Üsküdar Üniversitesi’nde “Kadın ve dayanışmanın gücü” konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği etkinlikte konuşan Prof. Dr. Sevil Atasoy, akademik, idari ve öğrenci sayısındaki yüksek kadın temsil oranıyla Üsküdar Üniversitesi’nin kadın eli değen bir eğitim kurum olduğunu söyledi. Milletvekili Halide İncekara ise toplumumuzda ‘Her başarılı kadının arkasında ihmal edilmiş bir eş ve çocuk vardır’ gibi yanlış bir algı olduğuna dikkat çekti.
Üsküdar Üniversitesi Çözüm Odaklı Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSÇÖZÜM) tarafından düzenlenen “Kadın ve Dayanışma” programında kadınlarımızın üreterek, emek vererek ailede, siyasette ve yaşamın içinde elde ettiği başarılar konuşuldu.
Programa Merkez Valisi Murat Yıldırım, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
ÜSÇÖZÜM Müdürü Ayşenur Kurtoğlu, geçmişten günümüze pek çok sorunla mücadele eden kadınların bugün hala aile içi şiddet, kız çocuklarının eğitimden yoksun bırakılması, iş hayatında pek çok engelle karşılaşmak, savaş, göç ve yoksulluk gibi problemlerle uğraştığını söyledi. ÜSÇÖZÜM olarak bu sorunların çözümünde insanlık, adalet ve merhamet yaklaşımı içinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
“Üsküdar Üniversitesi, 2030’da 50-50’lik gezegen hedefini bugün gerçekleştirdi”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, yaptığı açılış konuşmasında dünyada zengin fakir her ülkede kadınların dezavantajlı gruplar arasında sayıldığını belirterek dünya genelinde eşit işte eşit ücret almaları, seçme ve seçilme haklarını kazanmalarının hep 20. Yüzyılda yaşanan gelişmeler olduğunu söyledi. Kadın erkek eşitliğini hararetle savunan 193 ülkenin üye olduğu BM teşkilatında bile çalışan erkek sayısının kadınlardan kat kat fazla olduğunu kaydeden Atasoy şunları ifade etti.
“2011 yılında kurulan Üsküdar Üniversitesi kısa sürede 241 akademisyen ve 10 bine yakın öğrenciye ulaşmıştır. Davranış bilimleri odaklı eğitim ve öğretimin yanı sıra öne çıkan bir diğer özelliği 185 idari personelin 97’si, yani %53’ü, toplam 241 akademik personelin 117’si, %49’unun kadın olmasıdır. Yine 9 bin 996 olan öğrenci sayımızın 6 bin 619’unu kız bu %69’a, 3 bin 352’si erkek öğrenci bu da %31’e tekabül ediyor. Türkiye ortalaması %48’dir. Üsküdar Üniversitesi ciddi biçimde kadın eli değen bir eğitim öğretim kurumudur. Hepimiz dantel işlemesini bilemesek de eğitim, öğretim ve yönetimde fark yarattığımız ortada. Üsküdar Üniversitesi, dünya genelinde yılın teması 2030’da 50-50’lik bir gezegen olan hedefini çoktan yakalamış durumda. Bunda kuşkusuz Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kadına bakış açısıdır. Kendisine Üsküdar Üniversitesi çalışanı kadın ve kız öğrencileri adına teşekkür etmek isterim.”
“Kadın iktisadi hayatın içinde daha çok olmalı”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka da açılış konuşmasında kadının iktisadi hayata katılımının toplumun ve ailenin gelişmesinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek kadın istihdamı için çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi.
“Kadın sorunlarını çözmek için çalışıyoruz”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsünden Sorumlu Genel Müdür Gülser Ustaoğlu, bakanlık olarak aile ve kadının sorunlarına yönelik çözümler için üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla beraber çalışmalar yaptıklarını, yapılan çalışmalara destek verdiklerini belirtti.
“Kadınlar tevazu göstermeyin ve kendinize yer açın”
24. Dönem İstanbul Milletvekili ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Halide İncekara, “Siyasette Kadın Dayanışması” başlıklı konuşmasında toplumda verilen roller nedeniyle kadının siyaset, ekonomi ve toplumsal hayatta erkeklere göre daha geride yer aldığını belirterek “Kadınlar aslında çok güçlü ama hep geride kalıyorlar. Kadınlarımız, genç kızlarımız hep en önde olmayı, yönetici pozisyonunda olmayı kendileri istemeli. ‘Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır’ sözünü biliyoruz, başarılı olan kadın olduğunda ise şöyle bir algı oluşuyor, ‘Her başarılı kadının arkasında ise ihmal edilmiş bir eş ve çocuklar vardır’ söylemleriyle karşılaşıyoruz. Kadınlara tevazu göstermeyin, kendinize yol açın tavsiyesinde bulunuyorum. Kadınlar her alanda daha fazla yer almalı ama bunu önce kendileri talep etmeli” diye konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Strateji Geliştirme Direktörü Ayşe Kartal, etkinlikte “Ailede Kadın Dayanışması” başlıklı sunumunda aile içinde yaşanan sorunların kadın dayanışması sayesinde nasıl aşılabileceğini kendi hayatından verdiği örneklerle anlattı. Kartal, “Kadın kadının yardımcısıdır, kadın isterse başaramayacağı şey yoktur” dedi.
Saitabat Köyü mucizesini anlattı
Bursa’da yıllar önce Demirkızık Köyü’ne imrenerek kendi köyündeki kadınları bir araya getiren Sermin Cakalıoğlu da sivil toplum kuruluşları ve kadın dayanışmasının önemine dikkat çekti.
“STK ve Kadın” başlıklı bir konuşma yapan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu, hem Saitabat Köyü’nün hem de köy kadınlarının ekonomik anlamda kalkınmalarına ve turizm alanında önemli bir marka haline gelmelerinin öyküsünü anlattı. 2002 yılında 9 kişiyle kurdukları derneğin bugün 113 üyeye ulaştığını belirterek kadınların bir araya gelince önce kendilerini, sonra köylerini ve dünyalarını değiştirebileceklerini söyledi.
Program sonunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsünden Sorumlu Genel Müdür Gülser Ustaoğlu ve Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu ve dernek üyelerine de plaket ve hediyeler verildi.
Üsküdar Üniversitesi Televizyonu’ndan da canlı olarak verilen program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.