Prof.Dr. Tarhan, “Liderler yönetmeyi değil, birlikte yürümeyi benimser”
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, takım liderlerinin üç ayağı ve iki temeli olduğunu belirterek “Duygusal pozitiflik, zihinsel esneklik ve davranışsal kucaklayıcılık üç ayağı oluşturur. Takım liderleri yönetmeyi değil birlikte yürümeyi ve kendinin lideri olmayı benimser” diye konuştu.
Birlik Vakfı tarafından düzenlenen panelde “Lider Olunur mu, Lider Doğulur mu?” başlıklı konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, liderlerin klasik, karizmatik ve bilimsel lider olmak üzere üçe ayrıldığını belirterek “Klasik lider olduğu gibi durumu devam ettirir, karizmatik lider yeni çağ açar, bilimsel lider ise düzen ve güç getirir, takım kurar.” dedi.
Türkiye'de artık ordu sisteminde uygulanan bilimsel liderliğin benimsendiğini belirten Prof.Dr. Tarhan, ''Bilimsel liderlik takım çalışmasına daha çok yönelik olduğundan toplumu birlik ve bütünlü açısından bu noktada birleştiriyor. Bu durum sosyal hayatımızdaki bir çok alanı kolaylaştırıyor. Fakat biz bunun farkında değiliz.” dedi.
İslam dünyasındaki liderlik anlayışına da değinen Prof.Dr. Tarhan, “Peygamber Efendimizden sonra halife olarak neden Hz. Ali değil de Hz. Ebubekir seçildi diye soruyorum. Fakat o dönemin şartlarında Hz. Ebubekir klasik lider örneğinde olarak sistemin yönetimine devam edilmesine daha yatkın ve birlik ve beraberliği geliştirerek zamanı Hz. Ali'ye göre hazırladı. Rızaya bağlı yönetim, demokrasi'nin ilk örneğini tarihte Resulullah vermiştir.'' dedi.
Prof.Dr. Tarhan, patron ve lider arasında da önemli farklar olduğuna dikkat çekerek “Patron ilgi, alkış, övgü bekler, korku uyandırır. Lider ise yönetir, değerleri yönetir. Takım liderlerinin üç ayağı ve iki temeli vardır. Duygusal pozitiflik, zihinsel esneklik ve davranışsal kucaklayıcılık üç ayağı oluşturuyor. Takım liderleri, yönetmek değil birlikte yürümeyi ve kendinin lideri olmayı benimser” diye konuştu.
Beynini yönetebilen kişinin iyi bir lider olduğunu belirten Prof.Dr. Tarhan, “Kendinin lideri olamayan, takım lideri olamaz. Beynini iyi yönetebilen iyi bir lider olur. Kazlar “V” şeklinde uçarlar. En öndeki yorulunca arkaya geçer. Eğer sürekli ‘Ben ilk sırada olacağım’ derse, rüzgâra karşı direnci düşer, bir süre sonra ölür. Onun ölümü ise bütün takımın kaybetmesine neden olur. O yüzden lider gerektiğinde ikinci sırada da görevini yerine getirebilmelidir. İyi bir lider olabilmek için önce iyi bir insan olmak gerekir.” dedi.