Üsküdar Üniversitesi, Rusya Federasyonu'nda kongrelere ve bilimsel çalışmalara katıldı
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Adnan Ömerustaoğlu ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Abulfez Süleymanov, Rusya Federasyonu’nda felsefe ve tarih konusunda düzenlenen kongrelere ve bilimsel etkinliklere katıldılar.
Rusya Federasyonu Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da gerçekleştirilen ziyarette önemli görüşmeler yapıldı. Ufa Kongre Merkezi’nde 7 Ekim 2015’te gerçekleştirilen “Felsefe, Hoşgörü, Küreselleşme, Doğu-Batı- Düşüncelerinin Diyaloğu” temalı Rus Felsefecilerin 7. Uluslararası Kongresi, Başkurdistan Cumhurbaşkanı Rüstem Hamitov ve Rus Felsefe Derneğı Başkanı Prof.Dr. Vyaçeslav Styopin’in selamlama konuşmasıyla başladı. Kongrede 26 oturum, 5 sempozyum ve 29 yuvarlak masa toplantısıyla güncel felsefi konular masaya yatırıldı.
“Birlikte Yaşamanın Felsefesi”ni anlattı
Farklı ülkelerden bin 300 akademisyenin katılımıyla gerçekleşen kongrede, Prof.Dr. Ömerustaoğlu “Birlikte Yaşamanın Felsefesi” başlıklı sunumunda, “Birlikte yaşamanın temel felsefesinin var olanın var olma hakkını tanımaktan geçtiğini, var olanı tanımanın da ona saygı göstermek” olduğunu belirterek, günümüzde birlikte yaşamanın gerçekleşmesinin demokrasi zemininde mümkün olduğu vurgulandı.
Demokrasilerde de kolektif hak kavramı yerine bireysel hakların olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Ömerustaoğlu, insanların birey olabilmesi, kendini gerçekleştirmesi için de gerekli olan sorumluluk, hak, özgürlük gibi kavramların ancak bu şekilde anlam kazanabileceğini söyledi.
“Avrupa coğrafyasında Güvensizlik Fenomeni”
Doç.Dr. Süleymanov “Avrasya coğrafyasında Güvensizlik Fenomeni” başlıklı sunumunda konuya ilişkin yapılan uluslararası alan araştırması verilerine atıfta bulunarak çağdaş toplumların en önemli sorunlarından biri haline gelen güven sorununu, bu sorunun siyasal sistem ve toplumsal dinamiklerden kaynaklanan nedenlerini sıraladı, toplumsal güvenin oluşturulmasında açıklık, demokrası, eşitlik gibi ilkelerin önemine dikkat çekti.
Ülke ve halkların etkileşimi ele alındı
Prof. Dr. Ömerustaoğlu ve Doç. Dr. Suleymanov, 8 -10 Ekim tarihlerinde yine Ufa’da Rusya, Türkiye, Japonya, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan gibi ülkelerden çok sayıda akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen Rus Şark Bilimcilerin “Rusya ve Doğu: Ülke ve Halkların Etkileşimi” temalı 10. Uluslararası Kongresi’ne katıldılar.
Başkurt kökenli ünlü Türk tarihçisi Zeki Velidi Togan’ın, doğum gününe özel oturumlar ve konuşmalarla anıldığı kongrede, Prof.Dr. Adnan Ömerustaoğlu “XI. yüzyıldan XXI. Yüzyıla Kutlu Bilgi”, Doç.Dr. Abulfez Süleymanov “Azerbaycan’da Yurtdışı Eğitiminin Tarihsel Süreçleri” başlıklı bildiriler sundular.
Türk Bilimler Akademisi Başkanı ile görüştüler
Kongre esnasında merkezi Astana’da bulunan Türk Bilimler Akademisi Başkanı Prof.Dr. Darhan Kıdırali ile karşılıklı işbirliği konuları görüşüldü. İki akademisyen Ufa şehrindeki üniversiteler ve diğer bilimsel kuruluşlara ziyarette bulundu.
Üniversitelere ziyaret
Başkurdistan Ekonomi ve Sosyal Servis Üniversitesi’nde rektör Prof. Dr. Nataliya Solodilova, rektör yardımcısı Prof.Dr. Svetlana Galiullina, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof.Dr. Gali Galiyev ve Başkurdistan Sendika Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. İldar Girmayev”in de yer aldığı görüşmede üniversiteler arası iş birliği konuları konuşuldu, iyi niyet protokolü imzalandı.
Üsküdar Üniversitesi’ndeki çalışmalar anlatıldı
Başkurdistan Bilimler Akademisi’ni de ziyaret eden Ömerustaoğlu ve Suleymanov, Tarih, Dil ve Edebiyat Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Firdevs Hüsametdinova’ya, Üsküdar Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Türk Dünyası Felsefi Araştırmalar Merkezi’nin faaliyetlerine ilişkin bilgi verdiler. Görüşmede kurumlar arasında bu alanda yapılabilecek ortak projeler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Ortak projeler ve işbirliği konuşuldu
Başkurt Devlet Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde gerçekleşen görüşmede bölüm başkanı ve aynı zamanda Başkurdistan Felsefe Derneğı Başkanı olan Prof.Dr. Beyazit Galimov ve bölüm başkan yardımcısı Prof.Dr. Ruşana Lukmanova’yla bölümler arasında karşılıklı işbirliği olanakları ve Türk Dünyası üniversitelerinde yapılacak ortak felsefe çalışmalarıyla ilgili somut konular ele alındı.
Ayrıca, Prof.Dr. Adnan Ömerustaoğlu Felsefe Kongresi bünyesinde gerçekleşen “Sosyo-kültürel ve Çalışma İlişkilerin Etkeni Olarak Bilimsel ilişkilerin” başlıklı yuvarlak masa toplantısının moderatörlüğünü yaparak, toplantıya katılan genç akademisyenlere günümüzde bilginin ve bilimsel ilişkilerin öneminden bahsetti ve soruları cevaplandırdı.
Son olarak Başkurdisan Özerk Cumhuriyeti en büyük özel üniversitesi olan Doğu Ekonomi- Hukuk Beşeri Bilimler Akademisi’nde (VEGU) geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Görüşmede Başkurdistan Cumhuriyeti çeşitli üniversite ve bilim kurumlarından çok sayıda yönetici, akademisyen ve basın mensupları hazır bulundu.
Üsküdar Üniversitesi ile işbirliği yapmak istiyorlar
Görüşmede konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sergey Yegorışev üniversiteleri hakkında bilgi vererek Üsküdar Üniversitesi’yle iş birliği yapmak arzusunda olduklarının bir göstergesi olarak iyi niyet protokülünü katılmcılar ve basın mensupları önünde takdim ettiler.
Prof.Dr. Adnan Ömerustaoğlu konuşmasında Üsküdar Üniversitesi’nin özellikle davranış bilimleri alanında Türkiye’de özel bir yeri olduğunu dile getirerek bir çok konuda Başkurdistan’da bulunan üniversitlerle işbirliği yapmağa hazır olduklarını söyledi.
Prof.Dr. Adnan Ömerustaoğlu ve Doç.Dr. Abulfez Süleymanov, Başkurdistan Sputnik Televizyonu’nun (BST) ve diğer basın kuruluşlarının sorularını yanıtlayarak Başkurdistan ziyaretinin çok verimli geçtiğini ve Ufa’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.