Üsküdar ailesi, depremzedelerin hep yanında oldu…
Üsküdar Üniversitesi 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilde yıkıcı sonuçlara neden olan asrın felaketinin ardından bölgeye yönelik destek ve çalışmalarını ilk günden beri hep sürdürdü. Depremin ilk gününden itibaren yardım seferberliği başlatan Üsküdar ailesinin akademik, idari ve öğrencileri nakdi ve ayni topladıkları yardımları bölgeye iletti ve iletmeyi de sürdürüyor. Akademisyenler bir taraftan da bölgede inceleme ve araştırmalarını sürdürüyor.
İlk günden itibaren yardım seferberliği başlatıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Temsilcisi, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Özcan Demir yönetimi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen yardımlarda Üsküdar Üniversitesi de depremin ilk iki gününde 5 otobüsten oluşan yardım malzemelerini bölgeye gönderdi. Depremin ilk saatleri itibariyle hemen organize olan, akademik, idari ve öğrencileriyle tam bir seferberlik başlatan Üsküdar Üniversitesi mensupları deprem bölgesine ulaştırılmak üzere her gün Merkez Yerleşkeden topladıkları malzemeleri deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere transfer noktalarına teslim etti.
Prof. Dr. Tayfun Uzbay depremzedelere ilaç temini için çalıştı…
Depremin ardından Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetindeki görevi üzere Ankara’da çalışmalarını sürdüren Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı ve Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay, depremden etkilenen ve ilaca ihtiyaç duyan depremzedeler için 25 sahra eczanesi kurularak ilaçların ücretsiz temin edildiğini söyledi.
Selman Utku, gece-gündüz demeden enkaz bölgesinde çeşitli faaliyetlerde bulundu
Üsküdar Üniversitesi SKS uzmanlarından Selman Utku, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta 7,68 ve Gaziantep’te 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremden sonra “Kamp Ateşi Türkiye Arama ve Kurtarma Derneği” ile birlikte gönüllü olarak deprem bölgesinde faaliyette bulundu. Arama kurtarma çalışmalarında, Utku’nun da arasında bulunduğu 8 kişiden oluşan ekip, enkaz altından 14 vatandaşımızın kurtarılmasında büyük rol oynadı. Kamp Ateşi Türkiye Arama ve Kurtarma Derneği aracılığıyla afet bölgesinde çeşitli bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına katılan Utku; Hatay’ın, Reyhanlı, Samandağ, Altınözü, Kırıkhan, Terzihöyük Köyü, Odabaşı Mahallesi, Akevler Mahallesi ve Rönesans Rezidans konumlarında yardım çalışmalarında bulundu. Utku, ilerleyen günlerde ekip lideri olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen yardımları düzenleyip, ihtiyacı bulunan köylere dağıtımının sağlanmasında yer aldı. Geceleri ise ilerleyen saatlerde doğrulanmış bilgiler dâhilinde yıkılan binaların enkaz çalışmalarındaki arama kurtarma faaliyetlerine devam etti.
İSG akademisyenleri deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) akademisyenleri, deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Akademisyenler, depremde yerle bir olan şehirlerde Japonya’da örneklerine rastlanan deprem müzelerinin oluşturulmasını önerdi.
Dr. Rüştü Uçan: “Deprem müzeleri toplumsal hafızayı yaşatabilir”
İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, enkazlardan çıkarılan eşyaların sergileneceği müzelerin depremlerin unutulmaması için simge haline getirilebileceğini söyledi.
Psikolojik Destek Hizmeti veriliyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanları deprem felaketinden etkilenen öğrenci ve çalışanları için ‘Ücretsiz Deprem Travma Psikoloji Destek Hattı’ hizmeti veriyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Depremin hasarları kalkmaya başlayınca ruhsal hasarlar başlıyor”
Depremin enkazı kalkmaya başlayınca ruhsal hasarların ortaya çıktığını ifade eden Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Psikoloji destek konusunda da çok hızlı reaksiyon alındı. Psikolojik destek hatları kurduk. Psikiyatrik problemler yeni yeni çıkmaya başladı. Depremin hasarları kalkmaya başlayınca ruhsal hasarlar başlıyor. Birçok toplumdan güçlü ve dirençliyiz. Artık dersler çıkaralım. İçimizde güçlü olalım. Topluma kardeşlik, dostluk duygularını yayacaksın ki dünya kardeşliği yapabilesin. İçeride birlik olmadan dışarıda bölgesel birliği yapamayız. Kaderin verdiği en önemli derslerden biri de budur.” dedi.
Ramazanda da deprem bölgesine gidildi…
11 ilde etkili olan ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrası Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı ve Haydi Tut Elimi Derneği öncülüğünde Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremzedeler ziyaret edildi. Erzak ve kıyafet yardımının yapıldığı ziyarette depremin acısını en derinden hisseden çocuklara da hediyeler götüren Üsküdarlılar, düzenledikleri renkli ve eğlenceli etkinliklerle bir nebze de olsa acılarını hafifletti.
Depremzede öğrencilerle buluşuldu…
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde bulunan Dedeler İlkokulu-Ortaokulu’na ziyarette bulunan 30 kişilik ekip çocuklarla etkinlikler gerçekleştirdi ve kıyafet, erzak yardımında bulundu.
Etkinliklerle acı hafifletilmeye çalışıldı…
Sihirbazlık ve palyaço etkinlikleri gerçekleştirildi, çocuklara yüz boyası yapıldı, şeker ve balonlar dağıtıldı.
Reyhanlı Eğitim Kampüsü ziyaret edildi…
Öte yandan Kahramanmaraş’ın ardından Hatay’a uğrayan ekip, Uluslararası bir eğitim kurumu olan Reyhanlı Eğitim Kampüsüne ziyarette bulundu.
Çadır kentlerde depremzedelere ikramda bulunuldu…
Üsküdarlı heyet deprem bölgesinde Antakya merkezdeki çadır kentleri ziyaret ederek burada bulunan çocuklara da ikramlarda bulundu.
Üsküdar Üniversitesinden “Deprem Manifestosu”
Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “İyilik Bilimi / İyilikten Ne Doğar? & Deprem ve Travma Sonrası Büyüme” temasıyla düzenlenen 5. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, üç gün sürdü. Kongre düzenleme kurulu tarafından ilan edilen “Deprem Sonucu, Travma Sonrası Büyüme Manifestosu”nda deprem gibi travmatik deneyimlerin sadece psikolojik bozukluklara değil, aynı zamanda olumlu değişim ve gelişime de neden olabildiği vurgulandı. 7 maddelik manifestoda ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerden alınması gereken derslere dikkat çekildi. Depremin tüm vatandaşlarımız ve ülkemiz için büyüme ve gelişimi yönlendirme ve farkındalığı artırma fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığı manifestoda, “Ülkemizdeki çocuk, genç, yetişkin tüm bireylerde farkındalık, hazırlık ve başa çıkma açısından gelişim ve öğrenmeyi destekleyici faaliyetler arttırılmalıdır. Toplum olarak da yardımlaşma, iş birliği ve örgütlenme açısından gelişime yol açacak adımlar atılmalıdır.” denildi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sonuçları her yönden tartışmalıyız”
Aynı zamanda Kongre Başkanı olan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da kapanış konuşmasında ilan edilen manifestonun toplumun tüm kesimlerince iyi anlaşılmasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Manifestoda yer alan sonuçları ve kavramları verisel olarak toplum olarak yöneticiler olarak tartışabilirsek, geliştirebilirsek Türkiye’nin geleceğine yaptığımız en güzel manevi yatırım olur. Manifesto, buradan çıkarılan derslerdi. Bu kongrenin ürettiği, aslında kongrenin hasılatıydı bu. Bunu uygulamaya dönüştürmek kolay değil tabii. Bunun için de hepimize bir görev, sorumluluk düşüyor bence.” dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)