Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan: "İletişim Sağlıktır."

Sağlık Yönetimi Zirvesi’nde konuşan Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, “Sosyal olmak iletişim içinde olmaktır. Kaliteli sosyal ilişkiler sağlığı olumlu yönde etkilemekte, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve stresi önlemektedir” dedi.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan, Gelişim Üniversitesi'nde düzenlenen Sağlık Yönetimi Zirvesi'nde “Sağlıkta İletişimim Önemi”  konusunu anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımlamasına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özkan, “Sağlık; yalnızca hasta veya sakat olmamak değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik halidir. Sağlığın tanımında geçen “sosyal bakımdan iyilik durumu”, insanın karşısına çıkan sosyal sorunların altında kalmamasını, ezilmemesini ve bu sorunlarla baş edecek gücü kendinde görmesi anlamına gelir. Bu yönüyle sağlık meslek mensubu, hastalarının sorunlara direnç göstermelerine yardımcı olan kimsedir. Kişinin kendini toplum karşısında güçsüz görmesi ve giderek sorunlar karşısında baş etme becerisini yitirmesi sosyal bir hastalıktır. Aile, yakın çevre, kuşak çatışması, işyeri sorunları karşısında çözücü tavır alamayan ve çaresiz kalan kimse de sosyal bakımdan hastadır. Toplumla iletişimden kopmayan ve rahatlıkla iletişime girebilen kimse sosyal anlamda sağlıklıdır” diye konuştu.

İletişim Sağlıktır

Yrd. Doç. Dr. Özkan, iletişimin sağlıkla aynı anlama geldiğini belirterek “Sosyal olmak, bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda sağlıklı olmak demektir. İletişim sağlıktır. Sosyal olmak iletişim içinde olmaktır. Kaliteli sosyal ilişkiler sağlığı olumlu yönde etkilemekte, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve stresi önlemektedir. Sağlıkta iletişimin önemine rağmen, hastalarla sağlık personeli arasındaki iletişim, çoğu zaman, etkisiz ve sağlıksızdır. Eski tip aile doktorlarının, şimdiki modern tıp uzmanlarından daha empatik ve daha sağlıklı iletişimleri vardı. Günümüzde hemşirelik ve doktorluk hastaya daha az, bilime daha çok dayalı hale geldi. Sağlık personeli tıbbi görüşmelerde, hastaları özellikle psiko-sosyal yönleriyle de tanımalıdır.  Hastayı sadece beden yapısıyla tanımak yetmez” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan:  Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan:

ÜHA