Üsküdar Üniversitesi’nde ses sağlığı sempozyumu gerçekleştirildi.
Prof.Dr. Haydar Sur: “Ses hastalıkları kader değil”
Ses sağlığı için bu önerilere dikkat!
Tüm dünyada her yıl 16 Nisan’da kutlanan Dünya Ses Günü kapsamında geniş katılımlı bir sempozyum düzenleyen Üsküdar Üniversitesi, her yönüyle ses sağlığını masaya yatırdı. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haydar Sur, mesleğini sesiyle yapan öğretmen, ses sanatçısı, avukat ve pazarcılar için ses sağlığının önemli olduğunu vurgulayarak “Ses hastalıkları kader değil, bilinçlendirmeyle hastalıkların önüne geçilebilir” dedi. Ses sağlığının önemine dikkat çeken uzmanlar, ses sağlığını korumak için önemli tavsiyelerde bulundu: Bol su tüketin, sigara, nargile ve alkolden uzak durun ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirin.
16 Nisan, her yıl tüm dünyada “Dünya Ses Günü” olarak kutlanıyor. Bir çok ülkede hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle ses sağlığına dikkat çekiliyor.
Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında Türkiye’nin ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, bu yıl da bu güne özel bir sempozyum düzenledi.
Proje koordinatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Yelken’in yaptığı etkinlik, Ses Konuşma ve Yutma Bozuklukları Derneği birlikteliğiyle gerçekleştirildi.
Önleyici tedbir ve bilinçlenmeyle ses hastalıkları önlenebilir
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, mesleğini sesiyle yapan öğretmen, ses sanatçısı, avukat ve pazarcılar için ses sağlığının çok önemli olduğunu vurgulayarak “Toplum olarak ses sağlığı konusunda yeteri kadar bilgili değiliz. Sesiyle geçimini sağlayan kişiler gırtlak kanseri dahil sesle ilgili hastalıklar yaşayabiliyorlar. Bu durum kader değil. Bu konuda toplumu bilinçlendirerek, önleyici tedbirlerle bu hastalıkların önüne geçebilmek mümkün. Bu sempozyum bu bilinçlenmeye önemli katkılar sağlayacak” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ses Yutma Konuşma Bozuklukları Derneği Başkanı Doç. Dr. Kürşat Yelken ise ses sağlığına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen sempozyumla bu alanda çalışan uzmanları bir araya getirerek bilgi paylaşımının hedeflendiğini söyledi.
KBB uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz de Ses Yutma Konuşma Bozuklukları Derneği olarak ses sağlığına dikkat çekmek ve toplumu bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu toplantıda önemli bilgi alış verişinde bulunulacağını söyledi. Multidisipliner bu toplantının KBB, ses yutma ve konuşma bozuklukları ve şan eğitmenlerini bir araya getirdiğini belirten Prof. Dr. Öz, bu üç alanın hedefinin aynı olduğunu belirterek ses sağlığı konusunda ortak adım atmanın hedeflendiğini söyledi.
Ses sağlığınız için bu tavsiyelere dikkat
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Prof. Dr. Ferhan Öz’ün moderatörlük yaptığı sempozyumda Op. Dr. Sevtap Akbulut, Op. Dr. Elad Azizli, Doç. Dr. Kürşat Yelken, “profesyonel ses hastalıkları ve tedavi yöntemleri ve şarkı söyleme sırasında endoskopi” başlıklı sunumlar yaptı. Uzmanlar, ses sağlığını korumak için önemli tavsiyelerde bulundu.
İşte sesin uzmanlarından o öneriler:
- Bol su tüketin. Bir yetişkinin günde 2,5 – 3 litre su tüketmesi gerekiyor. Bu miktar, 6-8 su bardağına denk geliyor. Su tüketimi ses tellerinin nemlenmesini sağlıyor.
- Sıcak tüketimden kaçınmak gerekiyor. Özellikle tükettiğimiz aşırı sıcak gıdalar, ses telleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor.
- Sigara ve nargile kullanmayın. Sigara ve nargile kullanımının ses telleri üzerinde olumsuz etkileri var, ses tellerine zarar veriyor.
- Alkolden uzak durulmalı çünkü alkol de ses tellerini kurutarak zarar veriyor.
- Ses sağlığında beslenme ve beslenme alışkanlıklarının da önemli bir yeri var. Özellikle reflü ses tellerine büyük zarar veriyor, bu nedenle uyumadan hemen önce atıştırma alışkanlıklarından vazgeçmek gerekiyor. Uyumadan önce süt ve yoğurt kullanımı da yoğun asit salınımına neden olduğu için ses telleri zarar görüyor.
- Sesin aşırı kullanımından kaçınmak gerekiyor. Ses hijyeni için uygun ton ve şiddette, bağırmadan ve ses tellerini yormadan konuşmak gerekiyor.
- Sağlıklı bir ses için düzenli ve iyi uyku da çok önemli. Uykusuzluk ses sağlığını tehdit ediyor.
- Ses sağlığı için stresten uzak durmak gerekiyor. Yoğun stres ve gerilim, küçük ve hassas kaslara sahip olduğu için önce gırtlağı etkiliyor.
- Kuru ortamlar da ses tellerini olumsuz etkiliyor. Ses sağlığı için bulunduğumuz ortamın nemli olması gerekiyor.
Prof. Dr. Güzin Gürel de bedensel egzersizlerin ses üzerindeki etkilerini anlattı.
Prof. Dr. Mehmet Külekçi’nin moderatörlük yaptığı bir başka oturumda Türkiye’de ses ve şan eğitimi, şan öğrencilerinin seslerini korumak için yapması gereken çalışmalarla ilgili bildiriler sunuldu.
Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSESKOM) Prof. Dr. Ahmet Konrot, müzisyen ve vokalist Tolga Gülen’le “Sesimiz bizim enstrümanımızdır” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.
Üsküdar Üniversitesi NP Altunizade Polikliniği’nden KBB uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Erol’un moderatörlük yaptığı bir başka konferansta ise ses eğitimi masaya yatırıldı.
Sempozyumda ayrıca şan eğitimi basamakları, şan eğitimi, ses eğitimi, ses terapisi, şan terapisi arasındaki farklar, ses eğitiminde nefes teknikleri, sesin geliştirilmesi, dolaylı ve doğrudan şan terapi teknikleri gibi konularda sunumlar yapıldı.
Alanında uzman isimlerin konuk olduğu sempozyumda katılımcılar, sesin mesleki ve yaşamdaki önemine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Sempozyum sonunda opera sanatçıları soprano Hande Soner Ürben, tenor Bülent Külekçi ve Sedat Can Öztoprak, Koro şefi Suzan Bünül ile piyanoda Paola Villa eşliğinde bir konser verdi.