Psikopolitik Güvendelik Araştırma Çalışması kapanış programı gerçekleştirildi



1 Kasım 2019 – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Politik Psikoloji Uygulama Araştırma Merkezi işbirliğinde yürütülen saha araştırmasında 75 yüksek lisans ve doktora öğrencisi görev aldı. Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar ve Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol’un yürüttüğü araştırmada İstanbul genelinde farklı yaş gruplarından 7200 katılımcıya psikopolitik güvendelik algıları, pozitif ve negatif duyguları ve dayanıklılık soruları yöneltildi.

Üsküdar Üniversitesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylanan araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerinin gizli kalmasına dikkat edildi. Araştırmanın kapanış toplantısı Çarşı Yerleşke Emir Nebi 1 Konferans Salonunda gerçekleştirildi.



“Bu çalışmayla farkındalık yaratmak istedik”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol, politik psikoloji çapınca Türkiye’de çok fazla araştırma yapılmadığı için bu tür çalışmalara yabancı olunduğunu belirtti. “Politik psikolojiyi Türkiye gibi bir ülkede bilmeliyiz. Çünkü hayatımızın her anında siyasi, politik bir takım meseleler konuşuluyor ve biz konuya dışarıdan bakıyoruz.  Politik Psikoloji hayatımızın her alanında varken böyle bir çalışmayla farkındalık yaratmak ve insanların bu konuda düşünebilmeye başlamasını istedik” şeklinde konuştu.



İnsanların değişik yönlerini ele alarak çalışmalar yapılıyor

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji bölümü Öğr. Üyesi Ayça Ferda Kansu da politik psikoloji alanında siyasal varlık olan insanın duygular, tutumlar, değerler, kişilik ve kimlik gibi yönlerini ele alarak bir çalışma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Öğr. Üyesi Kansu, “Bu alanda değişik çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz seçimlerde atılan tweetleri, hocalarımızın yaptığı çalışmalar ekseninde seçimlerin ülkemiz genelindeki haritalarını inceliyoruz. Sizlerle yaptığımız gibi anket ve saha çalışmaları yapıyoruz” diyerek politik psikoloji alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.



“Sadece gördüklerimizle sınırlı değiliz”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise toplumun eski olayları yaşamamasına rağmen bu olayların bugününü etkilediğini söyledi. Arıboğan, “Geçmiş asla ölmüyor. Hatta geçmiş geçmiyor da. Biz bunu gerekirse iki bin yıl öncesinden çıkarıyoruz ve hiç bilmediğimiz olayların travmalarını yaşıyoruz. Bazı konularda neden bu kadar agresif olduğumuzu bilmiyoruz. Bu aslında bizim toplumsal bir varlık olmamızdan kaynaklanıyor. Belleğimiz aynı zamanda kolektif ve tarihsel bir belleğin parçası. Sadece gördüklerimizle sınırlı değiliz” ifadelerini kullandı.

“Topluluğu toplum yapan şey kolektif bellek ve hatırlamalardır”

Toplumun bizzat yaşamadığı olaylar için neden anma törenleri düzenledikleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Arıboğan, “Bir topluluğu toplum yapan şey kolektif bellek ve hatırlamadır. Ortak hikâye ve tarihimizin varlığıdır bizi topluluk haline getiren. Bütün siyasal ve sosyal topluluklarda ortak bir hikâyenin olduğunu görürsünüz. İster mezhep ya da mahalle olarak bir arada bulunun ‘large grup’ dediğimiz şey toplu halde gelen ve ortak bağlantılar kuran kişilerdir. Bu bakımdan hatırlama arayışı anlamında anma eylemlerini çok önemli bir noktaya getiriyoruz.” dedi.

Etkinlik sonunda bilgi yarışması yapıldı ve kazananlara Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın Duvar kitabı hediye edildi.

Programın sonunda araştırmaya katılanlara teşekkür belgesi taktim edildi.

 Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)