Üsküdar Üniversitesi yine bir ilkeye imza attı….

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.47845

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümü 10’uncu yılına özel “Ergoterapide İnterdisipliner Yaklaşım” Uluslararası Kongresini düzenledi. Kongre, Ergoterapi camiasında ilk kez uluslararası alanda 8 farklı ülkeden öncü Ergoterapistlerin bir araya gelmesi açısından önem taşıyor. Çevrimiçi kongrede, ergoterapide interdisipliner yaklaşım hakkında bilinmeyenler geniş bir perspektifle katılımcılara sunuldu.

İki gün süren kongrenin açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ile Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova gerçekleştirdi. Kongre yoğun ilgi gördü.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sağlık alanında Türkiye’de ciddi dönüşüm yaşanmaya başladı”

Ergoterapi bölümünün açılma sürecinden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Ergoterapiye on sene önce yeni bir başlangıç yaptık. Kuruluşu daha da önceye gidiyor. 2006 yılında hastanemiz kuruldu. Ergoterapi bölümü açtık. Eğitimler vardı orada. Çeşitli iş uğraşı altında çalışmalar yapıyorduk. Sağlık alanında Türkiye’de ciddi dönüşüm yaşanmaya başladı. Burada bu konuda yetişmiş profesyonellere ihtiyaç var. Bu ihtiyaçla ilgili böyle bir bölüm var, böyle bir ihtiyaç var, böyle bir bilimsel referans da var diye bölümü açmak için adımda bulundum. Bazı ciddi zorluklarla da karşılaştım. Önce fizyoterapistler karşı çıktılar. ‘Zaten biz bunu yapıyoruz ne lüzum var?’ dediler. Ben bilimsel referanslarla ilerlemeyi ilke edindiğim için bu yoldan gittim. Dedim ki, ‘Bakın fizyoterapinin yaptığı Ergoterapinin sadece bir ayağı.’ Kişinin rehabilitasyonla ilgili onun sağlıklı yaşaması için yapılan bir çalışma ama diğer ayağı psikiyatrik rehabilitasyon. Üçüncül koruma diye geçiyor. Kişi hasta olduktan sonra tekrar nüksetmesin diye yapılan üçüncül koruma var.’ Dedim…” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Üsküdar, Ergoterapide hem lisans hem de yüksek lisans açan ilk üniversite” 

Üsküdar Üniversitesinin Türkiye’de Ergoterapi alanında hem lisans hem de yüksek lisans bölümünü açan ilk üniversite olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, “Bunun sayısı çok önemli bir sayı çünkü bir şeyin belirli bir noktaya gelmiş, belirli bir olgunluk noktasına gelmiş ve bu olgunluk noktasında artık sürecin kendisini kanıtlamış olduğu ve artık akademik alanda başarısını ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu bağlamda Ergoterapi bölüm başkanımıza, Ergoterapi hocalarımıza teşekkür ediyorum. Kendilerini kutluyorum. Sabırla çalışıyorlar, interdisipliner-disipliner alanları kurmak, geliştirmek ve kabul ettirmek çok kolay değil. Çünkü tekil disiplinler daha kolay oluyor. Orası çok tartışmalı değil ama bazı alanlar ki Ergoterapi de bunlardan biri, çok iddialı alanlar. Başlamak iddialı, sürdürmek iddialı. Zordur, mücadele gerektiriyor. Dolayısıyla bu konuda Üsküdar Üniversitesi hocalarımızın da belirttiği gibi bir ilke imza attı, hem lisansı hem de yüksek lisans programını açarak.” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Hikmet Koçak: “Ergoterapi de multidisipliner disiplinler arası bir yapı”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak, Ergoterapinin hayata hizmet eden bölümlerden biri olduğunun altını çizdi. Koçak; “Üsküdar Üniversitesi ilkleri yaşatan bir üniversite. Ergoterapi kurulalı on yıl olmuş. Hayata hizmet eden bölümler eğer tek başına kalırsa hizmetleri yarım kalır. Ergoterapi de multidisipliner disiplinler arası bir yapı. Yeni doğandan en yaşlı insana kadar her birinin ihtiyacı olan multidisipliner çalışmalar yapan bir bölüm. Sadece hastaya bir hizmet değil bu. Bu bölümden alınan hizmetler aynı zamanda ailevi bir konfor da sağlıyor. Birkaç kişiyi birden mutlu eden bir üst hizmet veriyor.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Az zamanda gerçekten çok önemli işler başardılar”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin Ergoterapinin multidisipliner bir alan olduğunun altını çizdi. Ertekin; “Gerçekten hocamın da vurguladığı gibi on sene çok çabuk geçmiş. On senede birçok şeye öncülük yaptı okulumuz ve çok önemli yerlere de geldik.  Başta Sevda Asqarova hocamız olmak üzere kongrenin düzenlenmesinde destek veren teknik gruba, görev alan arkadaşlarıma, tüm konuşmacılara çok teşekkür ederim. Ergoterapi gerçekten multidisipliner alanda çok ihtiyaç duyulan bir meslek dalı olma yönünde ilerliyor. Dünyada geçmişi çok fazla olmamakla birlikte bizim ülkemizde de az zamanda gerçekten çok önemli işler başardılar. Okulumuzun bu anlamda yüksek lisans programı başlamasıyla ve bu konuda eğitim vermesiyle inanıyorum ki kendi içimizde kendi ülkemizde bu alanda yetişmiş çok değerli öğretim üyeleri alanında çok daha değerli katkılar yapacak.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sevda Asqarova: “Ergoterapi bölümünü açan ilk üniversite olmanın haklı gururunu yaşıyoruz”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova, kongrede birçok ülkeden katılımcı olduğundan bahsetti. Uluslararası alanda böyle bir kongrenin ilk defa yapıldığına dikkat çeken Asqarova; “10 yıl önce Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızın öncülüğünde Türkiye’deki Vakıf Üniversiteleri arasında Ergoterapi bölümünü açan ilk üniversite olmanın hatta yüksek lisans bölümünü de açan ilk üniversite olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün de bir ilki yaşayacağız. Türkiye’deki Ergoterapi camiası arasında uluslararası alanda Avrupa’dan Amerika’dan sekiz farklı ülkeden öncül Ergoterapistlerin bir araya geleceği kongreye tanıklık edeceğiz. Ergoterapi alanını açıklarken biz üniversitemizin logosundaki, ‘eleştirilebilirlik, özgürlükçülük, çoğulculuk, katılımcılık’ mottolarından esinlenerek, kendi bölümümüze uyarlarken bölüm mottoları ortaya çıktı. Bu kavramlar; aktivite ve bağımsızlık, hayata aktif katılım, iyileştirme sanatı ve pozitif terapiyi tam anlamıyla ergoterapi alanını temsil ediyor. Ergoterapideki İnterdisipliner kavramını, özelliklerini, yaklaşımlarını Ergoterapi perspektifiyle masaya yatıracağız. İki gün sürecek kongremizde çok değerli hocalarımızın ve siz değerli misafirlerimizin katılımıyla bu kavramları kanıtlayacak dolu dolu bir kongre bizi bekliyor olacak. Onuncu yılını kutladığımız bölümümüzün kuruluşundan bugüne bizleri destekleyen ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi bildiriyorum.” şeklinde konuştu.

Kongre kapsamında alanında uzman isimler bir araya geldi

Ergoterapiye dair birçok yaklaşımın ele alındığı kongrenin ilk oturumunun başkanlığını Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Barış Yılmaz gerçekleştirdi. Barış, ‘Ortopedi Alanında Ergoterapinin Katkıları’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Oturumun devamında:

-CF Yöneticisi Berna Pınar Tunç, ‘Dikkat Dağıtıcı bir Dünyaya Nasıl Odaklanılır?’,

- Üsküdar Üniversitesi Uzm. Erg. Mustafa Sağlıyan, ‘Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamalarında İdeasyonel Praksi’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.

İkinci oturumun başkanlığı Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Akı gerçekleştirdi. Akı, ‘Ergoterapi’nin Türkiye’deki Tarihçesi ve Gelişimi’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Oturumun devamında:

-Dr. Bülent Madi, ‘Nörobilim Temelli Ergoterapi’,

-Uzm. Erg. Leyla Ak, ‘Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamalarında Ergoterapi Müdahalelerinde Aile Tutumu ve Katılımı’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Üçüncü oturumun başkanlığını Marmara Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gönül Acar gerçekleştirdi. Acar, ‘Doğumsal Brachial Pleksus Paralizi Çocuklarda Güncel Fizyoterapi ve Ortez Yaklaşımları’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Oturumun devamında:

-Doç. Dr. Nalan Çapan, ‘Konjenital Muskuler Tortikolis’

-Uzm. Erg. Zeynep Ender, ‘Ergoterapi Uygulamalarında Veriye Dayalı Karar Verme’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Dördüncü oturumun başkanlığını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane SBF Ergoterapi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Serkan Pekçetin gerçekleştirdi. Oturumun devamında:

-Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane SBF Ergoterapi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Barkın Köse, ‘Okupasyonel Denge ve Öğrenme Güçlüğünde Ergoterapi’, 

-Kocaeli Üniversitesi İş ve Uğraşı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çekmece, ‘Serebral Palside Güncel Ergoterapi Yaklaşımları’,

-Üsküdar Musiki Cemiyeti Üyesi Galip Yetimoğlu- Üsküdar Musiki Cemiyeti, Müzikolog Hilal Özdemir ‘İnsan Hayatında Müsikinin Etkisi’ ve ‘Müzik Tıbbın Ön Sözüdür- Müzik Terapi’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Beşinci oturumun başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Aymen Balıkçı gerçekleştirdi. Balıkçı, ‘Zenginleştirilmiş Çevre Temelli Bir Ulusal Erken Müdahale Programı: H.E.P’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Oturumun devamında:

-Uzm. Erg. Ege Temizkan, ‘Ergoterapistler İçin Mesleki Rehabilitasyon Süreci’,

-Uzm. Erg. Zeynep Özdemir, ‘Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamalarında EASI ve SIPT’

-Uzm. Erg. Furkan Cangi, ‘Kanıta Dayalı Duyusal Temelli Müdahaleler’ adlı sunumlarını gerçekleştirdi.

Oturumlar yoğun ilgi gördü…

İlginin arttığı kongrenin ikinci gününde öğleden önceki oturumlarda:

Çocuk Nörolojisi Uzmanı - Zatay Sağlık Kliniği Kurucusu Doç. Dr. Barış Ekici, ‘Otizm Spektrum Bozukluğunda Duyusal Sorunla’,Duyusal Akademi Kurucusu Exp. PT. Ebru Albayrak, ‘Ergoterapide Duyu Bütünleme’, Uzm. Erg. Özlem Yalçın,  ‘Ağır Ruhsal Bozukluklarda Ergoterapi Uygulamaları’, Türkiye Özel Eğitim Kurucusu Prof. Dr. Ümit Davaslıgil, ‘Türkiye’de Özel Eğitim’, Uzm. Erg. Öğr. Gör. Shahram Mohseni, ‘Fonksiyonel Motor Becerilerin Öğrenilmesine ve Stabilizasyonuna Yönelik Ergoterapi Müdahalelerin Etkisi’, Prof. Dr. Mehmet Aydın, ‘Biorezonans ve Ergoterapide Kullanılabilirliği’, ‘Ergoterapi ve Konuşma Terapisi Arasındaki İşbirliği’, Erg. Menekşe Yüksel, ‘Cinsel Günlük Yaşam Müdahalelerinde PLISSIT Modeli Kullanımı’, Duygusal Kas Türkiye Ekibi ve Uzm. Erg. Melike Mai Arslan, ‘Duygusal Kas’ sunumlarını gerçekleştirdi.

Öğleden sonraki oturumlarda ise:

Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Uğurlu, ‘Romatizmal Hastalıklarda Mesleki Sorunlar ve Rehabilitasyon Süreci’, Doç. Dr. Selma Ercan, ‘Doğu Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamalarında Psikososyal Yaklaşım’, Erg. Psk. İremnur Soylu, ‘Görsel Stereotip Üreten Otizmli Çocuklarda Snoezelen Terapisinin Etkisi’, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Yavuz Tatlı, ‘Zaman Yönetimi ve Temporal Adaptasyon’,  Sağlık Bakanlığı YSH Komisyonu Üyesi- Disleksi Aileleri Tanı Eğitim ve Dayanışma Derneği Danışmanı Suna Varol Cörüt, ‘Aile İçin Okul Öncesi Dönemde Ergoterapinin Önemi ve Türkiye ve Avrupa’da Ergoterapi Uygulamalarının Yasal Boyutu’, Disleksi Aileleri - Tanı Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Örgeler, ‘Disleksi Ailelerinde Ergoterapinin Yeri ve Önemi’, Uzm. Erg. Yasin Çelik, ‘Tendon Rehabilitasyonunda Kanıta Dayalı Ergoterapi Müdahaleleri’, Doç. Dr. Sedef Şahin, ‘Türkiye’de Ergoterapi Perspektifi ve Mesleğin Geleceği’, Özel Eğitim Öğretmeni Semire Emektaş, ‘Hatay Deprem Bölgesinde Özel Gereksinimli Bireylerin Rehabilitasyon Merkezinin Sürdürülebilir Yaşam Faaliyeti’, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı, Çocuk-Ergen Gelişimi ve Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit ve NP Feneryolu Kliniği-Çocuk-Ergen Gelişimi ve Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ÇEGOMER Koordinatörü Uzm Erg. ve Kl. Psk. Burak Çebi, ‘Çocuk ve Ergen Psikiyatrisinde Ergoterapinin Rolü ve Etkisi ve ÇEGOMER’, Erg. Alin Zekiye Tüz, ‘Az Gören Çocuklarda Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamaları’, Uzm. Erg. Emre Erdoğan, ‘Brugada Sendromunda Kanıta Dayalı Ergoterapi Müdahaleleri’ adlı sunumlarını gerçekleştirdi.

İlginin yoğun olduğu kongre teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)