Üsküdar Üniversitesi, beyin hastalıklarında nöroteknolojiyi kullanıyor
ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain İnitiative (Beyin İnisiyatifi) Projesi’nde Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi, beyin hastalıklarını en ileri yöntemlerle araştırıyor. Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) Miami’deki yıllık toplantısına 16 kişilik bir ekiple katılan üniversite, beyin hastalıklarının tedavisinde nöroteknoloji deneyimlerini anlatacak.
Beynin bilinmeyen sırlarının, Otizm, Şizofreni, Parkinson, Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi için ABD’de başlatılan Beyin İnisiyatifi Projesi kapsamında Türkiye’de önemli çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, bu yıl Miami’de 8-10 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncü yıllık toplantısına 16 kişilik uzman bir ekiple katıldı. Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin’in başkanlık ettiği ekip, psikiyatride yeni yöntemlerden nöropsikiyatrik hastalıklarda rTMS (Tekrarlı transkraniyal manyetik simülasyan) yöntemine kadar birçok konudaki bilgi ve tecrübelerini meslektaşlarıyla paylaştı.
Laboratuvarlar beynin hizmetinde
NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’ni bünyesinde barındıran Üsküdar Üniversitesi, davranış bilimleri ve sağlık alanında tematik olması dolayısıyla beyin araştırmalarına önemli yatırımlar yapıyor. Üniversite bünyesindeki nörobilim laboratuvarlarında nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda fonksiyonel manyetik rezonans ve kantitatif elektroansefalografi gibi ileri yöntemler kullanılarak beyin görüntüleme çalışmaları yapılıyor. Üniversite bünyesindeki nöropsikofarmakoloji laboratuvarında beyin hastalıklarının tedavisinde yeni ilaçların geliştirilmesi üzerine çalışmalar sürdürülüyor, farmakogenetik laboratuvarında ise tedavide genetik farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan zorluklar araştırılarak, kişiye özel tedavi yaklaşımları üzerine yoğunlaşılıyor. Moleküler biyoloji laboratuvarları ise beyin hastalıklarının hücresel ve moleküler düzeyde nedenlerini araştırıyor.