Prof.Dr. Tayfun Uzbay, Avrupa Şizofreni Kongresi’ne katıldı
Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Tayfun Uzbay, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 5. Avrupa Şizofreni Konferansı’na katıldı. Prof.Dr. Uzbay, “deneysel şizofreni modelinde alfa 2 adrenerjik reseptörlerin hastalığın tanı ve tedavisindeki rolü”nü inceleyen çalışma sonuçları ile ilgili sunum yaptı.
Almanya’nın başkenti Berlin’de 24-26 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenen 5. Avrupa Şizofreni Konferansı’na (5th European Conference on Schizophrenia Research) Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Tayfun Uzbay katıldı.
Kongre başkanı Prof.Dr. Wolfgang Gaebel’in konuşması ile başlayan kongreye Prof.Dr. Uzbay’ın yanı sıra İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr. Alp Üçok ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof.Dr. Köksal Alptekin de katıldı. Prof. Üçok ve Prof. Alptekin şizofreni ile ilişkili klinik bulgularını sundular.
Prof.Dr. Tayfun Uzbay, deneysel şizofreni modelinde alfa 2 adrenerjik reseptörlerin hastalığın tanı ve tedavisindeki rolünü inceleyen çalışma sonuçlarını sundu. Çalışma klonidin gibi bazı alfa reseptör uyarıcılarının şizofreni tedavisindeki tartışmalı durumuna da açıklama getirir nitelikteydi. Bu çalışmanın sonuçları alfa 2 reseptörlerin şizofreni belirtileri ile ilişkili olabileceğini, alfa 2 reseptörlerin uyarılmasının şizofreni tedavisinde iyi bir yaklaşım olmayacağını ve bu reseptör sisteminin şizofreni tedavisine yönelik yeni ilaç geliştirmede veya hastalık semptomlarının kontrol altına alınmasında önemli bir araştırma hedefi olabileceğine işaret etti. Veriler European Archieves of Psychiatry and Clinical Neuroscience dergisinin Eylül 2015 ek sayısında yayımlandı.
Toplantıda dikkat çekici bir başka veri de bilim insanlarının şizofreni oluşumu ve tedavisinde enfeksiyon ve enflamasyon teorilerine yönelmeleri oldu. Özellikle fareden kediye ve kediden de insana geçen toksoplazma parazitinin şizofreni benzeri belirtilere neden olması şizofreninin oluşum mekanizmasında ve tedavisinde bilinenlerden farklı yeni stratejilere yönelmek gerektiği ortaya çıktı. İlginç olarak Prof. Uzbay’ın 2009 yılında şizofreni tedavisi öngörüsü ile patentini aldığı üç molekül de antiparaziter (parazit öldürücü) özellik taşımaktadır.
Berlin Hür Üniversitesi (Freie Universität Berlin) yakınındaki Seminaris Bilim ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreyi Avrupa Bilimsel Şizofreni ve Diğer Psikozlar Birliği (European Scientific Association on Schizophrenia and other Psychoses - ESAS), Dünya Psikiyatri Birliği’nin Şizofreni Alt Bölümü (World Psychiatric Association –WPA- and its Section on Schizophrenia), Avrupa Psikiyatri Birliği’nin Şizofreni Alt Bölümü (European Psychiatric Association –EPA- and its Section on Schizophrenia), Alman Psikiyatri, Psikoterapi ve Psikosomati Birliği (German Association for Psychiatry, Psychotherapy and Psychosomatics -DGPPN) ve Şizofreni Yeterlilik Ağı (Competence Network Schizophrenia) isimli sivil toplum örgütleri destekledi.
Ticari kuruluşlar ve endüstrinin hiçbir desteği olmadan tamamen bilimsel kurum ve derneklerin katkısı ile düzenlenen kongre şizofreni hastalığı ile ilişkili gerek klinik gerekse moleküler düzeyde gerçekleşen yenilikleri ve gelişmeleri tartışmak üzere iki yılda bir düzenleniyor. Toplantıya sadece Avrupa’dan değil Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore ve Kanada gibi başka ülkelerden de şizofreni alanında çalışan bilim insanları bildirileri ile veya dinleyici olarak katılıyor.
Klinik ve deneysel çalışmaları farklı seksiyonlarda değerlendirmeyi amaçlayan konferansta, benzer çalışmalar yapan bilim insanları bir araya getirerek şizofreni alanına özgü güncel konular tartışılıyor.
Kongrenin iki önemli özelliği bulunuyor. Bunlardan birincisi kongre bitiminde katılım sertifikasının yanı sıra, katılımcılara programa sağladıkları katkı ve katılımlarının derecesine göre Avrupa Akreditasyon Komitesi (European Acreditation Committee – EAC) tarafından “sürekli tıbbi eğitim” (Continuing Medical Education – CME) kredisi veriliyor. Diğeri ise titiz bir seçimle belirlenen kongre sunum özetleri “European Archieves of Psychiatry and Clinical Neuroscience” isimli prestijli ve yüksek etkinlik faktörüne sahip olan dergide yayınlanıyor. Bu yönü ile toplantı sadece Avrupa’da değil dünyada da kendi alanının en seçkin toplantılarından biri olarak kabul ediliyor.
Kongrede ayrıca genç bilimcilere yönelik Areteaus ödülleri verildi. Areteaus MS ilk yüzyılda Anadolu’nun Kapadokya Bölgesi’nde yaşayan, şizofreniyi klinik anlamda ilk kez tanımlayan ve Kapadokyalı Areteaus olarak anılan bir tıp bilginidir.