Beyin araştırmaları sadece tıp dünyasını ilgilendirmiyor!
ABD’nin Miami kentinde 8-10 Nisan tarihlerinde düzenlenen Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) toplantısında yer alan Üsküdar Üniversitesi, beyin görüntüleme ve son dönem tedavi teknikleriyle ilgili sunumlar yapacak. Beyin araştırmalarının sadece tıp dünyasının ilgilendiği bir alan olmadığını belirten Prof. Dr. Selahattin Gültekin, “mühendislik ve fen bilimleri de beyin araştırmalarının içinde yer alıyor” dedi.
Beynin bilinmeyen sırlarının, Otizm, Şizofreni, Parkinson, Alzheimer gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi için ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain İnitiative (Beyin İnisiyatifi) Projesi’nde Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Üniversitesi, ABD’nin Miami kentinde. Üniversiteden 16 uzman, Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) 13’üncü yıllık toplantısına katılarak, beyin görüntüleme ve son dönem tedavi yöntemleriyle ilgili sunumlar yapacak.
Beyin haritalaması yapılacak
Ekibin başkanlığını yapacak olan Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı, Tedavisel Beyin Haritalamaları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Gültekin, dünyanın pek çok yerinde beyinle ilgili araştırmalar yapan bilim insanlarının buluşacağı toplantıda beyin haritalama yapılacağını söyledi. Prof.Dr. Gültekin, şu bilgileri verdi:
“Miami’deki toplantıda bilim insanları hem tedavi yöntemlerini konuşacak hem de beyin haritalarını çıkaracaklar. Yani sadece ‘Ben bunu buldum, buyurun’ değil, aynı zamanda da ‘Biz bunu bulduk şimdi tedaviye geçmemiz lazım’ diyecekler. Bu toplantı dünyanın en önemli olaylarından biri. Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği SBMT bu uluslararası toplantıları her yıl düzenliyor. Bu toplantılarda beyinle ilgili hastalıkların nedenleri, tedavi yöntemleri konuşuluyor. O sene içerisinde beyinle ilgili yapılan araştırmalar, gelişmeler, tedavi yöntemleri münakaşa ediliyor.
Türkiye’deki toplantı çok başarılı geçti
Biz bunun küçük bir ayağını geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaptık. Üsküdar Üniversitesi, geçen yıl 2’nci G20 Dünya Beyin Haritalaması ve Tedavileri Bilimsel Zirvesi’ni düzenledi, sonuç bildirgesini de 15 Kasım’da, G20’nin düzenlendiği Antalya’da dünya liderleriyle paylaştı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği (SBMT) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan da beynin sırlarını çözmek için disiplinler arası işbirliği yoluyla sınırları aşmanın zorunlu olduğunun altını çizmişti.
Beyin araştırmalarına verdiğimiz önemin göstergesi
Bu toplantılara yurt dışından gelen bilim insanları ve ziyaretçiler katıldı. Ayrıca bu derneğin kurucuları da çağrıldı. Biz Üsküdar Üniversitesi olarak her iki toplantıda çok başarılı şeyler yaptık. Bunun üzerine bu yılki toplantıda Üsküdar Üniversitesi olarak 16 kişilik bir ekiple bulunuyoruz. Bir üniversiteden 16 akademisyenin gitmesi son derece anlamlı. Ve bu durum da üniversitemizin beyin araştırmalarına ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi.
Miami toplantısı dünyanın bu alanda en üst düzeyde çalışan insanlarının bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacakları bir ortam sağlıyor ve bizim de öğreneceğimiz bir sürü şey var. Beyin araştırmaları artık sadece tıp dünyasının ilgilendiği bir alan değil. Artık mühendislik ve fen bilimleri de beyin araştırmalarının içinde yer alıyor.”
Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği’nin (SBMT) benzerini Türkiye’de kurduklarını belirten Prof. Dr. Selahattin Gültekin, “Derneğimizin başkanı rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ben de ikinci başkanım. 45 kişilik bir kurucu kadro ve yönetim kurulu var. Biz bu derneğin sadece Türkiye ayağı değil, aynı zamanda Ortadoğu ayağı olduk” dedi.
Beyin hastalıkları topluma anlatılmalı
Miami’deki toplantının ilk gününde Ortadoğu’daki beyin çalışmalarına ilişkin gelişmeleri de anlatacağını belirten Prof.Dr. Gültekin, beyin hastalıklarının topluma anlatılmasının da önemli olduğunu belirterek hükümetin de bu projeyi desteklemesi gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Gültekin, şunları söyledi:
“Türkiye’nin Ortadoğu’yu temsilen orada bulunması artı bir durum olacak. Türkiye açısından çok önemli bir buluşma. Beyin araştırmaları alanındaki çalışmaları Türkiye’de canlandırmak lazım, burada siyaseti de arkamıza almamız lazım. Yani parlamentoya gidip bizim bunları anlatabilmemiz lazım. Biz şimdi halkı bu konuda uyandırmak istiyoruz. Bunun için de rektörümüz Prof.Dr. Nevzat Tarhan’la beraber, tahmin ediyorum çok yakında parlamentoya girip Sağlık Komisyonu ile beraber toplantı yapacağız.
Miami’deki toplantıya Amerikan Parlamentosu’ndan parlamenterler de gelecekler. Parlamento üyeleri ile oturup konuşacağız. İşin ehemmiyetini anlatacağız. Başkan Obama’nın 2013’te başlattığı “Brain İnisiyatif” 100 milyon dolarlık bir proje ve her sene de bunu artırma hedefleri var. Amerika bunu yaparken Türkiye olarak hükümetimizin bir şeyler yapması lazım. Yani bu husustaki araştırmaları vs. desteklemesi lazım. Bunun için de bizim bu tür toplantıları takip etmemiz gerekiyor. Dünyada neler oluyor, bizde ne oluyor, bizim neyimiz eksik, onlar ne kadar ileri, biz onları nasıl yakalayabiliriz?
Dolasıyla bu Miami çıkarmasının Türkiye için çok ehemmiyeti var. Özellikle Üsküdar Üniversitesi için. Bu toplantı, bizim temamızla davranış bilimleriyle örtüşüyor. Davranışları kim kontrol ediyor; beyin kontrol ediyor.”
Prof.Dr. Selahattin Gültekin, 20 Nisan 2016’da Prof.Dr. Nevzat Tarhan’la beraber Amerikan Parlamentosu’nu da ziyaret etmeyi, Türkiye’de bu alanda yapılan çalışmaları anlatmayı düşündüklerini de söyledi.