TRGENMER’in 5 yeni projesi daha TUBİTAK tarafından destekleniyor…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44942

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri bir başarıya daha imza attı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında Üsküdar Üniversitesi TRGENMER ekibinin “Kanser ve Fanzor Gen Mühendisliği” odaklı 5 projesi daha desteklenmeye hak kazandı.

5 yeni proje daha desteklenecek

2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında TRGENMER ekibinin “Kanser ve Fanzor Gen Mühendisliği” odaklı 5 projesi daha desteklenecek. 

Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan danışmanlığında yürütülen projeler arasında;

- Proje yürütücülüğünü Esma Özcanan’ın yaptığı “Crispr – Cas9 Yöntemiyle ALYREF ve PIN1 Geni Knock – Out Edilen Hücrelerde ve SLE Hastalarından İzole Edilen Lökositlerde Transkriptom Analizi” başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı. Projenin araştırmacılarında ise Ceren Yıldırım, Onur Mert Ünaldı ve Aysena Nurgaz yer aldı.

- Proje yürütücülüğünü Elif Yaren Öztop’un yaptığı “Ökaryotik Programlanabilir RNA Kılavuzlu Endonükleaz Olan Fanzor’la Tümör İlişkili p53, HSPA8 ve PD1 Genlerinin Primer İnsan T Hücre Hattında Silinerek Kanser Direncinin Araştırılması” adlı proje de desteklenmeye hak kazandı. Selin Nur Gül, Nisanur Yılmaz ve Canan Solmaz ise proje araştırmacıları içinde yer aldı.

- Proje yürütücülüğünü Tutku Ören’in yaptığı “Moleküler Alman Tank Problemi Yaklaşımını Kullanarak Gizli Barkodlu Kanser Hücresi Sürüsünü Tahmin Etmek” adlı proje desteklenmeye hak kazandı. Projenin araştırmacılarında ise Berra İduğ, Sude Runç ve Azra Aşkın yer aldı.

- Proje yürütücülüğünü Eylül Sıla Dok’un yaptığı “Fanzor Proteinine Benzerlik Oranı Yüksek Olan Anjiyotensin ve Bradikinin Reseptörlerinin Kodlayan Genlerin Crispr – Cas ile Knock – Out Edilmesi ve Etkilerinin İncelenmesi” başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı. Hakan Çelen, Bahar Karmili ve Semih Türkmen ise proje araştırmacıları içinde yer aldı.

- Proje yürütücülüğünü Menekşe Azra Balcı’nın yaptığı “İnsan DNA’sında Bulunan CODIS Tarafından Kabul Gören STR Lokuslarının Bir Genom Düzenleme ve Editleme Aracı Olan CRISPR / Cas12a Sisteminde Tanınmasını ve Motif Tekrar Sayısının Tespitini Yapmak” başlıklı proje de desteklenmeye hak kazandı. Projenin araştırmacılarında ise Yağmur Çaylak, Tayyar Emin Öztürk ve Ahmet Buğra Aktaş yer aldı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)