Spor medyasının önemli isimleri spor haberciliğini konuştu

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45050

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından “Spor Haberciliği” etkinliği düzenlendi. Yoğun ilgi gören etkinliğe Fotospor Genel Koordinatörü Cahit Yavuz, Spor Spikeri Elis Buse Araç ve Türkiye Gazetesi Spor Muhabiri Ferhat Kızıltaş katıldı. Etkinlikte spor medyasının günümüzdeki durumu ele alındı.

Üsküdar Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan yaptı.

Düzenlenen etkinliğe Rektör Danışmanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay da katılım sağladı.

Cahit Yavuz: “İlham verecek bir kitlemiz var yeter ki biz ilhamı oraya verelim” 

Spor medyasında her türlü yayın organından alınan bilgiyi ürün şeklinde nitelendiren ve bu ürünlerden faydalanmak için de ilham alabilmenin önemli olduğuna dikkat çeken Fotospor Genel Koordinatörü Cahit Yavuz; “Çiftçi domates patlıcan üretiyor, bizler de onlardan alıyoruz. Birtakım ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Buradaki ihtiyaçlarımızın da aslında birincisi ilham almaktır. İlham almak için ilham verdirecek bir şeyler yapmak lazım. Bunu yapmak için de bir üretim olması lazım bu da spor üretimidir. Spor üretimi içerisinde organizasyonlar var. Bu organizasyonlar topluma bir mesaj veriyor biz de bu mesajları bu toplum ve içerisindeki bireyler olarak o mesajları alıyoruz. Medyadan bir konu aktarıldığında bizim insanımız bunu kabulleniyor ve bu bilginin peşine düşebiliyor yani ilham verecek bir kitlemiz var yeter ki biz o ilhamı oraya verebilelim.” ifadelerini kullandı. 

“Yorum yapabilmek için çok bilgi sahibi olmak gerekiyor” 

Spor yorumlarında bilginin önemine değinen Cahit Yavuz; “Yorum yapabilmek için biraz fizyoloji, biraz anatomi bilmek gerekiyor. Yorum yapabilmek için çok bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu bilgiler bilindiği zaman tribündeki adamla sizin aranızda fark oluşuyor. O yüzden bence insana dair bir konudan bahsediyoruz. İnsana dair bir konunun içerisinde zihin nasıl cevap veriyor, düşünme metodolojisi nedir? Bunları bilmeden yorum yapmak gerçekten çok zor. Yorum yapıldığında da biraz saçmalanabiliyor. Bizim ülkemizde saçmalamak evet bazen hoş kaçabiliyor espri de oluyor ama işin içerisinde üretim olmuyor. Dolayısıyla bilgi son derece önemli ama bu bilgi sadece istatistik bilgi de değil. Ölçme değerlendirme bilgisi de olması lazım. Diğerleri fikrimiz olur. Her türlü fikre herkes saygı duyar ama yorum yapmak bundan biraz daha farklı.” şeklinde konuştu.

Elis Buse Araç: “Spor dünyasında tek transfer haberi yapan kadınım”

Sektörde herkesin birbirinin aynısı olduğunu ve bu yüzden yapılacak işlerde farklı olmanın ayrıcalık olduğunu vurgulayan Spor Spikeri Elif Buse Araç; “Öncelikle sektörde bir sürü kadın var ve sayımız her geçen gün giderek artıyor ama hepimiz bir diğerimizin aynısıyız. Hepimiz bir kameranın karşısına geçiyoruz ve haberi okuyoruz. Neden hepimiz aynıyız? Böyle bir zincirin halkaları gibi sıralanmışız, herkes aynı görevde? Aynı olmak beni çok sıkar. Bu sebeple bir farklılık aradım sektörde. Gözümü hiçbir zaman yükseklere dikmedim fakat farklı olmayı her zaman amaç edindim. ‘Kadınlar bu sektörde ne yapmıyor?’ diye sordum kendime ve kadınların transfer haberi yapmadığını, özel haberler vermediğini gördüm ve kadınlara da farklı bir kulvar açacağım dedim. Bugün spor dünyasında tek transfer haberi yapan kadınım.” dedi. 

“Unutulmaması gereken iki altın kural var”

Sektörün en büyük sorunlarının bir tanesinin artık muhabirlerin birbirlerinden bilgi alması olduğuna değinen Araç; “Bu işi yapacaksanız unutmamanız gereken iki tane altın kural var. Birincisi, hiçbir gazeteci hiçbir gazeteciden bilgi almaz. İkincisi, bütün bilgiler teyide muhtaçtır. Aldıkları bilgiyi teyit etmeden doğrudan aktarıyorlar. Her bilgiyi mutlaka teyit etmelisiniz. Ondan sonra aktarabilirsiniz çünkü sonrasında bu durum bilgi kirliliğine yol açıyor. Bilgi kirliliğinin ise yol açamayacağı kötülük yok.” ifadelerini kullandı.

Ferhat Kızıltaş: “Dijital medyadaki yazar sayısı geleneksel medyayı arkasında bırakacak”

Spor yorumcularının geleneksel medyadan ayrılıp dijital medyaya yönelmesinin sebeplerinden bahseden Türkiye Gazetesi Spor Muhabiri Ferhat Kızıltaş; “Birçok yorumcu televizyondan ayrılıp dijital medyaya kaymaya başlamıştı. Ben de bunun sorununu çok merak ediyordum. Tabii ki ekonomik kazanç burada belirleyici olabiliyor ama bunu araştırdığımız zaman sansür burada çok belirleyici, dijital medyada rahat bir ortam var. Geleneksel medyada orta yaşlı yorumcu bolluğu var, gençlere de çok şans verilmiyor. Özellikle beş yıl sonrasına bakıyorum, dijital medyadaki yazar sayısı geleneksel medyadan çok daha fazla artmış olacak çünkü artık hepsi transfer haberi verebiliyor ve kaynak olarak gösterilebiliyor. Mesela sadece bir kişi üzerinden kaynak verip transfer haberi giriyor. Bu eskiden bana göre çok olanaksızdı. Bu bana göre kişisel gazeteciliği artırmış durumda. Dijital medyadaki yazar sayısı geleneksel medyayı arkasında bırakacak.” dedi. 

“Televizyon kanallarındaki yayıncılar izleyicileriyle çok buluşamıyorlar”

Anlık yayınlarda yorumcuya ulaşabilmenin artı ve eksi yönlerinden bahseden Kızıltaş; “Televizyon kanallarındaki yayıncılar izleyicileriyle çok buluşamıyorlar. Ona katılmıyorsa bile direkt bir şey söyleyemiyorlar ama anlık yayınlarda orada ben bir yorum yapıp yorumcuya ulaşabiliyorum. Milyonlarca görüntülenme almış gönderilerine yorum yapabiliyorum, o da bana dava açabiliyor. Yorumlar hakaret derecesine ulaşabiliyor. Bir de şöyle bir sıkıntı da var artık belirli şartları karşılıyorsa görüntülenme başına ücret verilebiliyor. Bu bence çok büyük bir sorun yarattı çünkü muhabirler özellikle karşıt ezeli rakiplerini kışkırtacak gönderiler atmaya başladı. Çünkü bu atıldığı zaman inanılmaz bir görüntülenme alacak.” şeklinde konuştu. 

Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)