Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Dijital alan kötülüğün yayılmasını hızlandırdı”



Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Rehberlik Merkezi’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katıldı. Arıboğan, 400 eğitimciye “Kötülüğün Sıradanlaşması ve Dijital Teknolojilerin Etkisi” konulu sunum yaptı. Büyük bir zehirlenme noktasındayız diyen Arıboğan, dijital alanın kötülüğün yayılmasını hızlandırdığını ifade etti.

“İnsan hayatı robotikleşmeye doğru gidiyor

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, devrimsel bir dönüşümün içerisinde bulunduğumuzu belirterek hayatın endüstri 4.0, robotik, yapay zekâ, blockchain gibi uygulamalar ile sınırlı durumda olduğunu söyledi. Arıboğan, “İnsan hayatı robotikleşmeye doğru gidiyor, hayata bağlılık biçimleri insanların bireysel psikolojilerini etkiliyor. İnsan yeni bir sisteme giriyor ve belki de çocuklarımız hayatlarının belli bir bölümünde vücutlarının yarısını robot olarak geçirecek” şeklinde konuştu.



“Belki de kötünün kendisiyizdir

Kötülük ve iyilik kavramlarının belirsizleştiğini ifade eden Arıboğan, insan hayatında büyük bir karmaşa ve belirsizlik olduğuna değindi. Arıboğan, “Hayatımızda kötülerin var olduğunu görüyoruz ama iyilerin varlığının farkında değiliz. Neyin iyi neyin kötü olduğunu ayırt edebilmemiz gerek. Kötünün hayatımızın ne kadar içinde olduğunu ve bunu ne kadar fark edemediğimizi bilmeliyiz. Belki de kötünün kendisiyizdir” dedi.

“İnsanoğlu görünmezliğe büründüğü andan itibaren içindeki kötülüğü kontrol etmekte zorlandı”

Kötülüğün sabit ve değişken olduğunu belirten Arıboğan, şartlara, zamana ve değerlere göre kötülük algısının değiştiğini söyledi. Arıboğan, “Doğu topluluğunun özelliği, kötülüğün gizli kalmasıdır, Batı toplumu ise vicdanlı toplum olarak düşünülüyor. İnsanoğlu görünmezliğe büründüğü andan itibaren içindeki kötülüğü kontrol etmekte çok zorlandı” şeklinde konuştu.

“Kötülüklerin içerisinde iyi örnekler var”

Arıboğan, toplumda öne çıkan insanların bazı görevleri ve sorumluluklarının olması gerektiğini vurguladı. Arıboğan, “Sorumlulukları kaybettiğimiz zaman esas kötülük ortaya çıkar. Kötülüklerin içerisinde iyi örnekler var. İyi örnekler ortaya çıkmadığında çocuk bunları göremez ve göremediği zaman da nasıl davranması gerektiğini bilmez” dedi.

“Dijital alan kötülüğün yayılmasını hızlandırdı”

Kötülüğü herkesin yapabileceğine değinen Arıboğan, kötülüğün sıradanlaştığını, tabiatın içine girdiği andan itibaren ayrılmaz bir parçamız haline gelebileceğini söyledi. Arıboğan, “Büyük bir zehirlenme noktasındayız çünkü dijital alan hepimiz için kötülüğün yayılmasını hızlandırdı” şeklinde belirtti.  



Ümraniye İlçe Eğitim Müdürlüğü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’a programın sonunda takdimde bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)