında şeref aylığı alanlar ile eş ve çocukları başvuru yapabilecektir.
Bu kılavuzun 7.2 Şehit Eş ve Çocukları İle Gazi ve Gazi Eş ve Çocukları başlığında konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar yer almaktadır. Yerleştirme işlemlerinde, tercih sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından elektronik ortamda edinilen bilgiler esas alınacaktır.
28. 6 ŞUBAT 2023 TARİHLİ DEPREMDE, AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN İL/İLÇEDE İKAMET ETMEKTEYDİM VE/VEYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEN İL/İLÇEDE ORTAÖĞRETİMİN SON SINIFINDA ÖĞRENİM GÖRMEKTEYDİM
6 Şubat 2023 tarihli depremde, afet bölgesi edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Sivas-Gürün il/ilçesinde ikamet etmekte olan ve/veya bu il/ilçelerde ortaöğretimin son sınıfında öğrenim görmekte olan adaylardan sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacaktır.
ÖSYM adayların, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nden adres bilgilerini; Milli Eğitim Bakanlığından okul bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutar. Bu alanda yapılacak işaretlemenin gerçeğe uygun olmasından aday sorumludur. Yalan, yanlış, yanıltıcı bilgi verdiği tespit edilen adayların, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgileri iptal edilecektir.
29. KILAVUZ KOŞULLARINI OKUDUM, KABUL EDİYORUM
30. ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ (Ücret Muafiyeti)
ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği; şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti, sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmayacağından bu kapsamda olan adaylar bu seçeneği işaretleyecekler; bu kapsamda olmayan adaylar boş bırakacaklardır. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında bilgileri yer almayan adaylar, bu muafiyetten yararlanamayacaklardır.
Kapsam dahilinde olan adayların, bu seçeneği işaretlemeleri ücret muafiyeti için yeterli değildir. Bu seçeneği işaretleyen adayların ayrıca aşağıda belirtilen işlemleri yapmış olmaları gerekmektedir:
1) ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nde hiçbir kaydı olmayan adaylar başvuru süresi içinde başvuru merkezine giderek başvuru merkezi görevlisi ile bu bilgilerinin sisteme girişini yapacaklardır. Öncelikle; “Aday İşlemleri” alanında “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgisi” seçilerek gelen ekranda adayın T.C Kimlik numarası yazılacaktır. Bu kapsamda ücret muafiyeti hakkı olan adayların Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) yer alan bilgileri ekrana yansıtılarak ÖSYM kayıtlarına alınmış olacaktır. Ücret muafiyetine ilişkin geçerlilik süresi de ekranda belirtilecektir. Ücret muafiyetine ilişkin belirtilen geçerlilik süresi bittiğinde bu işlemin tekrar yapılması gerekmektedir. Bu işlemler sınava başvuru işlemi yapılmadan önce yapılmış olmalıdır.
2) Yukarıda belirtilen işlemler yapıldıktan sonra adayın sınava başvuru işlemi yapılacaktır. Başvuru ekranında “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgisi” başlığı altında aynı SGK bilgisi yer alacaktır. Söz konusu şehit/gazi yakınlık bilgisi, ekranda belirtilen geçerlilik süresi içinde ücret muafiyetinde geçerli olacaktır.
3) Başvuru ekranında “ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ” seçeneği işaretlenecektir.
4) ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı olan adaylardan Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerini ÖSYM sistemine işletmek isteyenler, başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce; T.C. Kimlik Numarası ve şifresiyle, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak, “PROFİLİM” alanında yer alan “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan "Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK'dan Güncelle" butonuna basarak bu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını sağlayabileceklerdir.
5) Sınava internet üzerinden bireysel başvuru hakkı olan adaylar da sınava başvurularını yapmadan önce yukarıda belirtildiği şekilde “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan "Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK'dan Güncelle" butonuna basarak bu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını sağlayabileceklerdir.
6) ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş için aday erişim şifresi olmayan adaylar, Şehit/Gazi yakınlık bilgilerinin ÖSYM sistemine girişini başvuru merkezlerinden de sağlayabileceklerdir.
7) Aday Başvuru Formu’nda “ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ” seçeneğini işaretleyen ancak ÖSYM kayıtlarına alınmış Şehit/Gazi Yakınlık Bilgisi bulunmayan adayların, sınava başvuru ekranında bu seçeneği işaretlemeleri sistem tarafından engellenecektir.
Ücret muafiyeti için geçerlilik süresi sona eren adayların ücret muafiyetinden yararlanabilmeleri için yeniden “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi SGK'dan Güncelle” butonuna basarak bu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydını sağlamaları gerekmektedir. ÖSYM, ücret muafiyeti için geçerlilik süresini yeniden belirleme hakkını saklı tutar. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde, “PROFİLİM” alanında şehit/gazi yakınlık bilgisi bulunmayan adayların, sınav/başvuru ücretini yatırmaları gerekmektedir. ÖSYM sisteminde şehit/gazi yakınlık bilgisi bulunmayan adaylardan sınav ücretini yatırmayanların sınava başvurusu iptal edilir.
31. OTURUM BİLGİLERİ
YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):
YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunludur.
YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):
2023-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecekler, AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacaklardır.
2023-YKS’de SAY, SÖZ veya EA puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin 2023-AYT oturumuna katılmaları zorunludur.
AYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların AYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):
2023-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyeceklerdir. YDT’ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini boş bırakacaklardır.
2023-YKS’de DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin 2023-YDT oturumuna katılmaları zorunludur.
YDT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu alanda değişiklik yapabileceklerdir. Bu değişikliği yaptıktan sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların YDT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
GEÇ BAŞVURU GÜNLERİNDE OTURUM EKLEME İŞLEMİ
08-23 Mart 2023 tarihleri arasında YKS’ye başvuran ancak AYT ve/veya YDT’ye girmek istemediği için ilgili oturumlara ait seçenekleri işaretlemeyen adaylar, geç başvuru günlerinde bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecekler ve geç başvuru sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabileceklerdir.
08-23 Mart 2023 tarihleri arasında YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıran adaylar, sistemde kayıtlı oturum bilgilerini geç başvuru günlerinde değiştiremeyeceklerdir.
32. SAĞLIK/ENGEL DURUMU BİLGİLERİ
Bu alan, sınava başvuran engelli adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle engelli salonunda sınava alınması gereken adaylar tarafından doldurulacaktır. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacaklardır. Adaylar, SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretleyecektir. Bu alanda işaretleme yapan adayların, Kılavuzda yer alan “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Bu alanda işaretleme yapan adaylardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde engel/sağlık bilgisi bulunmayan veya engel/sağlık bilgisi değişenlerin;
a) Verdikleri bilgileri doğrulayan bir Devlet veya üniversite hastanesinden alınmış engelli sağlık kurulu raporu/ÇÖZGER/sağlık kurulu raporlarının onaylı bir örneğini,
b) Doldurulmuş Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu,
c) Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini,
ç) Engel/sağlık durumlarını anlatan dilekçeyi başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları zorunludur. Bu belgeleri süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan adayların bu alanı boş bıraktıkları/ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı arşiv bilgilerinin halen geçerli olduğu kabul edilecek ve işlemler bu doğrultuda devam edecektir.
Sürekli engeli bulunan adayların 2014 yılından itibaren başvurdukları sınavlarda (EKPSS, e-YDS hariç) alınan engel durumu bilgileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine gitmeden önce bu bilgilerini ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
33. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ
34. ADAYIN İMZASI
YKS aday başvuru formuna ulaşmak için: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/YKS/abf_10032023.pdf
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)