Üretken yapay zekâ ile yaratıcı tasarımlar atölyesi düzenlendi
Üsküdar Üniversitesi, IEEE Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Kolu Kulübü, ArVis Teknoloji, Brainpark TTO ve Roket Akademi iş birliği ile ‘Üretken Yapay Zekâ ile Yaratıcı Tasarımlar Atölye Çalışması’ gerçekleştirildi. Alanında uzman isimlerin katılım sağladığı etkinlikte yapay zekanın sanat ve tasarım dünyasına nasıl entegre edildiği anlatıldı. Etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katılım sağladı. Zihinsel dönüşüm olmadan teknolojik dönüşüm olmadığına dikkat çeken Tarhan; “İhtiyacı kovalarsanız başarılı olursunuz.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe konuk olarak ArVis Teknolojii CTO’su Tansel Akgül, Yapay Zekâ Yazarı Şule Güner ve Arvis Teknoloji CEO’su Gülhan Ertürk Akgül katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmalarını ise Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, IEEE Öğrenci Kolu Başkanı Ahmet Can Çağlar gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Zihinsel dönüşüm olmadan teknolojik dönüşüm olmuyor”
Başarılı olmak için ihtiyacı kovalamak gerektiğinin altını çizen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Zihinsel dönüşüm olmadan zaten teknolojik dönüşüm olmuyor. Zihinsel dönüşüm olması gerekir ki sosyal dönüşüm olsun, teknolojik dönüşüm olsun. İnsanların zihinsel duvarları daha çok ön yargı oluşturuyor. Şu an yapay zekanın önü açıldı ama ben hep gençlere şunu söylüyorum, parayı kovalarsanız başarılı olamazsınız. İhtiyacı kovalarsanız başarılı olursunuz. İhtiyacı kovalayacaksınız. Bu toplumun neye ihtiyacı var, insanların neye ihtiyacı var? Bu ihtiyacı kovalamak için de hedefin olması lazım. Amaçlarınızın, uğrunda emek verilecek, yorulacak, çile çekilecek hedefinizin olması lazım. Ben onun için gerçekten gençlerden çok ümitliyim. Artık lüzumsuz şeylerle uğraşmayın gençler. Başarı yolu dağcılık gibidir. Terlemek, emek vermek, yorulmak gerekiyor. Sakın pes etmeyin, yola devam edin.” şeklinde konuştu.
“Pandemi dijitalleşmeyi tabana yaydı”
Bütün dünya Covid olunca mecburen dijitalizm olduğundan bahseden Tarhan, “Aslında Covid’in çıkması, buzdağının çıkmasının bir fırsat boyutu oldu. Dijital platformlar tekel oluşturmak üzereydi, yapanların elindeydi. Bütün dünya Covid olunca mecburen dijitalizm oldu. Dijital platformlar küreselleşti, birilerinin tekelleşmesini engelledi. Yani bence pandemi, dijitalleşmeyi tabana yaydı.” dedi.
Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Türkiye’nin kurtuluşu: Genç beyinlerin proje aşkıyla büyümesi…”
Öğrenmenin yaşı olmadığından bahseden Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, dünyadaki değişim ve dönüşümü kaçırmamak gerektiğine değindi. Konuk; “Üretken yapay zekanın size sağlayacağı imkanları öğreneceksiniz. Benim için de öyle, öğrenmenin yaşı yoktur. Teknolojiye yetişme imkânı çok zor. Biz ülke olarak maalesef dünyadaki değişim ve dönüşümleri kendi içimizdeki kavgalarla kaçırdık. İlk kaçırdığımız şey, sanayi devrimiydi ancak yeni nesil bir şeyler yapmaya çalışıyor. Biz şuna inanıyoruz ki, Türkiye’nin kurtuluşu genç beyinlerin proje aşkıyla büyümesi, proje yapması. Bizden önceki nesil maalesef proje denildiği zaman hep korktu.” şeklinde konuştu.
Tansel Akgül: “Yapay zekanın işlem gücünün işleme dayalı olduğu ortaya çıktı”
ArVis Teknolojii CTO’su Tansel Akgül, “Üretken yapay zekâ kullanım araçları nelerdir, nasıl çalıştırılır?” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Akgül; “Bugünkü çalışmamız aslında eğlenme üzerine kurulu ama eğlenirken işin altında yatan temel konuları da öğreneceğiz. Aşağı yukarı kırk yıldır bu işi yapıyorum. Yapay zekâ ve derin öğrenme ile 2013 yılında buluştuk. Donanımın gelişmesiyle birlikte yapay zekanın işlem gücünün işleme dayalı olduğu ortaya çıktı ve bugünkü üretken yapay zekâ noktasına da geldik. Yeliz hanım fotoğraf çekmeyi seviyordu. Hatay Arsuz’da çekimleri varmış. Ondan her fotoğrafa bir duygu durumunu açıklayan metin yazmasını istedim ve fotoğraflarla ilgili yapay zekâ çıktılarıyla sanatsal fotoğraflar almış olduk. Bu fotoğrafları dijitalden çıktı aldık. Evlerimizde duruyor.” ifadelerini kullandı.
Şule Güner: “Her meslekten yapay zekacı dediğimiz bir tanım ortaya çıkacak”
Yapay Zekâ Yazarı Şule Güner, “Dijital sanatta kullanılan üretken yapay zekâ modellerine bakış” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Güner; “Mühendislik eşittir yaratıcılıktır. Bu aslında çok ayrı bir şey gibi görünüyor ama değil. Ben başından beri bu işin disiplinler arası olduğunu düşünüyorum. Evet ilk önce mühendisliğe ait. Biz o zamanlar nasıl olacak diye düşünüyorduk ama kodlamanın başka bir yere geleceği belliydi. Bence her meslekten yapay zekacı dediğimiz bir tanım ortaya çıkacak. Doktor yapay zekacı, avukat yapay zekacı gibi. Sadece mühendislerin değil iktisadi idari bilimcilerin de olması gerekiyor. Proje üreten insanlar olması lazım, proje üreten takımların oluşturulması lazım ve onlara liderlik eden vizyoner insanların ve en tepede de en vizyoner liderlerin olması lazım.” dedi.
“Sanat dijital dünyaya göre gidiyor”
Matematik ve yaratıcılığın çok önemli olduğuna ve ikisi olmadan olmadığına dikkat çeken Güner; “Bugün atölye çalışması yaratıcılığı ön plana çıkarıyor. Oradan bir şeyler öğrenerek beyni başka türlü yaratıcı çalışmalara aktarabilirsiniz. Bu aynı zamanda nörolojik bir şey. Promptları yazmanın bir matematiği var. Matematik ve yaratıcılık, ikisi olmadan olmuyor. Kimse kusura bakmasın sanat dijital dünyaya göre gidiyor. Yaşamın matematiği artık çok farklı. Bir önceki nesilden iş dünyasında size çalışacak alan bulmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Gülhan Ertürk Akgül: “Hayata iyi taraftan baktığınız takdirde iyi şeyler üretebilirsiniz”
Arvis Teknoloji CEO’su Gülhan Ertürk Akgül, “Üretken yapay zeka ile elde edilen çıktılar nasıl kullanılır?’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. İyi şeyler üretildiği zaman topluma daha faydalı olunacağına değinen Akgül; “Biz üretken yapay zekaya hep iyi tarafından baktık çünkü hayata iyi taraftan baktığınız takdirde iyi şeyler üretebilirsiniz. İyi şeyler ürettiğiniz zaman da topluma daha faydalı olursunuz. Kötü kullanıcılar da olacak ama bu hayatımızın her alanında var. Kötü insanlar, kötü olaylar, kötü bakış açıları ve kötü durumlar tabi ki var ama gençler için yapmanız gereken şey şu; yeni nesil teknolojilerin hep iyi tarafını almak ve bunu hayata fayda sağlayacak yerlerde kullanmak. Yapay zekayı birçok farklı alanda kullanıyorsunuz. Sanat, tasarım, müzik, moda. Örneğin film endüstrisi yok olmayacak ama üretim kapasitesini arttıracak araçlar olacak. Biz topluma faydalı olmalıyız. Etik konular önemli. Çünkü yapay zekayla çalışan aracın suçu kimde bilemiyoruz. Bu sebeple hukuk da gelişiyor.” ifadelerini kullandı.
Sunumların sonlanmasının ardından katılımcılara sertifika verildi ve toplu fotoğraf çekildi.
Workshop-atölye çalışması yapıldı
Yoğun ilgi gören etkinlikte daha sonra workshop-atölye çalışması yapıldı. Atölye çalışmasında promptlar görsel çıktı haline getirildi ve yarıma düzenlendi.
Yarışma sonucunda ise oylama ile birinciye karar verildi.
Etkinlik kazanana hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Haber: Ebranur Özdemir
Fotoğraf: Mukadder Güneş
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)