Siyaset Okulu Sertifikalı Eğitim Programının 2. Tamamlandı
Türkiye’nin ilk ve tek Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) Siyaset Okulu Sertifika Programı’nın ikincisi tamamlandı. “Türkiye’yi ve Dünyayı Yeniden Okumak” başlığı altında önemli akademisyen, siyasetçi ve gazeteciler bu program kapsamında ders verdi.
Üsküdar Üniversitesi, Siyaset Okulu Sertifika Programının ikincisi tamamlandı. Sürekli Eğitim Merkezinin desteğiyle, PAMER ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün birlikte düzenlediği “Türkiye’yi ve Dünyayı Yeniden Okumak” başlıklı program 7 hafta sürdü.
Programın koordinatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi – PAMER Müdürü Doç. Dr. Merve Kavakçı İslam ile Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur’un gerçekleştirdiği programda aralarında akademisyen, siyasetçi ve gazetecilerin bulunduğu önemli isimler ders verdi.
Son haftada Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan Siyaset Okulu öğrencileriyle buluştu. Belediyecilikte eğitimi önemsediklerinin altını çizen Başkan Hayri İnönü, ilçelerinde 400 öğrencinin eğitim gördüğü etüt merkezleri açtıklarını söyledi. Konuşmasında şehirlerin kimliklerine de dikkat çeken İnönü şu değerlendirmelerde bulundu:
Hayri İnönü: Şehirlerin kimliği önemli
“Bir şehrin kimliği önemli. Bugün kentler büyüdüğü için kentlerin kimlikleri kayboluyor. Bunda göç önemli faktör. Tarihsel, kültürel geçmişimizi ihmal ediyoruz. Geçmişte yapılanları unutuyoruz. Ders çıkarmıyoruz yaşananlardan. İşimize geldiğimizde geçmişe dönüyoruz. Günü kurtarmaya bakıyoruz. Bizim yapımız bu maalesef. Sistem belki bunu gerektiriyor. Çok çabuk değişiyor her şey. Batıya gidin 400 yıllık dükkânların olduğunu görüyorsunuz. Oraya göre daha fakiriz. Kentleşme sürecini henüz tamamlayamadık. Hala göçler yaşanıyor. Göçü durdurmak lazım. Her yerin bir kimliği olması gerek. Geçmişten gelen bazı değerleri koruyabilmek şart. Bu konuda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem.
Siyaset okulunun son dersini Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan verdi. Siyaset biliminin psikolojiden yardım alıyor diyen Tarhan ‘Liderlikte ve Karar Almada Psikolojik Unsurlar’ başlığında liderlik türleri ve liderlerin psikolojik, nörolojik eğilimlerine ilişkin katılımcılara önemli bilgiler verdi.
Doğunun Batıya, Batının da Doğuya ihtiyacı var!
Doğunun batıya olduğu kadar batının da doğuya ihtiyacı olduğunun altını çizen Tarhan, doğunun bilgisini sesli bir şekilde aktarmayı başarması gerektiğini kaydetti. Tam da bu noktada PAMER’in bunu yaptığını belirten Tarhan, bu merkezin görünmeyen ihtiyaçları ortaya çıkardığını söyledi.
Siyaset okulu programının son haftasında katılımcılara sertifikaları da düzenlenen törenle verildi.
Törende konuşan İstanbul Ak Parti Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı Kan, klasik söylemlerden farklı söylemlerin üretilmesi gerektiğini, PAMER’in bunu başardığını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Mithat Baydur ve Doç. Dr. Merve Kavakçı’nın da konuşma yaptığı programda sertifika almaya hak kazanan öğrencilere sertifikaları törenle verildi.
Siyaset Okulu Eğitim Programı’nın 2’incisinde;
GENPA Holding YK Başkanı, Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem “Türkiye’nin Genel Meseleleri”; AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner ise ‘’Tarihsel Süreç İçerisinde Kürt Meselesi ve Çözüm Süreci’,’
Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Keskin ‘’Amerika’nın Arka Bahçesinde Yükselen Çin’’; Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ‘Doç. Dr. Ahmet Uysal ’Ortadoğu’da Değişen ve Değişmeyenler’’,
Abdurrahman Dilipak “Yurttaşlıktan Nettaşlığa: Futurist bir Bakışla Yeni bir Dünya”,
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, ‘’Soyadı Kanununun Kimlik Açılımları”, gazeteci yazar Belkıs Kılıçkaya ise “Batı’dan Doğu, Doğu’dan Batı”,
İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni “Devletin Savaş Hukuku İhlali Sonrasında Ortaya Çıkan Sorumluluğu ve Çözüm Yolları’’, Esra Elönü “Medyadaki Siyaset veya Tersi”,
Gazeteci yazar Gülay Göktürk, “Türkiye’de 60 Sonrası Sol ve Solun Kürt Hareketine Bakışı’’; Ahmet Taşgetiren “Manevi Kodlarımız İçinde Bir Toplum Önderi Olarak Siyasetçi’’,
Şişli Belediye başkanı Hayri İnönü “Yerel Yönetimlerin Türkiye Siyasetindeki Yeri” , Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “ Liderlikte ve Karar Almada Psikolojik Unsurlar” konuları yer aldı.