Doğru temizlik silikon protezin ömrünü uzatıyor!

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45175

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez programı tarafından 30 Nisan Protez ve Ortezciler günü kapsamında “Protez Alanında Silikon Kullanımı” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe konuşmacı olarak Uzman Ortetist Prostetist Yasemin Şafak katılım sağladı. Şafak, silikon hakkında bilgilendirmelerde bulundu ve doğru temizliğin silikon protezin ömrünü uzattığına dikkat çekti. 

Yoğun ilgi gören etkinliğin moderatörlüğünü SHMYO Ortopedik Protez ve Ortez Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay gerçekleştirdi.

“Doğru temizlik, silikon protezin ömrünü uzatır”

Seminerde doğru temizliğin silikon protezin ömrünü uzattığına değinen Uzman Ortetist Proteist Yasemin Şafak; “Silikon, protezlerin rehabilitasyonudur bu yüzden ilk bir yıl oldukça önemli. Protezler fonksiyonellik içermediğinden eğitim gerekmez ama bakım hakkında, temizlik hakkında hastaları bilgilendirmeliyiz. Doğru temizlik silikon protezin ömrünü uzatır.” ifadelerini kullandı. 

“Silikon malzemesi insan cildine en uyumlu malzemedir” 

Silikonların hastanın geçmiş fotoğraflarına bakılarak yapılması gerektiğinin altını çizen Şafak; “Silikon malzemesi insan cildine en uyumlu malzemedir. Isıya dayanıklıdır, renklendirilebilir. Farklı bozucu etkenlere karşı dayanıklı bir malzemedir. Silikon protez yapımında multidisipliner yaklaşım olmalı. Cerrahlar ile beraber çalışmalıyız. Hastanın geçmiş fotoğraflarına göre yapılmalıdır.” şeklinde konuştu. 

“Silikon protez ile denize girilebilir”

Silikon protezlerin avantajlarından bahseden Şafak; “Protezler kişiye özel üretilir, kişinin ten rengine göre hazırlanır, tırnak eklenebilir, kıl ve damar yapılabilir, özellikle bayan hastalarda takı takılabilir, hafiftir, kir tutmaz, kolay temizlenir, silikon protez ile denize girilebilir.” dedi. 

“Hastanın ten rengini belirlememiz olmazsa olmazımız…”

Silikon protez kullanım gereklerinden bahseden Şafak; “Travma, tümör, vasküler hastalıklar, konjenital anomaliler. Burun, göz, kulak, parmak vs. hastanın kaybettiği uzvuna uygun tasarlanır. Silikon parmak protez yapabilmek için 1.5 cm güdük boyuna ihtiyaç vardır. Yoksa parsiyel el/ayak yaparız. Hastanın ten rengini belirlememiz olmazsa olmazımız. Zemin rengini belirlemeliyiz. Renk ölçme cihazı ile boyalardan ne kadar kullanacağız tespit edebiliriz.” şeklinde konuştu. 

Etkinlik teşekkür belgesinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)