4’üncü MBG günleri uzman kişilerin buluşma noktası oldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45177

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı öncülüğünde Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleştirilen 4’üncü Moleküler Biyoloji ve Genetik Günleri Kongresi tamamlandı. İki gün süren kongrede her yıl olduğu gibi bu yıl da sektördeki önde gelen isimler deneyimlerini, fikirlerini ve gelecek vizyonlarını paylaşmak üzere bir araya geldi. Kongreye öğrencilerin ilgisi yoğun oldu. 

Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans salonunda düzenlenen kongre yoğun ilgi gördü. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin ardından Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Müfredat içerisinde anlatılan derslerle, verilen bilgilerle yetinmeyin”

Kongrenin aylar süren bir çalışma ile neticelendiğini vurgulayan ve bu çalışmada emeği geçen öğrencileri kutlayarak konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk; “Ben kendi lisans öğrencilik günlerimi düşündüğümde o günün Türkiye’sinin şartlarındaki halleri biliyorum. Bazen öğrencilerime de gösteriyorum. Benim öğrencilikte tuttuğum ders notlarım hala duruyor. Bakın nereden nereye geldik, biz neredeydik siz neredesiniz diye gösteriyorum. Ben yüksek lisansa başladığımda 1985 yılının Eylül ayıydı. Literatür taramak için bulunduğumuz şehir dışında özellikle biological chemical abstractsların geldiği üç tane şehir vardı. Bunlar; İstanbul, İzmir ve Ankara idi. Ben Selçuk Üniversitesinde olduğum için en yakın Ankara’ya gidiyordum. Çalışacağım konu ile ilgili literatür taraması için Ankara’ya giderdim. Orada günlerce kalırdım, kütüphaneciden önce kütüphanede olurdum. Teksir kağıtları vardı şimdi çok yok onlardan matbaada ikiye kestirip kendi alanımla ilgili ve işime yarayacak olan abstractsları elimle yazardım çünkü fotokopi makinası yoktu. O günlerde biz sadece kitapları bulabilirdik. O zamanın şartlarında tabii kitaplara da erişim çok kolay değildi. Günümüz itibariyle artık kitaplardan öte siz bilimsel makalelere ulaşabilme yeteneğine sahipsiniz. Kulüpler aracılığıyla ya da uluslararası arenada kendini göstermiş kişisel ağlarla ilgili şekilde dünyanın çeşitli yerlerinde tanıdığımız, tanıştığımız, konuştuğumuz ve beraber iş yaptığımız hocalarımızla öğrencilerimizi bir araya getiriyoruz. Ayrıca bu kongrede olduğu gibi yine Türkiye’de kendini göstermiş, ileri gitmiş hocalarımız ve o hocalarımızın bizim alanımızla ilgili çok farklı yönlerde neler yaptığını sizlerle paylaşması için davet ettik. Bu da sizin mesleğe ait bilginizin gelişmesi için bir gayret olarak düşünebilirsiniz. Müfredat içerisinde anlatılan derslerle, verilen bilgilerle yetinmeyin.” şeklinde konuştu.

İki gün boyunca süren kongrenin ilk gününe Gebze Teknik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Çelik, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Cacına, Bezmialem Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şeref Gül, İstinye Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Darıcı, Turgut Özal Üniversitesi Doç. Dr. Kadir Demircan, Koç Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Onur Öztaş konuşmacı olarak katılım sağladı. 

Yoğun katılım sağlanan kongrenin son gününde ise İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Demirci Tansel, online olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Babür Erdem, Koç Üniversitesinden Nilhan Coşkun, Medipol Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Bahçekapılı, Bilim İletişimcisi Akın Karahasan konuşmacı olarak kongrede yer aldı.

Kongrenin ilk gününde,  

Dr. Öğr. Üyesi Ümit Barış Kutman, “Bitki Biyolojisi” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Günün devamında:

Prof. Dr. Arzu Çelik, “Studying neurodevelopmental disorders in flies”

Prof. Dr. Canan Cacına, “Hastalıkların moleküler mekanizmalarının araştırılmasında multidisipliner yaklaşımların önemi”

Doç. Dr. Şeref Gül, “Biyolojik Saat ve Sağlığımız”

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Darıcı, “Kök hücreler, organoidler ve yapay organlar”

Doç. Dr. Kadir Demircan, “Mendel’den Epigenetiğe: Genetiğin Kısa Tarihi”

Dr. Öğr. Üyesi Onur Öztaş, “Simbiyotik azot fiksasyonunun moleküler mekanizması” başlıklı oturumlar gerçekleştirdi.

Kongrenin son gününde ise,

Prof. Dr. Cihan Demirci Tansel, “Beslenmenin İnsan Evrimindeki Rolü”

Babür Erdem çevrimiçi olarak, “Öğrenme ve Hayvan Davranışları”

Nilhan Coşkun, “Zebra Balığı ve Sıçanlar: Deney Hayvanları”

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Bahçekapılı, “Psikolojik Cinsiyet Farklarının Evrimi”

Akın Karahasan, “İlk Yıldızlar Arası Yolcular Tardigradlar Olabilir!” sunumlarını gerçekleştirdi. 

İki gün süren kongrede teşekkür belgeleri takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)