Üsküdar Üniversitesi, ABD’deki beyin çalışmalarında
ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain Initiative (Beyin Girişimi) Projesi’nde Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi, 8-10 Nisan tarihleri arasında Miami’de yapılan beyin toplantısındaydı.
Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (The Society for Brain Mapping and Therapeutics (SBMT) 13’üncü yıllık toplantısına 16 kişilik uzman kadrosuyla katılan Üsküdar Üniversitesi, psikiyatride yeni yöntemlerden nöropsikiyatrik hastalıklarda rTMS (Tekrarlı transkraniyal manyetik simülasyan) tekniğine kadar birçok konudaki bilgi ve tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaştı. Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin’in başkanlık ettiği ekipte, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Prof. Dr. Sinan Canan, Doç. Dr. Serhat Özekes, Doç. Dr. Barış Metin, Yrd. Doç. Dr. Murat Demirer, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, Yrd. Doç. Dr. Türker Ergüzel, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Tan, Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, Yrd. Doç. Dr. Nüket İşiten ve Dr. Mahir Yeşildal yer aldı.
Türkiye’den proje ortağı Üsküdar Üniversitesi
Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin Miami’deki toplantısına proje ortağı olarak katıldı. Üsküdar Üniversitesi, geçen yıl da Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’yle birlikte 2’nci G20 Dünya Beyin Haritalaması ve Tedavileri Bilimsel Zirvesi’ni düzenlemiş, sonuç bildirgesini 15 Kasım’da, G20’nin düzenlendiği Antalya’da dünya liderleriyle paylaşmıştı.
Üsküdar Üniversitesi’nin yanı sıra Florida International University (FIU), Brain Mapping Foundation (Beyin Haritalama Derneği), Miami Çocuk Hastanesi, Institute for Nerve Medicine (Sinir Bilim Enstitüsü) ve California Neurosurgical Institute (Kaliforniya Nöroşirurji Enstitüsü) de proje ortağı olarak toplantıda yer aldı. Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin stratejik ortakları arasında NASA’dan ABD ordusunun genel cerrahi birimine kadar pek çok kurum bulunuyor.
Obama’dan madalya alan asker…
Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin 16 aylık bir çalışma sonucu hayata geçirdiği toplantıya 500’ü aşkın bilim insanı katıldı, 200’ün üzerinde sunum yapıldı. Beyin kanseri, psikiyatrik rahatsızlıklar, nöro-nano teknoloji, sinirsel iyileşme, radyasyon onkolojisi ve beyin politikaları gibi pek çok konunun masaya yatırıldığı toplantıda, ödüller de verildi. Beyin alanında yaptıkları çalışmalar nedeniyle bilim insanları Ted Berger, Bennet Omalu, Aaron Filler, Chenzhong Li, Ken Green, Vicky Yamamoto ve Ruogu Fang ödüle layık görüldü. ABD Kongre Üyesi Andy Harris beyin çalışmalarına verdiği destek nedeniyle, X2BioSystems Inc şirketinin CEO’su John Ralston da sağlık teknolojisine yaptıkları katkılar nedeniyle ödüllendirildi. Afganistan’da çok ağır bir biçimde yaralanıp hayatta kalmayı başaran ve ABD Başkanı Barack Obama’nın 2 yıl önce şeref madalyası verdiği onbaşı William Kyle Carpenter da buradaki toplantıda “cesaret ve adanmışlık” ödülü aldı.
Beyin Girişimi projesi, beynin bilinmeyen sırlarının, Otizm, Şizofreni, Parkinson, Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesini hedefliyor.