Üsküdar’da Biyogirişimcilik-1 Etkinliği gerçekleşti



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü “Biyogirişimcilik 1” etkinliğini düzenledi. Etkinliğin konuğu Geen Biyoteknoloji Ceo’su Genetik Mühendis Arda Deniz Dokuzoğlu oldu.
Merkez Yerleşke Kuleli Salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Dokuzoğlu: “Buraya, iki karakter ve iki yolculukla geldim”

Yeni nesil kanser öldüren virüsler ve bunların keşfini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Dokuzoğlu, mesleki kimliği yanı sıra sosyal kimliği ile ilgili de bilgi verdi. Dokuzoğlu, “Bağışıklık sistemini uyaran ve spesifik anti kanser yanıtlar oluşturan virüs kromları gözetmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili ileri genetik mühendisliği çalışmamız var bir yandan da sosyal kimlikle geldim çünkü bugüne kadar yaşadığım hayatın içerisinde gördüğüm bazı dönüm noktaları var ve ne zaman baksam bu dönüm noktaları insanlar arasındaki problemlerden kaynaklanıyor” dedi.



“Kanser terapisinde 3 temel faktör var

Bir girişimci olduğunu belirten Dokuzoğlu, bu güne kadar yaptığı çalışmalara değinerek kanser terapisinde 3 temel faktör olduğunu söyledi. Dokuzoğlu, “10 milyona yakın virüsü kanserli bir fare modeline verdiğimizde bu genetik devrede dendritik hücreyi çağırmayı başaran 10 klonu 7 gün sonra izole edebiliyorsunuz. Kanser terapisinde 3 tane temel faktör var; 1- Güvenliği 2- Ne kadar etkili olduğu, 3- Aynı anda ne kadar kanser hastasını tedavi ettiğidir” şeklinde konuştu.

“Virüsler sadece diğer tümör hücrelerini öldürmekle kalmıyor bağışıklık sistemini de harekete geçiriyor!”

Dokuzoğlu, virüsler ve tümör hücreleri ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Dokuzoğlu,  “Bizim amacımız bu mevcut var olan kıvamların spesifik bağışıklık cevabı uyandırmalarını sağlayarak etkinliklerini katlamak. Klinikteki bulgular gösteriyor ki virüsler sadece diğer tümör hücrelerini öldürmekle kalmıyor bağışıklık sistemini de harekete geçiriyor ve aşılıyor” ifadelerini kullandı.



Program sonrası Moleküler Biyoloji Genetik Kulübü Başkanı Buse Baran, Arda Deniz Dokuzoğlu’na katılımlarından dolayı çiçek taktim etti.



Toplu fotoğraf çekimi ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)