Prof. Dr. Güngör: “Bütün farklı karakter ve sorunlarıyla her çocuk özeldir”



Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi “Her Çocuk Özeldir Özel Öğrenme Güçlüğü Söyleşisi ve Kısa Film Gösterimi” etkinliği düzenledi. Söyleşide özel öğrenme güçlüğünün ne olduğu, tedavisinin olup olmadığı, eğitim kurumlarının ve farkındalığın önemi tartışıldı. Söyleşinin konukları, Türkiye Disleksi Vakfı Kurucu Başkanı Elif Yavuz, Türkiye Disleksi Vakfı Özel Eğitim Öğretmeni Gözde Durmuşlar ve Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Öğr. Gör. Mehmet Erdem Gösterişli oldu.

Güney Yerleşke Fuat Sezgin konferans salonunda düzenlenen söyleşinin moderatörlüğünü Halkla İlişkiler Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Büşra Ay üstlendi. Katılımcılar etkinliğe yoğun ilgi gösterdi.



Prof. Dr. Güngör: “Bütün farklı karakter ve sorunlarıyla her çocuk özeldir”

Söyleşinin açılış konuşmasını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör yaptı. Güngör, Her Çocuk Özeldir projesinin çok özel olduğunu ve disleksinin önemli bir sorun olduğunu söyledi. Güngör, “Toplumdaki çözümü olabilecek sorunları görmezden gelip, o sorunu yaşayan çocukları ötekileştirip kendi haline bırakmak hiç kimseye fayda sağlamaz. Onlara duyarlılık oluşturmak ve sorunların arkasında ki gerçek nedenleri bulup üzerinde durmak da fayda sağlar. Bütün farklı karakter ve sorunlarıyla her çocuk özeldir” dedi.



Mehmet Erdem Gösterişli: “Her insan koşulsuz değerlidir”
 
Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Öğr. Gör. Mehmet Erdem Gösterişli, 2016 yılında gerçekleşen ‘Farkında mısınız?’ isimli disleksi temalı kısa film yarışmasında ‘Anlamadılar’ isimli filmiyle birincilik ödülü kazandığını belirterek filmin yapım, çekim aşamasına değindi. Gösterişli, disleksi hakkında bilgi verdi. Gösterişli, “Her insan koşulsuz değerlidir. Anlamak gerekiyor. Her çocuk özeldir, onlar geleceğimizdir. Anlamak zorundayız” şeklinde konuştu.



Öğrenme güçlüğünde erken tanının önemi konuşuldu
 
Türkiye Disleksi Vakfı Özel Eğitim Öğretmeni Gözde Durmuşlar, “Özel Öğrenme Güçlüğü Tanımı ve Detayları” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Durmuşlar, özel öğrenme güçlülüğünün doğuştan veya sonradan olan bir travma sonucu meydana gelebildiğini belirtti. Öğrenme güçlüğü yaşayan kişilerin okul başarısızlığına bağlı olarak yaşadığı sıkıntılardan bahseden Durmuşlar, erken tanının önemini vurguladı.



Elif Yavuz: “Disleksi bir hastalık değil, akademik problemdir”

Türkiye Disleksi Vakfı Kurucu Başkanı Elif Yavuz ise “Özel Öğrenme Güçlüğünde Eğitim Kurumlarının Önemi” konulu sunumunu yaptı. Elif Yavuz, kendisinin disleksi olduğunu belirterek otuz sekiz yaşında kızında da aynı belirtileri görmesiyle doktordan disleksi olduğunu öğrendiğini söyledi. Yavuz, disleksinin bir hastalık değil akademik problem olduğunu vurguladı. Yavuz, “Çocukluk ve okul yıllarında ki zorluklar ve bunlarla mücadelede eğitim kurumları öğrenme güçlüğü üzerinde farkındalık oluşturmalı” dedi.

Soru cevap eşliğinde devam eden söyleşi ardından Yönetmen Mehmet Erdem Gösterişli’nin ‘Anlamadılar’ adlı kısa filmi seyredildi.

Program sonrası Halkla İlişkiler Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Büşra Ay katılımlarından dolayı konuşmacılara teşekkür belgesi taktim etti.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)