Erim Savaş: “Ses, her zaman bir projenin ikinci ortağıdır”
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema ve Televizyonda Çekim Ölçekleri dersi kapsamında ‘Ses Tasarımı’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe TRT Ses Tasarımcısı Erim Savaş konuk oldu. On altı yıl boyunca sayısız reklam filmi, Melekler Korusun, Muhteşem Yüzyıl, Sakarya Fırat, Fatih Harbiye gibi reyting listelerinin zirvelerinde yer almış birçok TV dizisi ve pek çok sinema filminin ses tasarımcısı olan Erim Savaş mesleği hakkında bilgiler verdi. Erim Savaş ses konusundaki eğitimin yetersiz olduğunu vurgularken sesin her zaman projenin ikinci ortağı olduğuna da dikkat çekti.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi TV eğitim stüdyosunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör. Zafer Sevener gerçekleştirdi. Düzenlenen etkinliğe Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esennur Sirer de katılım sağladı.
“Sesin en önemli unsuru yerinde ve doğal şekilde kayıt edilmesidir”
Sesin gerçekte ne olduğunu, neye hizmet ettiğini bilmenin ve yerinde ses almanın önemli olduğuna dikkat çeken TRT Ses Tasarımcısı Erim Savaş; “Ses ile ilgili eğitimin olduğunu düşünmüyorum. Ses her zaman görsel ve reji dışında daha geri planda kalıyor. Önemli olan sesin önce ne için alındığını ve neden bu kadar önemli olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Ses bir projenin bir yapının görüntünün yanında olmak üzere projenin ikinci ortağıdır. Görsel şölen dışında izlediğiniz her projede gözlerinizi anlık kapadığınızda bile algınızda kalıcı olmaya devam eden tek unsur sestir. Dünya genelinde evrensel olarak sesin yerinde kayıt yani dış seslerin, efektlerin yerinde alınması insanları daha doğru, daha gerçek, daha reel hale getirdi. Günümüzdeki festivallerde en önemli unsur haline gelmiş durumda. Sesin en önemli unsuru yerinde ve doğal şekilde kayıt edilmesidir. Bizler çalışma hayatımızda alamadığımız sesleri daha sonra ekleriz cevabını asla veremiyoruz. Ses her zaman bir projenin ikinci ortağıdır. Çünkü görüntü dışında sesin de çok önemli olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Önemli olan sesi test etme yeteneğiniz”
Mikrofonları tanımanın ve test etmenin önemli olduğundan bahseden Savaş; “Dinamik mikrofonlarda harflerin patlama olayı yani sesin bozulma olayı çok fazla karşımıza gelmez çünkü bu tür dinamik mikrofonların kendi içinde bir yalıtımı ve süngeri olur. Konvansiyonel mikrofonlarda önemli olan sizin burada sesi test etme yeteneğiniz. Kayda girmeden önce mikrofonunuzu bulanacağı seviyede test etmeniz lazım. Özellikle rüzgâr giriyor mu, ağızdan çıkan hava mikrofona çarpıyor mu? Bu çok önemli bir durum.” dedi.
“İlk hatam bana her zaman yeterli dersi vermiştir”
Profesyonelliğin sürekli yanlışlar yaparak zamanla olduğunun altını çizen Savaş; “Profesyonellik sürekli yanlışlar yaparak oluyor. Hatalar yaparak nerede ne hata yapmayacağını buluyorsun. Ben bugün burada olduğum için çok mutluyum çünkü ses alırken çok fazla hata yaptım ama her hata yaptığımda aynı hatanın ikincisini asla yapmadım. İlk hatam bana her zaman yeterli dersi vermiştir. Çünkü ikinci hatayı aynı şekilde tekrarlıyorsanız bir problem var demektir. Bu yüzden olabildiğince tecrübe etmeniz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Etkinlik soru cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Muhabir: Zeynep Atasoy
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)