Üsküdar Üniversitesi'nde 3. İletişim Günleri
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediği 3. İletişim Günleri’ne katılan Doğan Cüceloğlu, yaşamın ilk beş yılına vurgu yaptı. Nasıl ki kökler ağacın yaşam kaynağıdır, insanın ilk beş yılı da köklerin, kimliğin geliştiği dönemdir diyen Cüceloğlu, çocukluğunu doya doya yaşayamamış insanların mutlu olmasının çok zor olduğunun söyledi. Günümüzde aynı apartmanda yaşayıp birbirine selam vermeyen insanların olduğunu sözlerine ekleyen Cüceloğlu, şehirleşmiş, eğitimli kişilerin bencilleştiğini kaydetti. İletişimin güvenli alanda başladığının altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise iletişimin %80'ini duyguların aktarımı oluşturduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi 3. İletişim Günleri, bu yıl 12-13 Mayıs tarihinde Üsküdar Üniversitesi Altunizade Merkez Yerleşkede gerçekleştiriliyor. Üsküdar Üniversitesi’nin geleneksel hale getirdiği program kapsamında bu yıl da yine ilkler tartışılıyor. Birinci günün konusu yeni medya psikolojisi, ikinci günün konusu ise nöropazarlama.
Teknolojinin yan etkileri de sorgulanmalı
Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, ülkemizde ve dünyada iletişim alanında ortaya çıkan yeni konu ve kavramları incelediklerini belirterek “Hem iletişim camiasında hem de kamuoyunda bu konulara bir duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Özellikle son yıllarda yeni medyakonusunda tartışmalar dijital iletişim teknolojileri dünyanın, toplumların, kültürlerin ve hatta siyasetin gidişine yön veriyor. Politik propogandadan pazarlamaya kadar her tür ortamda sosyal medya çok önemli bir mecra olmaya başladı. Yeni medya temelli internet gazeteciliği ve pek çok alan bugün hayata yön vermeye başladı. Getirdiği pek çok yenilik konuşulurken toplumu nasıl etkiliyor, birey üzerinde ne tür etkileri oluyor, toplumda nasıl bir işlevi var, bunları da sorgulamak gerekiyor. Yeni teknolojiler doğru kullanılmadığı sürece toplumlara yan etkileri de olabiliyor.” Diye konuştu.
Piyasada bu konuda hiçbir tescilli eğitimi olmayan kişilerin nöropazarlama uzmanı ya da danışmanı olarak çeşitli kurum ve kuruluşlara hizmet vermeye başladıklarını belirten Prof.Dr. Nazife Güngör, “Malesef bu hizmetlerin içi boş. Üsküdar Üniversitesi olarak nöropazarlamanın programlarımızda yer almasına özen gösterdik. Yüksek Lisans eğitimi olarak nöropazarlama eğitimlerine başladık. Yarınki konferanslarımızda da da nöropazarlama konusu tartışılacak. Türkiye’nin ilk tescilli nöropazarlama uzmanları, adayları burada önemli paylaşımlarda bulunacak” dedi.
İletişimin yüzde 80’ini duyguların aktarımı oluşturuyor
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da iletişim günleri sayesinde iletişim alanındaki fikirlerin buluştuğunu belirterek “Namık Kemal fikirleri taşa benzetir, iki taşın çarpışmasıyla kıvılcım çıkar, o kıvılcımlarla da hakikatler bulunur. Fikirlerin çarpışması hakikat kıvılcımlarının ortaya çıkmasına vesile olur. İletişimde farklı fikirlerin aykırı görüşlerin ortaya çıkması ve konuşulması çok önemli. İletişim için diyalog olması lazım, iletişimde iki aktarımdan söz edilir. Birincisi bilgi aktarımıdır. İletişimde etkili olan aktarım eşik altı vurgularının olduğu, mimik, ses tonu ve beden diliyle olan aktarım duygu aktarımıdır. Bu iletişimin yüzde 80’ini duyguların aktarımı oluşturuyor. Bu duygu aktarımının kıymeti 90’lı yılların sonlarına doğru nörobilimin ortaya çıkmasıyla anlaşıldı. Bu da en çok otistik çocuklarla anlaşıldı çünkü bu çocuklar iletişim kuramıyorlar. Yapılan araştırmalarda bu çocuklarda sosyallikle ilgili ayna nöronların çalışmadığı tespit edildi. Bu zihin teorisi olarak geçiyor, zihin teorisi ise sadece insanda var” diye konuştu.
İnsan beyninin iletişim, empati gibi kavramları sonradan öğrendiğine dikkat çekerek “İletişimi de sosyal öğrenmeyle sonradan öğreniyoruz. İlişkilerde güvenli alan oluşturursanız iletişim başlıyor. Güvenli ilişki kuracak iletişim önemli. Bu bireysel iletişimde, ikili ilişkilerde de kurumlar arasındaki ilişkilerde de geçerli. Ben iletişime psikolojik boyut katılmasını iletişimde nörobilimin katılmasını Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bir fark oluşturacağını, geleceği yakalayacağını görüyorum. Nöropazarlama da bunun ilk belirtisi” dedi.
Çocuklarınızın çocukluğunu yaşamasına olanak verin
Psikolog ve iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu “Yaşam, İlişkiler, Varoluş” başlıklı konuşmasında yaşamın ilk 5 yılını bir ağacın köklerine benzeterek “Ağacın kökleri onun yaşam kaynağıdır. İnsan yaşamının kökleri var mı? Nasıl ki kökler ağacın yaşam kaynağı ise insanın ilk beş yılı da köklerinin, kimliğinin geliştiği dönemlerdir. Bebeklik çocukluk çağı çok önemli. Hayatın en önemli dönemidir. Yaşam köklerinin geliştiği dönemdir. Çocuk bu dönemde kendi anlam verme sistemini geliştirmektedir. O nedenle bir insanın anavatanı çocukluğudur diyorum; çocukluğunu doya doya yaşayamamış bir insanın mutlu olması çok zordur. Bir anne babanın en temel görevi çocuklarının çocukluğunu doya doya yaşamalarına olanak sağlamasıdır. O yüzden çocukluğunu doya doya yaşamamış insanlardan oluşan toplumun çoğunluğu asık suratlı ve öfkelidir” diye konuştu.
Şehirleşmiş, eğitimli kişiler bencilleşiyor!
Aynı apartmanda yaşayıp birbirine selam vermeyen insanların olduğunu ifade etti. Şehirleşmiş, eğitimli kişilerin bencilleştiğini, bunun üzerine düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Cüceloğlu ikili ilişkilerde evliliklerde de hep bir mücadele yaşandığnı söyledi. Cüceloğlu şu değerlendirmelerde bulundu. “Onlar yetişirken öyle bir ortamda yetişiyorlar ama biz merkezli yaşayan insanlar mutlu olmak istiyorsan mutlu etmesini de bil felsefesiyle yaşarlar. İlişkinde mutlu olmak istiyorsan karşındaki kişiyi nasıl mutlu ederime odaklan. Bu bambaşka bir yaşam felsefesi.”
Yeni medyayı anlamak için geçmişe bakmak lazım
Prof. Dr. Korkmaz Alemdar “Yeni Medyanın Toplumsal ve Kültürel Dinamikleri” başlıklı bir konuşma yaptı. Yeni medyayı anlamak için geçmişte kullanılan iletişim araçlarına ve bu alanda yaşanan uygulamalara bakılması gerektiğini belirten Alemdar, “Bugünkü medyayı kullanmak mümkün, geçmişte kullanılan medyayla paralel özellikleri var. Bugünkü yeni medyayı konuşmak, anlamaya çalışmak, irdelemek genç kuşakların işi. Geçmişte yeni olarak nitelenen medyaları gözden geçirirsek bugün karşı karşıya kaldığımız sorunları ve muhtemel çözmemiz gereken konuları da belki birlikte düşünebiliriz” dedi.
Dedelerimizin atalarımızın karşılaştığı ilk yeni medyanın gazete olduğunu belirten Prof.Dr. Alemdar, “Gazetelerden sonra hayatımızda yeni olarak karşımıza çıkan araçlar batı dünyasında kapitalizmin geliştirdiği araçların ta kendisidir. Yani farklı bir biçimde gelişen toplumsal dinamikleri Osmanlı toplumundan çok farklı olan toplumların yarattığı gereksinimler haber gereksinimi ve bunu paylaşma gereksinimi gazeteyi ortaya çıkarmıştır. Gazete bize geldiğinde yepyenidir. Bize geldiği andan itibaren de toplumsal sorunları tetikleyen bazen toplumsal sorunları yaratan, bazen var olan sorunları içinden çıkılmaz hale getiren bir araç olmuştur.” diye konuştu.
Daha sonra sırayla hayatımıza giren radyo ve televizyonun siyasal erk tarafından bir güç olarak kullanıldığını belirten Prof.Dr. Alemdar, ülkemizde en büyük sorunun bir basın yasası oluşturamamak olduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdoğan Rigel’in moderatörlüğünü yaptığı bir de panel gerçekleştirildi. Panele Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümününden, yeni medya konusunda uluslararası çalışmaları bulunan öğretim üyeleri Doç. Dr. Lemi Baruh, Doç. Dr. Zeynep Cemalcılar, Sam Dubberly, Elizabeth Griffin ve Haluk Mert Bal konuya ilişkin önemli saptamalarda bulundu.
Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ve Prof. Dr. Sinan Canan ikinci gün konuşma yapacak
Nöropazarlama konusuna ayrılan ikinci günde Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ve Prof. Dr. Sinan Canan’ın konuşmalarının yanı sıra nöropazarlama yüksek lisans öğrencileri ve sektörden nöropazarlama uzmanlarının konuşmaları da olacak.
Sektörden ve üniversiteden gelen konuşmacıların yanı sıra Türkiye’de bir ilk ve tek olan Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencilerinin katılımıyla bir panel gerçekleşirilecek. Nöropazarlama alanında Türkiye’nin ilk eğitimli ve resmi belgeli uzmanları olan veya olma yolunda bulunan katılımcılar nöropazarlama eğitimine ilişkin görüş ve deneyimlerini paylaşacak.
3. İletişim Günleri, Akbank tarafından gerçekleştirilecek kısa film gösterimiyle sona erecek. Etkinliği takip etmek isteyenlerin kayıt yaptırarak katılabilecekleri program ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)