Grosman: “Arılar gibi küçük düşünmemiz lazım ki büyük işler yapabilelim”
Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Oxford Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 1. Politik Psikoloji Sempozyumunun 2. gününde, Oxford Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi, Demokrasi ve Barış İnşası Merkezi kurucu ortağı aynı zamanda CEO'su olan Eva Grosman “Esneklik Politik Geçişler İçin Kapasite Geliştirme” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Üsküdar Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi akademisyenlerini bir araya getiren sempozyumda “Hakikat Sonrası Dünyada Kaos, Karmaşa Ve İş Birliğinin Psikolojisi” teması ele alındı. Sempozyumun 2. Gününe Eva Grosman’ın yanı sıra Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tayfun Doğan da konuşmacı olarak yer aldı.
2’inci günün ilk konuşmacısı Oxford Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Eva Grosman oldu. Eva Grosman “Esneklik Politik Geçişler İçin Kapasite Geliştirme” konusunda sunum yaptı.
Grosman: “Kutsal Cuma Anlaşması politik ve sosyal bir yeniklikti”
Kutsal Cuma Anlaşması ile ilgili bilgi veren Grosman, anlaşma sayesinde Katolikler ve Protestanlar arasında pek çok sorunun çözüldüğünü belirtti. Grosman, “Kutsal Cuma Anlaşması politik ve sosyal bir yeniklikti. Pek çok grup arasında uzlaşıyı getirdi. Kutsal Cuma Anlaşması ile yapısal çerçeve sunulmuş oldu ama buna geçiş uzun sürecek gibi görünüyor çünkü bu travmatik bir süreç ve normal değişim gibi yönetilemez” dedi.
Grosman: “Kuzey İrlanda’da çözülmesi gereken mesele sayısı giderek artıyor”
Kuzey İrlanda’da ayrımcılığın hala çok yüksek olduğunu söyleyen Grosman, Katolik ve Protestanların ayrı ayrı yaşamlarını sürdürdüğünü belirtti. Grosman, “Çocukların sadece %7’si karma eğitim görüyor. Katolikler Katolik okuluna, Protestanlar da Protestan okuluna gidiyor. Toplum ilişkileri, algısı kötü ve yönetimsel sorunlar nedeniyle geriye doğru gidiyor. Kuzey İrlanda’da çözülmesi gereken mesele sayısı giderek artıyor” şeklinde konuştu.
Grosman: “Kuzey İrlanda’da barış dönemi savaş döneminden daha fazla kişinin ölümüne neden oldu”
Kuzey İrlanda’da barış dönemi savaş döneminden daha fazla kişinin öldüğünü ifade eden Grosman, intihar oranını yüksek olduğunu vurguladı. Grosman, “Kuzey İrlanda trajik bir ironidir, barış dönemi savaş döneminden daha fazla kişinin ölümüne neden oldu. İntihar sayısı çok yüksek. Sosyal normlarımız ilişkilere ve kariyere yaklaşımımızı hızla değiştiriyor” dedi.
Grosman: “Türkiye çok önemli bir ülke”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuşmasında 3 ayrı liderlik özelliğinden bahsettiğini söyleyen Grosman, bu özelliklere ekleme yapmak istediğini belirtti. Grosman, “Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmasında duygusal zekâ ve fiziksel zekâdan bahsetti. Ben de bu özelliklere kültürel zekâyı eklemek istiyorum. Bu kavram çok fazla kültürde, çoklu kültürlerde var olabilmek anlamını taşıyor. İstanbul farklı kültürleri kucaklayan, Doğu ile Batı’yı birleştiren, farklı kültürleri buluşturan bir yer bu nedenle Türkiye çok önemli bir ülke” dedi.
Grosman: “Arılar gibi küçük düşünmemiz lazım ki büyük işler yapabilelim”
İnsanları barışa çekebilmek için standartların yükseltilmesi gerektiği belirten Grosman, büyük sorunları çözebilmek için arı gibi düşünmenin önemine değindi. Grosman, “Bir arı hayatı oyunca
bir çay kaşığı oranında bal üretebiliyor. Doğrudan yaptığı baldan kendi bile faydalanamıyor. Ama gelecek nesiller için çalışmış oluyor, gelecek nesiller bundan faydalanıyor. Savaşarak değil, herkesin eylemlerine faaliyetlerine destek vererek, uzlaşarak, değiştirmemiz gerekiyor, yani arılar gibi küçük düşünmemiz lazım ki büyük işler yapabilelim” şeklinde ifade etti.
Doğan, “İnsan için yaşamda ki temel güdüleyici güç hayatını anlamlı kılma çabasıdır”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tayfun Doğan da, “Hayatı Anlamlı Kılma Çabası ve Psikopolitik Yansımalar” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Doğan, anlam arayışının insanın varoluşunun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Doğan, “İnsan için yaşamda ki temel güdüleyici güç hayatını anlamlı kılma çabasıdır” dedi.
Politik Psikolojinin Türkiye’deki etkileri konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan “Psikopolitik Analizin Doğası” konulu sunumunu yaptı. Arıboğan aynı zamanda sempozyumun kapanış konuşmasını gerçekleştirdi. Arıboğan, politik psikolojinin Türkiye’de daha yeni olmasına rağmen ciddi etkiler yarattığını belirtti.
Arıboğan, “2001 yılı Dünya üzerinde küreselleşmenin hızlandığını bir yıl oldu”
11 Eylül Saldırıları ile ilgili görüntüler izleten Arıboğan, 11 Eylül 2001 tarihinde bu görüntüleri evden canlı canlı izlediğini ve bu olayın ilk defa küresel düzeyde iz bırakan bir olay olduğunu vurguladı. Arıboğan, “11 Eylül sonrası askeri harcamaların artması ile birlikte 2001 yılı Dünya üzerinde küreselleşmenin hızlandığını bir yıl oldu” şeklinde konuştu.
Sempozyum sonunda Oxford Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi, Demokrasi ve Barış İnşası Merkezi kurucu ortağı aynı zamanda CEO'su Eva Grosman’a, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan tarafından plaket taktim edildi.
Üsküdar Üniversitesi Televizyonundan da canlı yayınlanan Sempozyum, toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)