Üsküdar Üniversitesinin de içinde yer aldığı ‘Mizan’ sözleşmesine küresel ilgi artıyor…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44792

Üsküdar Üniversitesi’nin de yürütücüsü olduğu Mizan: Dünya ile bir Sözleşme, UNEP’in Dünya İçin İnanç Girişimi öncülüğünde tüm dünyada tanıtılıyor. Başta Müslüman topluluklar olmak üzere, dünyanın ortak mirası olan doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitliliğin korunması, iklim değişikliği ve insanlığın doğal dengeye saygı duymasının kutsal bir amaç olarak belirlendiği sözleşmeye ise ilgi her geçen gün artıyor. Mizan şimdi de Ömer F. Gürlesin’in kaleminden Hollanda basınında. 

Hollanda'da Din ve İklim Değişikliği projesi araştırmacılarından Ömer F. Gürlesin, Mizan’la ilgili ayrıntılı bir yazı kaleme aldı.

İklim değişikliğinin bugün dünyamızı etkileyen acil bir konu olduğunu vurgulayan Gürlesin, konuyla ilgili tartışmaların altında yatan kültürel ve dini değerleri anlamanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Mizan’ı da bu açıdan ele almışlar. Ulaştığı sonuç anlamlı:

“Potansiyel bir birleştirici güç olarak konumlandırılan Mizan, çevresel kaygıları İslami bir bakış açısıyla aydınlatıyor. Seçkin bir grup akademisyenin gayretli çabalarının ürünü olan bu eserin mevcut durumu, gelecekteki önemine dair ipuçları veriyor. Mizan'ın, Müslüman akademisyenler ve daha geniş bir toplum için temel bir eser haline gelebileceğine ve çevresel bakım konusunda müşterek bir İslami sesi savunabileceğine dair umut besliyorum.”

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Dünya İçin İnanç Girişimi çatısı altında yürütülen, dünyadaki Müslüman düşünce liderlerinin katkı koyduğu ortak çalışma metni, Mizan: Dünya ile bir Sözleşme küresel düzeyde etkisini artırıyor. 

Mizan: Dünya ile bir Sözleşme, İslâmî ilkelerle çağdaş çevreciliği iç içe geçiren önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Bu ufuk açıcı belge, geleneksel İslâmî çevre ilkelerini günümüzün ekolojik taleplerini karşılayacak şekilde yorumlayarak yeniden canlandırıyor. Mevcut çevre krizlerine karşı harekete geçmek için İslâmî öğretilerin zengin mirasından yararlanan belge, doğanın korunmasına yönelik yenilenmiş bir taahhüdü simgeliyor.

Sözleşme, başta Müslüman topluluklar olmak üzere, dünyanın ortak mirası olan doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitliliğin korunması ile iklim değişikliğiyle ilgili olarak insanlara sorumluluklarını hatırlatırken, İslam’ın temelini oluşturan değerlerinden yola çıkarak insanlığın doğal dengeye saygı duymasının kutsal bir amaç olduğunun altını çiziyor. 

Gürlesin, bütün zorluklara rağmen Mizan’ın, İslam'ın çevre meseleleriyle ilişkisini derinleştirmek için değerli fırsatlar sunduğunu vurgulayarak şu tespiti yapıyor. 

“Mizan, İslami eğitimde ekolojik yönetimin tartışılması için bir çerçeve sunarak okul ve üniversitelerdeki dini müfredatı zenginleştirme potansiyeli taşıyor. Ayrıca Müslümanların doğayla olan bağları ve çevrenin asli değeri üzerine tefekkür etmeleri için de bir okuma sunuyor.”

Sözleşmeyi hazırlayan komitede Üsküdar Üniversitesinden Çevre Ahlakı Forumu Direktörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in de yer aldığı çalışma şimdi de Hollanda basınında. 

Mizan çalışmalarına Arap basını da geniş yer veriyor.  

Etkisini günden güne artıran sözleşmeyi religionclimate.org sitesi Ömer F. Gülesin imzasıyla platformuna taşıdı. 

Sosyolojik ve Teolojik bir bakış açışıyla kaleme alınan yazı için 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)