Üsküdar’da çocuklarda davranış sorunları tartışıldı
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Psikoloji Kulübü “Çocuklarda Davranış Sorunlarına Oyun Terapisi ile Bakmak” etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu Uzman Psikolog Çağla Tuğba Selveroğlu konuk oldu.
D Blok Ayhan Songar konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe Psikoloji bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
“Çocukların problemleri anne karnında başlıyor”
Çocukların hayatındaki problemlerin çok daha geriye giderek anne karnında başladığını söyleyen Adım Psikoloji Dil ve Konuşma Merkezi Yöneticisi Uzm. Psk. Çağla Tuğba Selveroğlu, annenin çocuğu isteyip istemediği, yaşadığı sorunlar, mutluluklar, üzüntüler gibi tüm yaşananların çocuğu etkilediğini ve doğduktan sonra buna göre davranışlar sergilediğini ifade etti.
“Çocuklara sınır öğretmeye çalışıyoruz”
Aile apartmanlarında çocukların çok iyi manipüle edildiğine dikkat çeken Selveroğlu, çocukların istediği şeyleri ebeveynler yapmadığı zaman ailenin diğer fertlerine giderek istediklerini yaptırmasının çocuğu kötü etkilediğini belirtti. Selveroğlu, “Çocuklara sınır öğretmeye çalışıyoruz, birisi size gelip sizin çocuğunuzla ilgili bir şey soruyorsa sınırlarınızı çok iyi koruyamıyorsunuz demektir. Çocuğa konulan sınırların uygulanabilmesi için başkalarıyla olan sınırın korunması gerek” şeklinde konuştu.
“Çocuğunuzu dikkatlice dinlemelisiniz”
Çocuklara kaliteli zaman ayırdığını söyleyen ebeveynlerin bunu yanlış şekilde uyguladıklarını dile getiren Selveroğlu, çocuklarla zaman geçirme konusunda önemli paylaşımlarda bulundu. Selveroğlu, “Aileler çocuklarına zaman ayırmanın sadece onların yanında durarak olmadığını bilmesi gerekiyor. İşten eve gelince çocuk oyuncaklarıyla oynuyor ben de o sırada maillere bakayım ya da diğer işlerimle ilgileneyim zaten ben onun yanındayım diyen ebeveynler yanlış düşünüyor. Çocuklar en çok oyun oynarken ve uykuya dalmadan hemen öncesinde çok fazla konuşurlar. O anlarda çocuklar kendi dünyaları ile baş başa kalır ve her şeyi anlatmak isterler bu yüzden onları dikkatlice dinlemeli ve dinlediğinizi belli etmelisiniz” dedi.
“Oyun oynamak çok önemli”
Oyun terapisinin öneminden bahseden Selveroğlu, bir vakası ile ilgili örnek verdi. “Bir çocuk oyun odasında oynarken bir bebeği yere düşürdüğünü ve durdurulmaz bir şekilde ağlamaya başladı ve bunun her seansta tekrarlıyor. Ailesiyle konuştuğumda çocuğun doğumunda hemşirenin elinden düştüğünü ve beden hafızasında bunun yer edindiğini bu sebeple düşen bebekte bunu hissettiğini anlattı. Oyun oynamak çocuk için çok önemli. Yaşanan travmalar bu şekilde gün yüzüne çıkıyor çünkü çocuk oyuna yaşananları yansıtıyor.”
“Çocuklara bıkmadan anlatın”
Psikoloji öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Selveroğlu, “Çocuklara bir şeyleri yapma demek yerine ona mantıklı bir şekilde anlatmalısınız. Çocuklarınıza duyguları ve yapmamaları gereken şeyleri onlara bıkmadan tatlı bir dille söylemelisiniz” şeklinde konuştu.
Toplu fotoğrafın ardından etkinlik sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)