YGS’de sorularla inatlaşmayın!
2 milyonun üzerinde aday 13 Mart Pazar günü, YGS sınavına girerek üniversiteli olma yolunda ilk adımı atacak. Sınava sayılı günler kala uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu: “Her soruya şans tanıyın ama hiçbir soruya gereğinden fazla zaman ayırmayın. Yapamadığınız soru ile inatlaşmayın, yanına bir işaret koyarak hemen o soruyu geçin. Turlama tekniğini kullanın ve zamanınızı sonuna kadar değerlendirin”
Üsküdar Üniversitesi Rehber Danışman ve Eğitim Uzmanı Ahmet Alkayış, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek YGS öncesi adaylara önemli tüyolar verdi. Alkayış’tan adaylara 9 önemli tavsiye.
Alıştığınız kodlama yönteminden vazgeçmeyin
1) Sınavdan önce ve sınav anında önceden olumlu şeyler düşünün. Sınavda belirlediğiniz strateji ile soruları çözmeye başlayın. Kesinlikle planladığınızın dışında bir yöntem izlemeyin. Sınavda macera peşine düşmeyin. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yöntemini uygulayın. En iyi kodlama tekniğini siz daha iyi biliyorsunuz.
Yapamadığınız soruyla inatlaşmayın
2) Her soruya şans tanıyın, hiçbir soruya gereğinden fazla zaman ayırmayın. Yapamadığınız sorularla ısrarla uğraşıp vakit kaybetmeyin. Sınavda aynı test içindeki soruların zorluk ya da kolaylık durumuna bakmadan tüm soruların puan değeri aynıdır. Yapamadığınız soru ile inatlaşmayın ve yanına bir işaret koyarak hemen o soruyu geçin. Cevaplarınızı kontrol ederken çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin.
Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman yüzde 70’tir. Çözemeyeceğiniz soruların da olabileceğini unutmayın ve bu tür sorularla karşılaştığınızda, güvensizlik duygusuna kapılmadan bir sonraki soruya geçin. Turlama tekniğini deneyin, birinci turda doğruluğundan kesin emin olduğunuz soruları cevaplayın. Doğruluğundan emin olmadığınız ya da size zor gelen soruları işaretleyip ikinci turda çözmeye çalışın.
3) Hangi ders olursa olsun; şıklardan önce soru metnini okuyun, soru köklerini iyi okuyun (dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir) altlarını çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın.
4) Hedefinize göre çapraz testleri çözüp çözmemeye karar vermelisiniz. Sayısal öğrencileri Matematik – Fen ve Türkçe testinden sonra Sosyal Bilgiler testine zaman ayırabilir. Türkçe Matematik öğrencilerinin Sosyal Bilgiler testinden sonra zamanı varsa Fen Bilimleri testinde yoruma dayalı soruları çözebilirsiniz. Sonuçta YGS’de ne kadar netiniz fazlaysa o oranda şansınız diğer öğrencilere göre artacak.
Türkçe testi her aday için önemli
5) Türkçe testinin her aday için önemi çok büyük. O yüzden Türkçe testinin çözümü için mutlaka gerekli zamanı ayırmalısınız. Uzun paragraflardan korkmayın. Asıl o soruları çözmek çok daha kolay. Yeter ki soruyu okuyun. Çünkü o tür soruların cevabı metnin içinde.
6) Mutlaka işlemleri kitapçık üzerinde yapın. İşlemleri kağıda yapmanız işlem hatalarını da en aza indirecektir.
7) Bütün soruları çözecekmişsiniz gibi hareket etmeyin. ÖSYM, her yıl bazı testlerde sürpriz yapabiliyor. Örneğin 2011 YGS’de Sosyal Bilgiler testi zor sorulmuştu. 2012 YGS’de paragraf sorularının metni uzundu. 2013 YGS’de paragraf sorularının metni kısaydı, bu sefer metin anlaşılır değildi. 2016’da zor sorular mutlaka olacaktır. Unutmayın ki tüm soruların yüzde 70 kolay; yüzde 10 çok kolay, yüzde 10 çok zor, yüzde 10 zor.
8) YGS’nin toplam puan içindeki öneminin yüzde 40 olduğunu unutmayın. YGS’de istediğiniz performansı gösteremeseniz bile bunu LYS ile telafi edebileceğinizi unutmayın. Örneğin geçen yıl 30 bininci olan adayların LYS’den sonra yerleştirme puanlarında 12 bininci hatta 8 bininci olduklarını gördük.
Sınav sürenizi son dakikaya kadar kullanın
9) Sınavınız erken bitse bile sınavdan çıkmayıp baştan sona cevaplarınızı kontrol edin. Özellikle Türkçe Matematik grubunun sınavları erken bitiyor. Ne yapacaklarını şaşırıyorlar ve erken çıkıyorlar. Sınav sürenizi son dakikaya kadar kullanın.