Entropi değerleri şizofreni ve Alzheimer’da erken teşhise yardım edecek mi?
ABD’nin Miami kentinde düzenlenen Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncü yıllık toplantısına katılan Üsküdar Üniversitesi’nden 15 kişilik ekip önemli sunumlar yaptı. Ekipte yer alan nöroloji uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, beyindeki karmaşa ve düzensizliğin ölçütü olarak tanımlanan entropiyle ilgili çalışma bulgularını tartıştıklarını söyledi.
Beynin bilinmeyen sırlarının, Otizm, Şizofreni, Parkinson, Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi için ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain Initiative (Beyin Girişimi) Projesi’nde Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi, 8-10 Nisan tarihleri arasında Miami’de yapılan beyin toplantısına katıldı.
Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncü yıllık toplantısında 15 kişiden oluşan bir ekiple yer aldı. Ekipte yer alan Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, beyindeki karmaşa ve düzensizliğin ölçütü olarak tanımlanan entropiyle ilgili çalışma bulgularını tartıştıklarını belirterek şunları söyledi:
“Psikiyatrik hastalıklarda entropi bulgularından ve bunların nasıl yorumlanacağından bahsettik. Entropi beyindeki karmaşa ve düzensizliğin ölçütü. Biz entropiyi elektroensefalografi yöntemiyle ölçüyoruz. Beyin hastalıklarında karmaşa arttığı için entropi artıyor. Örneğin depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni tanılı bireylerde beyin entropisi sağlıklılara göre artmış. Bundan sonra yapılması gereken entropinin hastalıkların erken tanısında yol gösterici olup olmayacağını anlamaya çalışmak. Yani bir kişinin şizofreni veya Alzheimer olup olmayacağını 5-10 yıl öncesinden entropi değerlerine bakarak kestirebilir miyiz ve erken önlemler alarak bu durumu geciktirebilir miyiz buna bakmamız gerekli”
ÜHA