Prof. Dr. Sinan Canan, Miami’de “Sinirsel geri bildirimin etkileri” sunumu yaptı…
Beynin bilinmeyen sırlarının, Otizm, Şizofreni, Parkinson, Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi için ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain Initiative (Beyin Girişimi) Projesi’nde Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi, 8-10 Nisan tarihleri arasında Miami’de yapılan beyin toplantısına katıldı.
Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncü yıllık toplantısında 15 kişiden oluşan bir ekiple yer aldı. Ekipte yer alan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan “sinirsel geri bildirimin etkileri” üzerine bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Canan bu çalışmasında anlık ve kronik duygu durum ölçümleri, kalp hızı değişkenliği, deri direnci ve EEG gibi parametreler üzerinden sinirsel geribildirim uygulamasının etkisini anlattı.
12 seanslık yavaş kortikal potansiyel eğitimi tabanlı sinirsel geribildirim (nörofeedback) uygulamasının, gönüllü deneklerde anlamlı ve olumlu değişimler ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Sinan Canan, “Kalp hızı değişkenliğinde belirgin bir etki olmazken, anlık kaygı ve stres ölçeklerinde, dürtüsellikte ve konsantrasyonda belirgin bir artış ortaya konuldu” dedi.
Prof. Dr. Sinan Canan, çalışmada özel olarak ele alınmamasına rağmen, hemen hemen tüm katılımcıların rapor ettikleri uyku durumunda iyileşme, uyku süresinin kısalıp kalitesinin artması, sakinleşme, daha uzun süre odaklanabilme ve daha kolay konuşabilme gibi sonuçların da katılımcılar tarafından rapor edildiğini ve bu etkilerin de tartışıldığını söyledi.
ÜHA